Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Koronavirus ohrožuje slony v Thajsku: Tisícovka těchto krásných zvířat může zemřít hlady

Autor: jel - 
25. dubna 2020
12:24

V Thajsku se objevily první případy koronaviru v již v lednu, teprve minulý měsíc však vláda vyhlásila stav nouze. V Thajsku žije asi 4000 slonů v zajetí, bez cestovního ruchu však budou mít jejich majitelé problém je nakrmit. Aktivisté tvrdí, že bez pomoci jich může mnoho zemřít hlady.

V minulosti několik míst v Thajsku vzbudilo velkou nevoli a protesty aktivistů na celém světě, protože jsou zde sloni využíváni k takzvaným sloním jízdám, což zvířatům samo o sobě ubližuje, a navíc je s nimi obecně v těchto místech zacházeno velmi špatně.

Jiná místa však slouží pro slony jako bezpečná útočiště, kde mohou žít v klidu a míru, například rezervace Tree Tops Elephant Reserve. Ředitelka projektu Louise Rogersonová řekla televizi Sky News, že krmení slona stojí bezmála dvacet tisíc korun na den. Chovatelé v mnoha parcích už navíc nejsou delší dobu placeni, protože bez cestovního ruchu nejsou peníze, o slony se však starají dál.

Aktivisté varují, že bez příjmů z turistického ruchu bude mít mnoho majitelů problémy zvířata nakrmit. „Někteří z těchto slonů budou možná prodáni do zoo nebo budou vráceni do dnes zakázaného těžebního průmyslu,“ vyjádřil své obavy zakladatel organizace na záchranu slonů, Save The Elephant Foundation. V Thajsku byly totiž sloni dříve využívání k těžbě dřeva, těžba dřeva se slony však byla v zemi zakázána roku 1989.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa