Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pražané vzali farmářské trhy útokem: Prodejci i nakupující ale musí dodržovat pravidla

Autor: veef - 
20. dubna 2020
21:08

V Praze se v pondělí otevřely některé farmářské trhy, např. na Tylově náměstí či na Hradčanské. O víkendu se pak připojí oblíbená Náplavka nebo Heřmaňák. Kvůli pandemii koronaviru byly zakázány. Sami farmáři to berou jako diskriminaci, protože už dříve byly otevřeny třeba provozovny hobbymarketů.

Postupné uvolňování vládních nařízení umožnilo otevřít i farmářská tržiště. I když v lehce omezeném modelu. Mezi stánky a pulty musí být podle mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví bezpečný odstup alespoň dva metry, ta samá vzdálenost platí i pro odstup mezi samotnými zákazníky. Na dodržování rozestupů bude dohlížet místní dozor. Samozřejmou povinností je i dezinfekce u každého prodejního místa, organizátoři trhů musí také zajistit, aby prodejci měli rukavice při kontaktu se zbožím a při přijímání plateb od zákazníků.

Stánků je polovina

„Otevření farmářských trhů vítáme. Skončí tak nelogický stav, kdy byly otevřené prodejny potravin a současně zakázán provoz trhů ve venkovním prostoru.  Významná skupina podnikatelů, především rodinných farem, tak byla tímto zbytečně diskriminována,“ řekl místostarosta Prahy 2 Michael Grundler.

Počet stánků na farmářských trzích na Tylově náměstí i na náplavce Rašínova nábřeží bude menší než obvykle. „Návštěvníci se mohou těšit na přibližně polovinu stánků oproti klasickému stavu. Zároveň budou na tržnici dodržována ochranná opatření a zajištěna zvýšená dezinfekce,“ dodal.

Zákazníci i prodejci se už nemohli dočkat

A jak se situací vyrovnávali sami prodejci? „My jsme ihned spustili rozvoz našich bedýnek s ovocem a zeleninou a musím říct, že propad tržby nebyl až zas tak výrazný, ale to víte, že to není úplně ono. My ale nemáme vlastní zemědělství. Nakoupíme zeleninu od farmářů a něco z ciziny, aby byla nabídka pestřejší, a to pak prodáváme. Proto jsme také tady na Hradčanské, protože to není klasický farmářský trh,“ řekl Blesku Vladimír Švestka z firmy Ovoce Zelenina Švestka a Syn.

Otevření trhů samozřejmě vítají i sami zákazníci. „Já jsem si přijela hlavně pro sazeničky. Koupila jsem nějaké bylinky a také pár kytiček. Jsem zvyklá vždy na jaře tady sazenice kupovat a moc mi to chybělo,“ řekla Blesku Jitka Š., která si pro své oblíbené kytičky dojela na Tylák.

„Pro mě je tady těch pár stánků na Hradčanské doslova vysvobozením. Mám to při cestě z práce, vždycky tu nakoupím základní potraviny a nemusím se mačkat nikde v obchodě. Sama jsem nepochopila, proč ty trhy neotevřeli už dávno. Je to přece mnohem lepší nakupovat na vzduchu než někde v obchodě,“ rozhořčeně vysvětlovala Pavlína K., která si zaběhla pro vajíčka a zeleninu na trhy na Hradčanské.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa