„Na rozdíl od některých jiných zoologických zahrad nenaléháme na dřívější než naplánované otevření. Zdraví a životy jsou přednější. Jsem přesvědčen, že 25. květen, respektive 8. červen, jsou rozumné termíny,“ řekl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. 

Podle Bobka by předčasné otevírání zoologických zahrad mohlo vést k šíření nákazy mezi návštěvníky. „I kdyby se zpřístupnily jen venkovní prostory a třeba jen pro omezený počet návštěvníků, bude docházet k jejich kumulacím u některých výběhů, dětských hřišť, na parkovištích, toaletách a podobně,“ dodal.

Co další zoo?

Mnohé zoologické zahrady v českých městech chtějí po vládě otevření venkovních areálů dříve, než jak bylo stanoveno. Podle vedení zoo v Děčíně, Dvoře Králové nad Labem, Liberci, Ostravě, Olomouci či Brně by si zřizovatel každé zoo měl sám rozhodnout o otevření areálu za splnění příslušných bezpečnostních opatření. Na zoologické zahrady lze podle jejich představitelů nahlížet stejně jako na každý jiný veřejně přístupný park, kde je pohyb lidí možný bez omezení.

Pražská zoo již dříve vybídla ty, kteří chtějí zoo finančně pomoci, k adopcím a sponzoringu zvířat. K nim zoo vyzvala mimo jiné proto, aby kompenzovala finanční ztráty způsobené uzavřením zoo kvůli vládním bezpečnostním opatřením. Během prvních šesti dní lidé přispěli více než 716.000 korunami. Vypsání sbírky zatím zoo v Praze neplánuje.

Fotogalerie
76 fotografií