Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Slabší rodiny nezvládají domácí výuku, varují odborníci. Část dětí nemá ani počítač

Autor: Nikola Forejtová - 
20. dubna 2020
05:30

Doma zvládá učit své děti 90 procent rodičů, vyplynulo z dotazníků napříč Českem. Jenže jakkoli se šetření účastnilo 10 tisíc rodičů, zcela z něj vypadly sociálně slabší rodiny. Ty už jsou na tom s výukou svých ratolestí znatelně hůře, jak poznamenal výkonný ředitel EDUinu Miroslav Hřebecký. Chybí jim totiž znalosti, ale i technika pro domácí vzdělávání. Hřebecký i další odborníci se tak obávají, že se pomyslné sociální nůžky opět o trošku více otevřou a bude to mít za následek propad ve vzdělávání. 

Vláda rozhodla 11. března o úplném uzavření škol. Toto bezpečnostní opatření se dotklo více jak milionu dětí, které v Česku navštěvují základní nebo střední školu. A především pak jejich rodičů. Ti nyní musí oprašovat svoje vzdělání a své ratolesti učit doma. 

Podle výzkumu, který prováděli výzkumníci z Masarykovy univerzity, Univerzity Karlovy a Akademie věd České republiky, nemá řada rodičů s výukou problém a učivo svých dětí „stíhají“. „Konkrétně 91 % rodičů se domnívá, že rodina vzdělávání doma v zásadě zvládá. Užitečnost současné školní práce převážná většina rodičů hodnotí kladně,“ uvádí výzkum.

„Ve srovnání s užitečností domácích úkolů zadávaných dříve spatřuje současnou školní práci užitečnější 21 % rodičů, zhruba stejný podíl rodičů naopak spatřuje užitečnější dřívější domácí úkoly. 59 % rodičů hodnotí užitečnost stejně,“ vyplynulo dále z šetření.

„Jak mám zprávy z okolí i našich plzeňských škol, tak rodiče se povětšinou vyrovnávají s nečekanou situací obdivuhodně, byť je to leckdy velmi náročné a sami se též učí za pochodu,“ okomentoval téma rodičů jako dočasných učitelů pro Blesk Zprávy člen školského výboru Martin Baxa (ODS).

České děti nyní školní úkoly plní jen z domova. (18. 3. 2020) České děti nyní školní úkoly plní jen z domova. (18. 3. 2020) | Tereza Malecká, Blesk Zprávy

Sociální nůžky se rozevírají

„Dotazník byl šířen po internetu a účast v šetření byla dobrovolná, takže se jej zúčastnili primárně rodiče, kteří mají zájem o vzdělávání svých dětí a mají připojení k internetu. Šetření tedy nezahrnuje důležitou skupinu rodin, které z jakýchkoli důvodů nejsou schopny svým dětem při domácím vzdělávání asistovat,“ uvedli autoři.

„Můžeme předpokládat, že lidé, kteří nejsou online a nezvládají to, tak patří k těm, co se výzkumu neúčastní,“ zmínil programový ředitel EDUin Miroslav Hřebecký.

Podle odborníka povede epidemie ke zhoršení nerovnosti a problémy, které obecně české školství má, se budou prohlubovat. „Pro některé děti, které do školy chodily, byla škola spásou. Protože doma mají nefunkční rodinu či dokonce nesnesitelné prostředí. Chodily si tam tak odpočinout a ta škola je navíc byla schopná učit běžnému dennímu režimu,“ konstatuje Hřebecký.

Souhlasí s ním i poslankyně Olga Richterová (Piráti). „To je naše největší obava, a proto už jsme ve školském výboru navrhovali vytvoření malých podpůrných skupinek, aby měla ta nejohroženější děcka možnost jít do školy. Určitě to bude mít dopad na sociální nůžky mezi rodinami,“ okomentovala pro Blesk Zprávy. 

Podle Baxy se na vytváření podobných skupin vrhne výbor hned, jak mu to dovolí vláda. „Ano, plánujeme to, až to vládní opatření umožní. Bude to nejspíše formou ‚skupinového doučování‘ pro děti z rodin, které nemají dostatečné podmínky pro učení na dálku. Využijeme k tomu zkušené neziskové organizace,“ řekl Baxa v reakci pro Blesk Zprávy.

Richterová: Opisují si úkoly ručně z mobilu

Podle dat z Českého statistického úřadu jsou doma zcela bez počítače 2 až 3 procenta domácností, jinde pak chybí internet. „V roce 2019 využívalo síť už 7,1 milionů lidí, což je 81 procent populace,“ doplňuje ve zprávě ČSÚ.

Typickou skupinou s potížemi jsou matky samoživitelky, jak doplňuje Richterová. „Jsou v malých bytech a většinou počítač nemají. Znám případy, kdy si pak úkoly přepisují ručně z mobilu,“ zmiňuje poslankyně s tím, že chybějící počítače řeší nejen Klub svobodných matek, ale kupříkladu také organizace Romea.

Výzkum pak ukázal, že by rodiče ocenili, kdyby se dalo více věcí dělat offline. A rovněž by se jim líbilo, kdyby učitelé připravili výuková videa, či se alespoň jednou denně nakrátko spojili se svou třídou. Jako hlavní pak požadují, aby se okruh předmětů omezil na základní učivo - například na matematiku, češtinu a angličtinu. 

Podobně nabádá školy i Česká školní inspekce na svých webových stránkách. „Doporučujeme, aby se školy nesnažily pojímat distanční vzdělávání v příliš velkém rozsahu, ale aby se soustředily na profilové předměty, na takové znalosti a dovednosti, které jsou nezbytné pro další vzdělávání, a zejména aby věnovaly dostatek prostoru procvičování a opakování již probraného učiva,“ uvádí ČSI.

Od pondělí můžou přijít vysokoškoláci

Školy se začnou postupně otevírat od 20. dubna, jak rozhodla vláda. Jako první můžou dorazit vysokoškoláci, musí se jednat ale maximálně o pětičlenné skupiny. Děti na základních školách, navíc jen na prvním stupni, můžou do škol dorazit až od 25. května. A navíc pouze do 15členných kolektivů.

Video  Ředitele Černého vláda nepřekvapila. Kdo však bude děti ve školách učit?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

aeraluna ( 20. dubna 2020 11:09 )

Že by další účel současné "krize"? Asi někdo zjistil, že kopáči a asfaltéři budou zapotřebí stále...

eblanche ( 20. dubna 2020 10:05 )

škola by měla mít pár počítačů v zásobě /třeba nejlevnějších/a půjčovat je dětem, jejich rodiče na to nemají. Něco jako knihovna - vypůjčí si a na konci roku vrátí. Vůbec by nebylo špatné, kdyby ti , co si koupí nový počítač a starý už nechtějí, odnesli ten PC nebo notebook, tablet... do nejbližší školy a věnovali ho dětem

mazliva.samicka ( 20. dubna 2020 08:05 )

No to se ti teda..povedlo

bilakonvalinka ( 20. dubna 2020 06:56 )

Senátore, já si naopak myslím, že velmi hloupé je závažnou věc bagatelizovat. Jsem ráda, že nynější vláda vše řeší odpovědně a tím pádem to i lidé berou vážně. Jinak bychom na tom už byli jako v okolních státech. My jsme velmi šikovný národ, který začal okamžitě např.šít roušky, to např. v NSR , v Anglii...nikdo takhle nedělá! A ekonomika se opět vzpamatuje, toho se vůbec nebojím. A že zkrachne pár např.předražených nobl restaurací, kam chodí skoro jen cizinci - tak to je zkrátka tržní mechanizmus, spousta jich ještě zůstane

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa