„Z mé strany to vůbec nebyl podnikatelský plán, chtěl jsem jen jako spousta jiných lidí v tomto kritickém čase pomoci. Vyrábět a distribuovat dezinfekci do chvíle, dokud nebudou potřebná místa pokrytá,“ popsal svůj záměr Günsberger.  S výrobou, se kterou už majitel restaurace v pražském Židovském městě až na výjimky skončil, mu pomohli odborníci Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské chemie vedené doktorem Martinem Vlkem.

„Jsou to hrdinové, kteří mi pomohli s výrobou dezinfekce. Stáli v úplně první linii a bojují v ní dodnes. Jsou to právě oni, kteří drželi a drží nad vodou pražské nemocnice a město Praha vůbec.“    

Přes sto tisíc štítů  

Mezitím se na Aarona Günsbergera ale začali obracet lékaři a sestry z nemocnic s prosbou o pomoc. „Neměli část základních ochranných pomůcek k vykonávaní své profese, jako štíty a roušky. Tehdy jsem se spojil s úžasným srdcařem Josefem Průšou z Průša Research, který využívá moderní technologie: jeho 3D tiskárny zhotovují ochranné štíty. Díky panu Průšovi jsme mohli začít distribuovat zdarma štíty nejenom do Domova sociální péče Hagibor a na Židovskou obec, posléze i na další místa, hlavně do nemocnic,“ uvedl. Celkem jich společnost natiskla 140 tisíc.  

Další společnost, kterou Günsberger oslovil s prosbou o pomoc, byla firma z Hořovic. Ta darovala několik set štítů. „Rozvoz jsem směroval do nemocnic v Praze, například do Ústavu hematologie a krevní transfuze, IKEMu, Všeobecné fakultní nemocnice, do dětské onkologie v Motole. Poté přišli na řadu Policie ČR a Městská Policie Praha a záchranáři Nemocnice Na Františku a další.“  

Česká výroba  

Nápad vyrábět ochranné pomůcky jako zmíněné dezinfekce a štíty a nakonec i nelátkové roušky mu v hlavě nevznikl za účelem co nejvíc na strachu lidí vydělat. „Když jsem viděl, kolik šmejdů překupuje levné roušky a prodává je mnohonásobně dráž těm, kteří se nákazy bojí, řekl jsem si, že se to musím snažit nějak zastavit. Nebo, jak ze státní kasy mizí peníze za nekvalitní ochranné pomůcky z Číny, jsem začal hledat cestu na výrobu kvalitních roušek z Čech za méně peněz," prozradil majitel restaurace King Solomon v židovské čtvrti. A i tenhle nápad se Günsbergerovi podařil zrealizovat.

„Začali jsme s výrobou ryze českých roušek z nano tkaniny a s výrobou nano filtrů, abychom nebyli na nikom závislí. Jsem velmi pyšný na to, že všechno je dělané u nás v Čechách," uvedl. Nano roušky v současné době Aaron Günsberger rozváží spolu s několika dobrovolníky po Praze potřebným, hlavně do domovů důchodců. Pražský restauratér prozradil, že si k rozvážení roušek vybral jen lidi, kterým stoprocentně důvěřuje. Už několikrát se mu totiž stalo, že si vybral pro distribuci roušek zdarma někoho, kdo si je nechal a snažil se je přeprodat dál.  

Jídlo zdarma   

„Hned jak vznikly první kusy filtrů, daroval jsem je Praze 7. Starají se o své občany a snaží se pomáhat i jiným městským částem,“ dodal nakonec Günsberger. Po židovském svátku Pesach bude pokračovat v distribuci dál. Od magistrátu, potažmo primátora Hřiba (Piráti) má seznam 13 domovů seniorů, kam bude směrovat dodávka dalších desítek a stovek nano filtrů.   Jeho restaurace King Solomon v Široké ulici na pražském Josefově se také zapojila do iniciativy #NEKASLEMENAVAS. Ta sdružuje restaurace a podniky, které vaří zdarma pro hrdiny integrovaných záchranných složek bojující v první linii proti pandemii viru SARS CoV2.

Fotogalerie
83 fotografií