Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stanislava o koronaviru ve Velké Británii: Země to nezvládá, nemocnice povolávají do práce důchodce!

Autor: shp - 
19. dubna 2020
19:11

Slovenka Stanislava B. žije s rodinou ve Velké Británii. Moc dobře tedy vidí, co dělá epidemie koronaviru se zemí a jejími obyvateli. Dosud v ní není povinné nosit roušky a mladí si z obrovské hrozby, která v zemi zabila už přes 12 tisíc lidí, nic nedělají. Zdravotnictví přitom kolabuje a ze zálohy se povolávají lékaři z důchodu.

I když je situace tragická, o svou rodinu zatím Stanislava starost nemá. „Čísla jsou rapidně nahoru, ale my se máme s manželem dobře. Oba stále pracujeme, protože děláme v distribuci. Z nákazy nemáme velký strach, ale dodržujeme bezpečnostní nařízení,“ řekla Stanislava webu topky.sk.

Johnson to podcenil

Z laxnosti vlády byla Slovenka zklamaná. „Nelíbilo se nám, když Boris Johnson a vláda nic nedělali, ani když viděli, jak zlé je to v Itálii,“ přiznala. Lidé v Británii podle ní na pandemii koronaviru nahlížejí různě. „Někteří si z toho nedělají hlavu, druhý tábor mluví o tom, na co se čekalo tak dlouho,“ vysvětlila.

Starší lidé to berou vážněji. Mladší ročníky to neberou seriózně. Minulý víkend bylo teplo, tak vyrazily v Londýně do parků nebo na pláž,“ upřesnila rozhořčeně. Izolace lidí, kteří se vrátili do země z nejvíce postižených a rizikových zemí, podle ní vůbec bohužel neexistuje.

Nedostačující bezpečnostní opatření

To se stalo v dceřině škole. Děti byly v Barceloně na týden, v neděli se vrátily a v pondělí šly do školy. Žádná izolace,“ popsala situaci a ihned dodala: „Ve středu jim už chyběli 4 učitelé.“ Roušky přitom stále není povinné nosit a vidět s nimi někoho na ulici je spíš vzácnost.

Roušky nejsou povinné, nosí je víceméně jenom cizinci. Když jdete ven, uvidíte maximálně jednoho nebo dva lidi,“ vysvětlila s tím, že jde převážně jen o cizince. V obchodech jsou připraveni dobře. „Všechno dezinfikují, obchody čistí košíky a pustí najednou jen pár lidí,“ řekla. To samé platí i pro lékárny.

Nedostatek zdravotníků

Zdravotnictví však zažívá těžké chvíle. „Je tu nedostatek zdravotního personálu,“ přiznala. Situace je dokonce tak kritická, že jsou do zaměstnání povoláváni důchodci. Natolik je situace špatná. Velká Británie podle všeho situaci podcenila a bezpečnostní opatření zavedla příliš pozdě.

Lubomír Babáček ( 19. dubna 2020 23:18 )

Britské zdravotnictví je vyspělé jen pro ty bohaté, ostatní mají péči asi jako v pozdním středověku, kam ostatně tato země s těmi darmožroutskými monarchy patří. Obrovský rozdíl ve kvalitě tamějšího zdravotnictví a našeho, především toho předlistopadového, je pro našince až nepochopitelný. Vím o čem píšu, mám známé, kteří tam léta žili. Ale hlavně, že se tam lidé cítí, jako ve velmi vyspělé zemi a mají komu strkat zbytečně peníze. Ať žije královna.

direct1 ( 19. dubna 2020 19:44 )

Chtěla žít v Británii, tak teď ať neskuhrá, Angličanka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa