Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Hoch trpí vzácným druhem rakoviny: Můžeme ho neoživovat, pokud chytí koronavirus, ptali se lékaři

Autor: jžk - 
13. dubna 2020
05:07

Rozrušená Margaret (32) je maminkou jedenáctiletého Ilhana Ates-Suddese, který trpí vzácným nádorem nacházejícím se v jeho krku a čelisti. Rodina ze Scarboroughu v Severním Yorkshiru zůstala šokována žádostí, kde ji vybízeli k neetickému souhlasu - v případě, kdyby chlapec chytil koronavirus a dostal zástavu srdce, lékaři by se ho nesnažili oživit!

Podle Margaret byla žádost od lékařů eticky nepřijatelná. Její případ ale nebyl ojedinělý, podobné formuláře dostaly ve Velké Británii desítky rodin se zranitelnými dětmi. "Ptali se v něm, jestli bychom v případě převezení syna do nemocnice s koronavirem pro něj chtěli možnost resuscitace," řekla pro web Daily Mirror.

Po stížnosti jí odpověděl jeden z praktických lékařů, že došlo z jejich strany k pochybení. "Ilhan je onkologický pacient, a kdybychom se k něčemu takovému rozhodli, tak po konzultaci s odborníkem z Leeds General Infirmary, jejichž léčba byla úžasná," líčí jejich příběh Margaret.

Na to nemá nikdo právo!

"Nikdo nemá právo rozhodovat, zda má někdo právo k resuscitace, nebo ne, obzvlášť, kdy se jedná o dítě," dodala a její znepokojení vzrostlo, když se dozvěděla o dalším případu, tentokrát z Essexu.

Nejmenovaný šestnáctiletý pacient trpící astmatem a poruchou pojivé tkáně byl telefonicky kontaktován svým lékařem, který ho požádal o vyplnění formuláře o zproštění lékařů povinnosti se ho pokusit v případě zástavy srdce zachránit. "Chystá se k maturitě, jak by mohl život nemít žádnou cenu? Myslí si, že ho vláda chce mrtvého," vyjádřila se k nelidskému chování jeho matka.

V současnosti je v Británii zhruba 80 tisíc lidí nakažených covid-19, počet obětí se vyšplhal téměř k deseti tisícům. Některé ordinace se rozhodly zoufalou situaci řešit zproštěním povinnosti lékařů, kdy se musí pokusit o kardiopulmonální resuscitaci, u svých nejohroženějších pacientů. Tato opatření zavedly pečovatelské domy ve východním Sussexu a Walesu u starších obyvatel.

Žádost Do not resuscitate (DNR) je v Česku známá jako prohlášení o odmítnutí umělého prodlužování života nebo dříve vyslovené přání. Často se používá jako prevence u pacientů trpících vážnými onemocněními, pro které by záchrana mohla představovat utrpení. Britská lékařská asociace tvrdí, že příkazy k DNR měly být rozeslány až poté, co tuto možnost s pacienty zkonzultovali.

kamcerka ( 13. dubna 2020 09:39 )

Odporné a neak­cepto­vatel­né.Js­em ráda, že žiji tady i když mám výhrady i k našemu zdravotnictví, přesto je lepší než v UK.

kamcerka ( 13. dubna 2020 09:38 )

Odporné a neak­cepto­vatel­né.Js­em ráda, že žiji tady i když mám výhrady i k našemu zdravotnictví, přesto je lepší než v UK.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa