Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman o promořování a „zhovadilosti“. Hájil Čínu a schytal to kvůli Koněvovi a „hlupákům“

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
12. dubna 2020
12:58
Autor: simao, ČTK - 
12. dubna 2020
05:00

Prezident Miloš Zeman se opět po odmlce přihlásil o slovo. Pro Blesk promluvil naposledy 5. dubna, kdy v pořadu S prezidentem v Lánech řešil pandemii koronaviru. Nyní na Boží hod velikonoční vystoupil v novém projevu k Čechům, které vyzval, aby se pokusil společně uzdravit nemocnou společnost a vyvarovali se např. nenávisti na sociálních sítích. Koronavirus tentokrát v projevu vynechal. Mluvil o něm ale předtím v Partii na FTV Prima, kde řešil i debaty o promořování, termín stavu nouze, odstranění sochy Koněva či vlastní prohřešek z Lán s hosty, kteří následně zamířili na testy právě na koronavirus.

Miloš Zeman předtáčel na Bílou sobotu hned dvě videa. Rozhovor pro TV Prima - v pořadu Partie s moderátorkou Terezií Tománkovou. A velikonoční projev českým občanům.

Pan kardinál Dominik Duka mne požádal o vystoupení při příležitosti velikonočních svátků. Rád jsem mu vyhověl. Dnes nebudu mluvit o ekonomice, nebudu mluvit o politice, a dokonce ani o koronaviru. Budu mluvit o naději, protože Velikonoce jsou poselstvím naděje. Jsou příběhem Zmrtvýchvstání a Vzkříšení a jsou také návratem jara,“ říkal Zeman v projevu.

„Naše společnost, samozřejmě, není mrtvá, ale je zraněná a my všichni bychom ji měli uzdravit. Nemůžeme ji uzdravit nenávistí, která se někdy objevuje na sociálních sítích, ale můžeme ji uzdravit přátelstvím, láskou, vzájemnou sympatií, solidaritou a sounáležitostí. Právě o to bych vás chtěl poprosit,“ pokračoval Zeman. 

Zeman: Nouzový stav měl trvat déle

Zemana v Lánech vyzpovídala moderátorky Primy Terezie Tománková. „Cítím optimismus, cítím naději a to ne na základě emocí, ale na základě dat,“ uvedl k pandemii koronaviru prezident v pořadu Partie. „Ta opatření proti epidemii opravdu zabrala, srovnejte si počty nakažených a zemřelých u nás a třeba v západní Evropě,“ podotkl Zeman.

„Mně se zdálo, že by bylo lépe, aby nouzový stav trval do 15. května, ale samozřejmě respektuji rozhodnutí Sněmovny a vést válku kvůli 14 dnům mi nepřipadá patřičné,“ uvedl k rozhodnutí Sněmovny prodloužit stav nouze do 30. dubna. Zeman si myslí, že jej bude potřeba prodloužit opět. „Sněmovna to mohla udělat rovnou,“ dodal.

Video  Zeman o koronaviru a nesouhlas s Prymulou: Promořování? Lékaři mají někdy odporný žargon, děsí to veřejnost  - Redakce Blesk, FTV Prima
Video se připravuje ...

„Já žádnou rozpolcenost vlády nevidím a chtěl bych vládě již poněkolikáté poděkovat. Nepočítejte pana profesora Prymulu za součást vlády, i když je formálně náměstek ministra zdravotnictví,“ říkal také Zeman. Pozastavil se nad debatami o „promořování“ Česka a ekonomické krizi, která přijde.

Zeman: Krize přijde. A varoval před „zhovadilostí“

„Ekonomika se nezadusí, protože ve srovnáním s bombardováním za války stojí budovy, stojí stroje,“ uvedl Zeman, který však ví, že krize přijde a je teď otázka především to, jak na ni budeme reagoval.

„Pokud jste ekonom, tak se nenechte svést vaší profesní deformací. V této zemi je nejdůležitější lidský život a lidské zdraví a obětovat tohle za ekonomický růst je zhovadilost. Počkejme si, uzdravme těmito opatřeními populaci a pak pusťme ekonomiku. Ztratíme tam možná dva, tři měsíce, to je pravda, ale zachráníme řadu lidských životů,“ radil na Primě Zeman.

Promořování? Lepší je imunizace, míní Zeman

„Lékaři – a nejenom lékaři – mají někdy odporný žargon, který, když pronikne do veřejnosti, tak se veřejnost vyděsí. Já bych místo termínu promořování, který je součástí tohoto žargonu, použil technicky neutrální termín imunizace,“ podotkl Zeman.

A jmenoval tři cesty – jako první vakcínu a proočkování populace „Ale bohužel vakcínu zatím nemáme a kdo ví, kdy bude,“ upozornil. „Ta druhá cesta je návrh pana profesory Prymuly. To znamená: chraňme ty ohrožené skupiny a nechme tady koronavirus volně poletovat, protože zdraví lidé s lehkým průběhem si vytvoří protilátky a tím dojde k té kolektivní imunizaci. No a pak je tady třetí cesta, která je vlastně pokračováním dosavadního konzervativního, restriktivního způsobu boje s epidemií,“ vypočetl Zeman.

Přiklání se ke třetí variantě a principu předběžné opatrnosti s tím, že druhou vlnu epidemie si nikdo z nás nepřeje. Není žádná záruka, že když vystavíme epidemii volnému průběh, člověk si opravdu vytvoří protilátky a budeme imunní, varoval s odkazem na odborníky. „Vydržte prosím, protože se nám daří, protože epidemie ustupuje, protože za několik týdnů tyhle roušky sundáme. Já cituji ministra Vojtěcha, který říká, že je sundáme v červnu a chtěl bych mu samozřejmě věřit,“ dodal.

Prymula metál přijme

Zeman nedávno vystoupil 5. dubna s rouškou i v jubilejním 20. dílu pořadu S prezidentem v Lánech na Blesk.cz. Chválil Babišovu vládu za její kroky, vyzdvihl epidemiologa Romana Prymulu a prozradil, že mu chce dát letos metál.

„Za prvé: chtěl bych velmi ocenit činnost vlády a podpořit ji, protože si myslím, že si to zaslouží. Za druhé, chtěl bych poděkovat nejen jednotlivým profesním skupinám, ale všem občanům České republiky, kteří dodržují pravidla proti koronaviru, za jejich obětavost a disciplínu. Děkovat ostatním budu, až epidemie skončí, ale už teď bych chtěl říci, že chci panu profesorovi Romanu Prymulovi udělit 28. října nejvyšší české vyznamenání Řád bílého lva, protože si to zaslouží, neboť jeho razantní opatření vedla k tomu, že epidemie má daleko mírnější průběh než v jiných zemích,“ řekl Blesku Zeman.

Video  Zeman o koronaviru, zdraví a vládních opatření: Celý záznam pořadu S prezidentem v Lánech  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

Červeným svetrem podpořil Hamáčka

Prymula nebyl jediný, komu za současné situace Zeman vyjádřil podporu. Oblékl si přitom na rozhovor červený svetr. „Jak vidíte, mám na sobě červený pulovr a je to výraz sympatií k panu prvnímu vicepremiérovi Hamáčkovi. Myslím si, že jeho názory jsou racionální a v dobrém slova smyslu opatrné. Vím, že bychom si všichni včetně pana premiéra přáli, aby tato krize skončila co nejdříve, ale není dobré být příliš netrpělivý, protože hrozí nebezpečí, že se koronavirus vrátí,“ varoval chválící Zeman.

O svém režimu v Lánech Zeman prozradil: „V žádné reálné izolaci nejsem. Normálně tady pracuji, jsem tady také doma.“ Zeman ke svému aktuálnímu stavu poznamenal: „Zdravotní péče není, protože nemám žádnou nemoc. Kromě bolavých nohou mě nic netrápí.“

Manželka a dcera v Lánech nejsou, Nejedlému vynadal

Jeho manželka Ivana a dcera Kateřina jsou naopak v Lumbeho vile, Zeman je s nimi v pravidelném kontaktu. A zmínil i zasedání expertního týmu, které se však probíralo kvůli tomu, že měli Zemanovi hosté roušky, ale před sebou talířky s občerstvením a prostřenou tabuli.

Ale reagoval i na malér svého ekonomického poradce Martina Nejedlého, který po návratu z Číny místo karantény zamířil na veřejnost a do asijské restaurace na Letné. „Samozřejmě, vynadal jsem mu. Byl to rozhovor mezi čtyřma očima a myslím, že Martin už to nezopakuje. Bylo to velmi drsné,“ tvrdil Zeman pro Blesk.

S Ivanou oslaví narozeniny později

Ke své rodině se vrátil i dnes na Primě. „Já pořád v Lánech pracuji a je mi tady dobře. Díky bohu koronavirus nemáme, moje rodina také ne, takže si během karantény telefonujeme. Četla jste Marquéze? Láska za časů cholery. Tak teď máme Lásku za časů koronaviru. Je to něco trochu podobného,“ říkal.

„Zatím dodržuji pravidla karantény, nicméně už se těším, až to skončí, a pak to se zpožděním oslavíme, po telefonu to není ono,“ podotkl k dubnovým narozeninám své manželky Ivany.

Zemanovi hosté podstoupili testy

Zeman na Primě reagoval i na kritiku za fotku, kde se sešel s členy expertního týmu na poradě o bezpečnosti v Lánech u jedné prostřené tabule. Sice s rouškami, ale také talířky s občerstvením před sebou.

„Já se domnívám, že když si vezmete např. dnešní nákupy v hobby marketu, tak se zeptejte, jestli tam byla dvoumetrová vzdálenost mezi nakupujícími. Samozřejmě že nebyla. Ta místnost, která je v té chatě v lánské oboře, ty dvoumetrové odstupy prostě fyzicky neumožňovala. Nicméně nechal jsem s jejich souhlasem všechny svoje hosty otestovat na koronavirus. Všichni mají negativní testy,“ uvedl Zeman.  A tvrdí, že sýr lze sníst i pod rouškou.

Prezident Zeman v rozhovoru pro Blesk okomentoval i kritizované jednání poradního týmu s ministry. (5. 4. 2020) Prezident Zeman v rozhovoru pro Blesk okomentoval i kritizované jednání poradního týmu s ministry. (5. 4. 2020) | Twitter Jiřího Ovčáčka, Blesk

Zeman hájil Čínu. Odmítl, že podvádí s čísly

Zeman také na velikonoční neděli hájil Čínu. „Zatím data, která publikuje Čína, jsou jediná data, která máme k dispozici. To je prostý fakt. Nikdo nenabídl jinou sadu dat,“ uvedl Zeman v Partii.

„Čína je veliká země a jestliže nyní hlásí velmi nízké hodnoty nakažených a téměř nulové hodnoty zemřelých, tak samozřejmě u některých lidí to může vyvolat pochybnost,“ připustil Zeman. On sám by chtěl vidět alternativní data. „Ať mi ta data někdo dodá a ať nespekuluje,“ doplnil.

I profesor Prymula, kterého si Zeman prý jinak velmi váží a chystá se jej proto vyznamenat, tvrdí, že čínská data jsou vyfabulovaná. „Víte, nejjednodušší by bylo do Číny poslat experty, např. zdravotnické organizaci, ale víte, mít taková podezření a priori a nemít pro ně důkazy, je hloupost,“ pokračuje Zeman a doplňuje: „I kdyby ta data byla mírně fabulována, nikdo nemůže popřít, že tam došlo k výraznému poklesu epidemie.“

Video  Zeman o Číně a koronaviru: Falšování čísel? Ukažte mi důkaz! Poděkování za pomoc byla slušnost  - Redakce Blesk, FTV Prima
Video se připravuje ...

Právě Zeman děkoval Číně za pomoc. A to s dodávkami pomůcek, za které však Česko zaplatilo miliardy. „Žádat od ní, aby nám to dodala zadarmo, zejména v době, kdy tady probíhá protičínská hysterie, je naprostý nesmysl. Bylo to nejenom poděkování hlavy státu. Bylo to poděkování premiéra, ministra obrany. Vidím, že vy byste neděkovala, ale já jsem považoval za slušnost, protože jsem slušně vychovaný člověk, Číně poděkovat,“ dodal a upozornil: „Čína byla jediná země, takže jsme si nemohli vybírat. Jsem rád, že se ty dodávky uskutečnily, protože možná že zachránili mnoho životů.“

Pospíšil: Agent Putinovského Ruska

Zeman to přitom za svá televizní slova také schytal. „Postoj prezidenta Zemana k odstranění sochy maršála Koněva není žádné překvapení. Chová se jako agent Putinovského Ruska dlouhodobě. Alespoň, že neschvaluje stíhání českých politiků,“ uvedl na twitteru europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

Zeman na Primě uvedl na Primě ke Koněvově soše: „Přemýšlejme spolu, co obrazoborectví v historii dokázalo. Zničilo krásná umělecké díla, ať už to byly obrazy, nebo sochy. No a maršál Koněv, který osvobodil nejenom Prahu, on také osvobodil Osvětim, tak ten má své místo jako mnoho jiných v Praze, zatímco ti, kdo tu sochu odstraňují, vlastně v životě nic pořádného nedokázali. A to je právě vlastnost obrazoborců. Oni závidí těm, kdo něco dokázali. Závidí těm, kdo namalovali obraz nebo vytesali sochu a snaží se to zničit. Bohužel, takových lidí je poměrně hodně a formuje je spíše nenávist a závist, než ocenění úspěchu.“

Radnici Prahy 6, které socha patří, vzkázal s ohledem na ruskou reakci: „Ano, samozřejmě, jsme svobodná země (...) Odstranění sochy maršála Koněva považuji za hloupost a obrazoborectví.“

 

Huron ( 28. dubna 2020 14:33 )

Jsme suveréní země a Zeman by neměl dávat na své poradce,ještě v roce 1989 by Rusko a Čínu tak nehájil.Říká se že věkem každý zmoudří,ale u Zemana to bohužel neplatí.Doufám že příštím prezidentem se stane diplomat Petr Kolář který má zkušenosti jak s USA tak s Ruskem kde byl diplomatem.Tímto ho vyzývám aby v příštích prezidentských volbách kandidoval.

Blitz ( 13. dubna 2020 08:47 )

Co za sajrajt na Hradě To staré hovado se už nezmění, buran zůstane buranem.

crab ( 13. dubna 2020 01:26 )

Souhlasim s panem prezidentem Zemanem. Ti co nechali odstranit sochu Koneva nic v zivote nedokazali a zrejme by se ani nenarodili kdyby nebylo takovych vojevudcu jako Konev. Historie by byla zcela jina. Pan starosta radnice Prahy 6 Ondřej Kolář a jeho pomocnici by si meli precist neco o historii. Je mi nepochopitelne jak takovy samoliby clovek neznaly hisorii naseho statu muze delat starostu.

.tg.bb ( 12. dubna 2020 23:54 )

Diabetes, kouření, nezdravý životní styl. Proto je ten náš Miloš v dobrovolné karanténě a nechává testovat všecko, co na něj může dejchnout

.tg.bb ( 12. dubna 2020 23:51 )

Ej Milošu, Milošu, už se ti nevejde ovar do roušky, ani do té čínské. A děkovat Číňánkovi, že nám to sem poslal, je taková velká česká připodělanost, Milošu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa