Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Praha 6 nakoupí další roušky a respirátory. Reaguje na prodloužení nouzového stavu

Autor: ČTK - 
9. dubna 2020
16:11

Není to jen stát a hlavní město, kdo ve velkém shání ochranné pomůcky na boj proti koronaviru. S nákupem více než 6 tisíc respirátorů a 200 tisíc roušek se nyní ozvala také městská část Praha 6. Jde o přímou reakci na prodloužení nouzového stavu do konce dubna.

„Na jednání krizového štábu jsme vyhodnotili, že je třeba se předzásobit. Čekají nás zápisy do základních i mateřských škol. Ochranné pomůcky, které jsme dodali do domovů seniorů a LDN, budou za chvíli docházet a nákup je zajistí na dalších 50 dnů,” uvedl starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). Dodal, že rezerva je nutná zejména s ohledem na nepředvídatelnost a nepravidelnost dalších možných dodávek.

Rada rozhodla o nákupu 6 200 respirátorů splňujících standardy podle norem N95 a FFP2 a 205 000 jednorázových obličejových roušek. Cena nákupu bude 3,8 milionu korun, upřesnil mluvčí dejvické radnice Ondřej Šrámek. Radnice současně připravuje nákup bezdotykových teploměrů. Mají být nachystané pro případ, že by se v blízké době otevřely základní a mateřské školy.

Praha 6 již v polovině března nakoupila 150 tisíc roušek a 9 tisíc respirátorů, které věnovala do domovů pro seniory, pečovatelské službě či do léčebny dlouhodobě nemocných. Část putovala i zaměstnancům radnice, kteří se starají o chod úřadu a distribuci pomůcek.

Postupné otevírání škol

Premiér Andrej Babiš (ANO) již dříve řekl, že by se školy měly začít otvírat postupně, nejprve školky a první stupeň základních škol. Podle něj k tomu bude třeba přijmout ochranná opatření, například zajistit alespoň metrové rozestupy mezi žáky. To je ale podle kritiků nereálné. Podle předsedy Asociace ředitelů základních škol Michala Černého by bylo lepší, aby v takovém případě zůstaly školy zavřené a pokračovaly ve výuce online.

Babiš vyjádřil přesvědčení, že se žáci a studenti všech typů škol vrátí ke standardní výuce ještě před letními prázdninami. Konkrétní plán by podle něj vláda měla představit po Velikonocích.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa