Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Další dvě babičky zemřely v pražské nemocnici. Koronavirem se nakazily v domově seniorů v Michli

Aktualizováno -
4. dubna 2020
19:40
Autor: ČTK, pom - 
4. dubna 2020
11:14

Další dvě ženy, které se nakazily koronavirem v domově seniorů v pražské Michli, zemřely v sobotu v pražské Všeobecné fakultní nemocnici. Babička, o jejíž smrti VFN informovala ráno, se narodila v roce 1928, měla srdeční potíže, které byly bezprostřední příčinou její smrti. Později nemocnice potvrdila úmrtí další seniorky. V posledních dnech jde o pátého a šestého michelského klienta, který s nemocí covid-19 zemřel.

Dopoledne nemocnice informovala o smrti ženy narozené v roce 1928, odpoledne podle mluvčí v nemocnici zemřela žena narozená v roce 1924. „Bezprostřední příčinou jejího úmrtí nebyla nákaza covid-19, byť ji vyšetření u ní potvrdilo. Jednalo se o vážně nemocnou pacientku. Bezprostřední příčinou úmrtí byla ischemická choroba srdeční,“ uvedla mluvčí shodně ke smrti obou seniorek. V Michli se podle dřívějších informací nakazilo deset seniorů, čtyři z nich zemřeli v minulých dnech.

Nemocnice aktuálně pečuje o 18 pacientů s nemocí covid-19, umístěni jsou na různých klinikách. Šest z nich je ve vážném stavu, řekla Heřmánková.

Ředitel domova seniorů v Michli Lumír Bareš v ČT24 v týdnu otevřeně promluvil o tom, jak zařízení celou nesmírně náročnou situaci zvládá. „Do písmene jsme se řídili doporučením pražské hygieny, která tu ze dne na den zorganizovala krizový záchranný štáb. Museli jsme vytvořit provizorní infekční oddělení, byli jsme vybaveni pomůckami,“ popsal s tím, že zaměstnanci teď pracují v overalech, krytech na obličej i s respirátory třetího stupně. 

„Je to jako ve válečném stavu. Ke klientům přistupujeme s veškerou péčí, ale samozřejmě v ochranných prostředcích,“ uvedl s tím, že několik klientů s nákazou či příznaky bylo odvezeno do nemocnice a nemoc se už v domově dál nešíří.

Slzy v očích

Vysekl také poklonu personálu. „Máme tu zkušené zdravotní sestry, před nimiž musím smeknout. Bez nasazení naší vrchní sestry a staničních sester, které mají zkušenosti z velkých nemocnic, bychom to nezvládli,“ řekl. Situace byla podle něj pro všechny velmi emočně náročná. „Minulý týden jsme všichni skoro nespali, bylo to strašně hektické. Někdy jsme měli slzy v očích, bylo to emočně vypjaté,“ sdělil. 

Nákaza v domovech seniorů

Nákaza se v metropoli objevila v domovech pro seniory v Michli a na Chodově, dále na klinice geriatrie a následné péče Thomayerovy nemocnice a v Nemocnici sv. Alžběty Na Slupi, která funguje primárně jako léčebna dlouhodobě nemocných. Celkem bylo podle informací hygienické stanice ze čtvrtka v metropoli v izolaci v daném zařízení nebo v nemocnici 95 seniorů buď s již potvrzenou diagnózou, nebo s příznaky. Dalších 67 bylo v karanténě. Z personálu bylo v izolaci doma 24 lidí a dva byli hospitalizováni.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví k dnešnímu ránu je v republice 4194 osob s potvrzenou nákazou koronavirem, 74 lidí se dosud uzdravilo a 56 jich zemřelo. Počet hospitalizovaných byl v pátek 380.

sorgedoktor ( 3. července 2020 17:17 )

Mildo .Ja tedfa nevim co Vas opravnuje k tzomuto tvrzeni.Umrelo asi 320 lidi, b nekterych sdtatecvh to leze do tisicu

marmat ( 4. dubna 2020 22:07 )

PRO NAŠE TROLLY/PROVOKATÉRY
Dnes
!
Vlajka Francie
Ve francouzských nemocnicích i domovech s pečovatelskou službou zemřelo od 1. března na nemoc covid-19 celkem 7 560 lidí, uvádí tamní úřady.

marmat ( 4. dubna 2020 22:02 )

Mildo soustrast s Vaším IQ....

marmat ( 4. dubna 2020 22:01 )

vagin-analev: NEPROVOKUJTE 100% KRA:INAMA ....
Jste s nervama totálně na huntě, tak si TO nechte od cesty...
Joooooooo, pokud je Vám taky nad 90 let není divu

BoziMilda ( 4. dubna 2020 21:28 )

To jistě ne, ale právě kvůli ochraně starých lidí se opatření dělaj. No nepovedlo se. Jako všechno, na co šáhne Andy a jeho tým.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa