Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kupte zdravotníkům ochranný štít: Za 75 korun! Tisknou je nadšenci v Brně

Autor: mm - 
5. dubna 2020
13:19

Skupinka nadšenců v Brně tvoří na 3D tiskárnách štíty pro zdravotníky. Poptávka je obrovská a pomoc je vítána, zejména je potřebný materiál a finanční dary. Věnovat štít zdravotníkovi může skoro každý Čech. Jeden stojí pouhých 75 korun.

Brňané se pustili do dobročinné práce na základě celorepublikové výzvy „3D tiskem proti COVID19“ před sedmi dny. V současné době jsou za den schopni zkompletovat několik set štítů. „Vyrobíme asi 400 štítů za den. Zdravotníci si objednávají štíty jednoduše na internetu, objednávek je mnohem více, než jsme schopni pokrývat,“ říká koordinátor Tomáš Mejzlík.

Štít za 75 korun

„Oni se o nás nyní v této složité době starají, a někdo se zase musí postarat o ně. Když se jeden lékař nakazí, pak musí jít do karantény třeba třicet dalších doktorů,“ upozorňuje Mejzlík.

Jako centrála v Brně funguje firma FabLab, kde se nachází asi třicet tiskáren a zde se také štíty kompletují. Další firmy či jednotlivci, kteří tiskárnu také mají, nosí do centrály vytisknuté části štítu. Jedna z částí potřebné ochranné pomůcky je řezána laserem, pak se vše dezinfikuje. „Jeden štít stojí asi 75 korun. Od příštího týdne by se měla zapojit VUT, tedy kapacity tiskáren stačí,“ tvrdí koordinátor.

 

Můžete pomoci

Štíty už dostali zdravotníci z několika pracovišť Fakultní nemocnice v Bohunicích, putovaly také například na intenzivní jednotku porodnice na Obilním trhu. Co k výrobě schází? „Není dostatek PET fólie o tloušťky 0,4-0,6 milimetrů, to je ta hlavní průhledná část štítu. Kdyby nám ji někdo daroval, to by pomohlo,“ říká Mejzlík a dodává, že samozřejmě pomohou nejvíce finanční dary.

Kdo chce koupit zdravotníkům štít, může poslat peníze na transparentní účet 000000-4233769003/0800

VIDEO: Bolek Polívka apeluje na dodržování opatření proti koronaviru.

Video  Bolek Polívka apeluje na dodržování opatření proti koronaviru  - iniciativa Dobro JMK
Video se připravuje ...

kralovna-vsech-mori ( 5. dubna 2020 14:22 )

Kdybych měla každýmu kdo tady prosí na něco přidat, tak bych za chvíli bydlela pod mostem a kradla v útulku psům granule.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa