Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zavření obchodů v neděli: Maláčová a Babiš pro, Prouza vytáhl 17 tisíc lidí bez práce

Autor: ČTK, for - 
1. dubna 2020
23:23

Nucené zavření obchodů v neděli by připravilo o práci minimálně 17 tisíc lidí. Navíc by zvýšilo koncentraci zákazníků v prodejnách v sobotu a pondělí. Návrh je v rozporu se všemi epidemiologickými daty o šíření nákazy koronaviru a staví se proti zájmům každého, kdo se chce o sebe postarat sám a nespoléhat na stát, uvedl dnes na dotaz ČTK prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Vláda se dnes podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) zabývala možností omezení či úplného zrušení prodeje potravin v neděli. „Zatímco spousta lidí dnes zůstává nuceně doma, jiní dřou do úmoru! Ale je to vždycky potřeba? Co si třeba nakoupit už v sobotu a prodavačky nechat v neděli vydechnout? My v ČSSD s tím nemáme problém a podporujeme omezení nedělního prodeje,“ uvedla Maláčová v pondělí na twitteru.

„Byl to můj nápad, protože jsem zavalen žádostmi od prodavaček, které jsou velmi vyřízené, a navíc pracují ve ztížených podmínkách. Zasloužily by si odpočinout. Já jsem pro celou neděli, nebo alespoň pro nedělní odpoledne,“ vzkázal premiér Andrej Babiš (ANO) v reakci pro Novinky.cz.

„My jsme se o tom dnes opět bavili, já se vyslovuji pro to, abychom to omezili alespoň do 12, ideální by bylo vůbec zrušení (prodeje) v neděli,“ uvedla pak na tiskové konferenci po středečním jednání vlád Maláčová.

Zmínila však i argumenty proti. „Abychom nepřicházeli s dalšími změnami, tomu rozumím. Další argument je, že obchody nabírají nové zaměstnance a ti by přišli o práci. A prodavačky jsou rády za ty příplatky, které mají. Myslím ale, že se to dá řešit jinak. V neděli v době nouzového stavu by měl být prostor pro odpočinek,“ dodala.

Zavřeno v neděli? Pro zaměstnance řetězců katastrofa, míní Prouza Zavřeno v neděli? Pro zaměstnance řetězců katastrofa, míní Prouza | Blesk:Robert Klejch

Superministr: Nápad jak z jiné doby 

Prouza návrh považuje za populistický, nezodpovědný, hazardující se zdravím a možná životy lidí. „Překvapuje mne také, že autoři návrhu naprosto pohrdají lidmi, kteří se v současné těžké situaci snaží vydělat si a postarat se sami o sebe. Obchody jen za poslední dva týdny přijaly 23 tisíc nových lidí a jsou tak jediným sektorem české ekonomiky, který v tuto chvíli nabírá lidi,“ uvedl.

Argument, že by lidé přišli o práci, dnes po jednání vlády zmínila také Maláčová. Zároveň řekla, že lidé v první linii by si zasloužili příplatky za to, že chodí i v době koronavirové epidemie do práce. „Jedním z argumentů je, že obchody nabírají nové zaměstnance a ti by přišli o práci. A prodavačky jsou rády za ty příplatky, které mají. Myslím ale, že se to dá řešit jinak. V neděli v době nouzového stavu by měl být prostor pro odpočinek,“ uvedla s tím, že dalším argumentem je to, že by se prováděla další změna, což lidé nechtějí.

Proti uzavření obchodů je také ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), podle kterého by vláda neměla přicházet s dalšími změnami.

„V nové realitě ekonomického útlumu to zní jako nápad z jiné doby. Lidé chtějí pracovat, není dobrý nápad jim v této době ubírat pracovní příležitost,“ řekl ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček. Podle něj by naopak vláda měla zvážit dočasné otevření obchodů na Velikonoční pondělí, aby zákazníci měli možnost nakoupit s dodržením bezpečné vzdálenosti dvou metrů. „Naši lidé dostanou sváteční příplatek, o tuto práci určitě bude velký zájem,“ dodal.

Řetězce za práci v současných podmínkách vyplatí zaměstnancům mimořádné odměny. Do bonusů investují desítky milionů korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Letter007 ( 2. dubna 2020 09:10 )

Mám úplně stejný názor. Proč by si lidi nemohli nakoupit v sobotu i na neděli? Myslím si, že by v neděli hlady určitě neumřeli...i když již teď vidím ty obrovské naplněné sobotní vozíky, jako by měla přijít válka

jajas ( 2. dubna 2020 07:53 )

Já tedy žasnu....nechápu, proč by se nemělo nakupovat pět dní v týdnu? Já s tím problém tedy nemám, na jednu stranu lidi nadávají, že jsou propuštěni z práce nebo na ošetřovném 60%, na druhou stranu by chtěli nakupovat sedm dní v týdnu? Já bych byl pro, aby byly obchody zavřeny alespoň v neděli, snad nám tady nikdo neumře hlady!

jiri novotny ( 2. dubna 2020 04:36 )

Ani mne nepřekvapuje, že ve svém funkcionářském zápalu již nemůže vytáhnout nic jiného.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa