Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vlna propouštění v Česku: Zvažuje ho čtvrtina firem, vyhazov hrozí tisícům lidí

Autor: Jaroslav Šimáček - 
31. března 2020
15:20

Česko čeká vlna masivního propouštění, varoval v pondělí prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. O místo mohou přijít desítky tisíc lidí, varuje Hospodářská komora, podle níž propouštění zvažuje čtvrtina firem oslovených v jejím bleskovém šetření mezi 1400 zaměstnavateli. Její prezident Vladimír Dlouhý proto představuje projekt „Zachraň práci!“. A ekonom Lukáš Kovanda varuje, že řadě zaměstnanců skutečně hrozí, že ve svých příjmech spadnou na nulu.

Česku hrozí masivní vlna propouštění, varuje Tomáš Prouza, šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu. „Stát měl jednoduchou šanci zastavit tepenné krvácení českých firem. Místo toho nabídl jen náplast na odřené koleno. Pokud dnes vláda neschválí takovou pomoc, která skutečně udrží pracovní místa, přijdou o práci desítky tisíc lidí,“ podotkl i v úterý na twitteru.

Podle Prouzy propouštění již běží. Vládu pak kritizuje za to, že její podpora je „naprosto nedostatečná“. Rovněž podle odboráře Josefa Středuly (ČMKOS) již odbory zaznamenaly případy, kdy firmy zvažují hromadné propouštění.

„Propouštění skutečně hrozí. Nemyslím si ale, že bude hned teď masivní. Výrok pana Prouzy je třeba číst jako určitý signál a možná i tlak na politiky, aby začali něco dělat výrazněji než doposud. Je pravda, že ta odezva politiků by mohla být silnější a zatím možná tu situaci trochu podceňují. Spíš je to určité burcování politické reprezentace, aby pochopila vážnost situace,“ řekl Blesk Zprávám hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Propuštění zvažuje více než čtvrtina zaměstnavatelů

Před propouštěním varuje i Hospodářská komora ČR. „Zaměstnance kvůli vládním krokům propustilo už 7 % zaměstnavatelů, hlavně v restauračních službách a v cestovním ruchu, ale začínají padat jako domino i průmyslové podniky, které začaly masově propouštět,“ varuje v reakci pro Blesk Zprávy mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

„Alarmující je, že podle úplně nových dat v současnosti zvažuje propustit zaměstnance více než čtvrtina všech zaměstnavatelů, přičemž ve zpracovatelském průmyslu to je dokonce více než každá třetí firma,“ uvádí nová zjištění na základě bleskového šetření Hospodářské komory mezi 1400 zaměstnavateli napříč Českem.

Video  Obchodníci a hoteliéři: „Neberte podnikatelům peníze na platby státu.“ V EET se neshodli.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Komora: Lidé o práci nemusí přijít

Lidé o práci nemusí přijít, máme řešení, hlásá přitom Hospodářská komora, jejíž prezidentem je Vladimír Dlouhý. I Prouza upozorňuje na její nový projekt Zachraň práci!, který má být „kladivem na krizi“. O co jde? Projekt má umožnit místo propouštění zaměstnanců jejich koordinované a dočasné přidělení jinému zaměstnavateli. Poptávky i nabídky zaměstnavatelů přijímá komora na bezplatné lince 800 222 121.

„Sdílení pracovníků je něco, co lze určitě vítat. Pokud to umožní zachránit pracovní místa a vykrýt je tam, kde jsou nyní potřeba, je žádoucí,“ reaguje na aktivitu komory ekonom Kovanda.

„Dám příklad: Když se nevyrábí auta a místo toho by se mohly vyrábět ventilátory, je žádoucí, aby se tam přesunula pracovní síla. Může to být i na mnoha jiných úrovních v rámci ekonomiky, která má nyní přece jenom jiné potřeby než v běžném provozu. Pokud to zároveň udrží pracovní místa, lze to jednoznačně vítat, byť samozřejmě možnosti, jak takto zachránit pracovní místa, jsou omezené. Řada lidí narazí na to, že nemá potřebnou kvalifikaci pro jiné pracovní místo, ale je to určitý střípek do mozaiky toho, jak lze stav na trhu práce, který čelí této historicky zcela mimořádné události, alespoň trochu udržet v nějaké kondici,“ kvituje Kovanda snahu komory.

Dlouhý: Zaměstnanec nebude propuštěn a udrží si životní úroveň

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý přitom pro Blesk Zprávy ohledně nového projektu říká: „Pomůžeme těm zaměstnavatelům, kteří nechtějí o své zaměstnance přijít, i když pro ně nemají v současnosti práci. O zaměstnání pracovníků se dočasně postará jiný zaměstnavatel, který jich má naopak nyní nedostatek. Důležité samozřejmě bude, zda o to zaměstnanec bude mít zájem.“

„Naší podmínkou proto je, že s přidělením k jinému zaměstnavateli musí zaměstnanec souhlasit. Druhou podmínkou je, aby se pracovní a mzdové podmínky zaměstnance nijak nezhoršily. Pro zaměstnance to může být výhodnější alternativa než čerpat podporu v nezaměstnanosti. Nebude propuštěn a udrží si svou životní úroveň. Dočasným přidělením k jinému zaměstnavateli může získat i další užitečné profesní zkušenosti, což zvýší jeho cenu na trhu práce,“ dodává Dlouhý.

Dopady i na platy?

Právě ohledně dalšího udržení si životní úrovně nyní panují obavy mezi řadou zaměstnanců – právě kvůli hrozící vlně propouštění. Některé finanční dopady pandemie koronaviru v Česku se přitom projevují již nyní, jiné se očekávají poměrně záhy. 

„Varovným signálem je fakt, že více než čtvrtina firem již byla nucena zpozdit některé platby (v restauračních službách dokonce 40 %), což se bude negativně promítat do celého dodavatelsko-odběratelského řetězce. V cestovním ruchu již dvě pětiny požádaly o (další) úvěr. Každá pátá firma z oboru cestovního ruchu také přistoupila ke snížení mezd. Bez ohledu na obor firmy omezily či snížily benefity svých zaměstnanců,“ vypočítává mluvčí komory Diro. „Přibližně desetina firem (přesně 8 %) už nyní není schopna splácet svoje závazky – režie, mzdy zaměstnancům,“ podotýká mluvčí.

Ohledně toho, zda koronavirus sáhne části Čechů na platy, ekonom Kovanda podotýká: „ Zaměstnavatel pozoruje pokles tržeb – v drtivé většině ekonomiky. A nyní počítá, zda utáhne tolik zaměstnanců jako před koronavirem. Zpravidla dojde k tomu, že nikoli. Ale nebude to dělat tak, že by snižoval plošně mzdy všem svým zaměstnancům. Tím by je demotivoval.  Ale propustí ty, které potřebuje nejméně, méně kvalifikované, méně zapadající do jeho byznys modelu. Udrží si ty, kteří jsou pro něj nejpřínosnější.“ 

Plošný dopad na výši platů Čechů tak neočekává. „Těm, kteří zůstanou, mzdy neklesnou. Těm ostatním nejenže klesnou, ale rovnou na nulu, protože budou propuštěni. Spíše se to bude řešit tímto způsobem. Nečekám, že by zaměstnanci, kteří si zaměstnání udrží, měli nižší mzdy. Spíše jim porostou pomaleji než doposud. Budou stagnovat. Ale to číslo na výplatnici zůstane stejné,“ uvádí Kovanda.

S dramatickým nárůstem rizika propouštění však také dramaticky klesá celkový objem mezd, podotýká ekonom. „Ale není to tak, že by se každému snížila mzda třeba o pět tisíc. Ale někdo zůstane na svém a jiný spadne na nulu – což pro něj bude ještě horší,“ dodává ekonom.

Potíže s dubnem narostou

Ani další zjištění Hospodářské komory však nejsou dvakrát povzbudivá. Každá třetí firma už rozpustila svoje veškeré finanční rezervy, nemají tedy už na účtu rezervní peníze, které měly na nenadálé situace, upozorňuje komora. Zatímco březen je schopna finančně zvládnout bez problémů třetina oslovených firem (29 %), větší potíže se očekávají v nadcházejícím dubnu.

„V dubnu ale bude bez schopnosti splácet své závazky již 37 % podnikatelů, což bude dominovým efektem o příjmy připravovat tisíce větších či menších dodavatelů. V květnu nebude moci splácet o dalších 26 % podnikatelů více, tedy 63 % firem již bude v platební neschopnosti! Podnikatelský sektor tak bude již v podstatě zcela paralyzován,“ varuje mluvčí komory Diro s tím, že jen každá desátá členská firma má pak prý finance na to, aby dokázala platit své závazky déle než 6 měsíců.

Vyčkávání kvůli nouzovému stavu

Právě směrem k dubnu řada zaměstnavatelů nyní upíná svou pozornost. „Firmy budou vyčkávat, jak se během dubna situace vyvine. Teprve tam se bude lámat chleba. Zatím firmy většinou určité rezervy mají a mohou nyní kalkulovat s tím, že opravdu nouzový stav skončí 11. dubna, jak je nyní předpokládáno,“ říká ekonom Kovanda.

Pokud firmy zdroje mají, nebudou se chtít zaměstnanců zbavovat. „Samozřejmě něco jiného je to např. v případě agenturních pracovníků ze zahraničí, kde k propuštění dochází a dojde. U pracovníků, kteří mají nejběžnější pracovní smlouvy, což jsou zpravidla čeští zaměstnanci, kteří mají dvouměsíční pracovní lhůtu, tak tam zatím firmy budou v drtivé většině případů vyčkávat,“ míní s tím, že propuštění začalo třeba již i ve stavebnictví.

Hromadné propouštění děsí i odbory

„Dnes je například jednání v jednom z nadnárodních hotelů, kde se uvažuje o propuštění čtvrtiny zaměstnanců. Společnost vidí problém do budoucna a obává se zmrazení cestovního ruchu,“ upozorňuje přitom šéf ČMKOS Středula.

Dle odborů již někteří zaměstnavatelé svůj záměr hromadně propouštět oznámili i úřadu práce. „Pokud zaměstnavatelé nahlásí úřadu práce záměr hromadného propuštění, neznamená to, že lidé okamžitě přijdou o práci. Jedná se o záměr. Tudíž k němu dochází zpravidla v řádu několika měsíců, navíc k němu nemusí dojít stoprocentně. Vše se odvíjí od situace na pracovním trhu a u zaměstnavatele,“ uvedla k tomu mluvčí ČMKOS Kateřina Beránková.

Video  Šéfka sester o úmrtí kolegyně z Thomayerky: Doplatili na to, že byli první.  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mim33 ( 1. dubna 2020 01:34 )

A bude hůř. Až se výroba po odeznění epidemie rozjede, ve spoustě podniků nebudou žádné objednávky a přijde teprve masové propouštění.

Lucio1 ( 31. března 2020 21:59 )

Ono by trochu té nezaměstnanosti neškodilo, v některých obchodech si už připadám jak za socialismu, jako kdybych někoho obtěžoval..

mikes15 ( 31. března 2020 17:10 )

Budou vás strašit nezaměstnaností, nevěřte jim, pravda a láska musí zvítězit

tak pravil soudruh Havel

Traxxas ( 31. března 2020 16:45 )

Oprava: Kapitalismus!

Traxxas ( 31. března 2020 16:43 )

Chteli jste lapitalismus?
Tak ho mate!
Ja ho nechtěl!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa