Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Porod za časů koronaviru: Vezmou mi dítě a zakážou kojit, bojí se právnička Veronika

Autor: chal - 
30. března 2020
18:49

V naprosté izolaci žije nastávající maminka Veronika z Prahy. Má porodit své první dítě, které by mělo přijít na svět v dubnu. Čekání na jeden z nejkrásnějších okamžiků života ale Veronice kazí koronavirus. Kdyby v porodnici jevila známky nákazy, po narození by od ní dítě oddělili a nesměla by ani kojit. To samozřejmě Veronika nechce.

Veronika je 35letá právnička z Prahy. S partnerem čeká první dítě, těhotenství ale rozhodně neprobíhá tak, jak si původně malovali. Jedno z nejkrásnějších období páru kazí, jak jinak, koronavirus a preventivní opatření s ním spojená.

„Koronaviru se nebojím, ale jsem naštvaná. Až do porodu zůstaneme doma a s nikým se nesetkáme,“ popsala Veronika pro agenturu Reuters. Totální izolací chce s partnerem předejít nakažení novým typem koronaviru.

V nemocnici, kde bude rodit, totiž Veroniku upozornili, že v případě projevení některých symptomů nemoci Covid-19 přistoupí k dramatickým opatřením. Pokud by maminka jevila známky nachlazení nebo měla rýmu, novorozené miminko by od ní údajně mohlo být až dva týdny odděleno. Tomu se chce Veronika vyhnout.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) ale taková opatření zřejmě nejsou nezbytná. Zdravotní riziko pro těhotné ženy není vyšší než pro ostatní. WHO dokonce doporučuje, aby ženy matky nakažené koronavirem své děti normálně kojily, píše agentura Reuters.

V podobné situaci jako Veronika je i další nastávající maminka oslovená agenturou Reuters, polská soudkyně Marika Antolec-Walczaková (34). Polka agentuře Reuters popsala, že jestli začne rodit počátkem dubna, kvůli probíhající pandemii a s ní související vytížeností záchranné služby by se do porodnice také zřejmě nemusela dostat včas.

Nejvíc ze všeho se ale Marika bojí, že bude muset být na porodním sále bez svého muže. „Při prvních dvou porodech byl manžel nenahraditelný, pomáhal mi vyrovnat se s bolestí,“ vysvětlila soudkyně agentuře Reuters.

luklovah ( 30. března 2020 23:01 )

Anifo Vy jste tuplovaná retardovaná blbka prvního řádu.Důležité je ochránit paní a miminko ty slepice.

Anifa ( 30. března 2020 20:21 )

Otálela s prvním dítětem do 35. Už i to je risk.Teď si myslí, že se z ní všichni posadí na zadek.No tak tatínek nebude strkat foťák mezi nohy při porodu a vyfotí si ho až doma.Důležité,je ochránit zdravotníky.

Ctenarka001 ( 30. března 2020 19:56 )

A to je třeba o tom psát článek? Myslím, že pokud nebude souhlasit, dítě ji určitě neodeberou, ale je třeba to řešit s porodnicí a neplacat do plesku...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa