Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nošení roušky a brýlí je peklo? Vyzkoušejte 6 zaručených tipů, aby se vám nemlžily!

  • Autor: Barbora Kabátová - 
    30. 3. 2020
    15:00

    Zakrytí nosu a úst je nyní součástí každodenního života. Pokud ale nosíte dioptrické brýle, určitě se potýkáte s tím, že se vám neustále mlží. Přitom stačí pár jednoduchých triků, jak tomu předejít! A pozor, stejně tak existují i úkony, které kvůli možné nákaze s brýlemi nikdy nedělejte. 

  • 1.Rouška musí sedět

    Nejdůležitější je, aby vám rouška nebo šátek dobře seděly na obličeji. To znamená, aby vydechovaný vzduch neunikal otvorem u očí a nezamlžoval brýle. Pokud kolem nosu nesedí, rouška neplní svou funkci, jak má. Chirurgické roušky mají v horní části drátek, který se dá vytvarovat podle nosu. Pokud máte šátek, musíte jej okolo nosu dobře utáhnout. Brýle také nezapomeňte posunout lehce dopředu před roušku či šátek.

    Foto:  Shutterstock

  • 2.Ohnutý okraj či kapesníček

    Velmi dobře funguje, pokud vrchní okraj (zhruba čtvrtinu) roušky ohnete směrem dovnitř a připevníte na obličej. Nebo můžete před nasazením roušky či šátku na horní okraj přiložit papírový kapesník a roušku připevnit k obličeji.

    Foto:  Profimedia.cz

  • 3.Tuhé mýdlo

    Mlžení brýlí můžete zmírnit i použitím tuhého mýdla nebo pěny na holení. Na každé sklíčko naneste vrstvu tuhého mýdla či pěny na holení a nechte pár minut působit. Poté neoplachujte, ale vyleštěte suchým hadříkem z mikrovlákna dočista.

    Foto:  shutterstock.com

  • 4.Speciální spreje

    Dobře působí i speciální spreje nebo hadříky proti zamlžování, které lze pořídit v optice. Brýle v žádném případě neotírejte do roušky nebo do oblečení. Mějte ale na paměti, že do prodejny můžete vstoupit pouze se zakrytým nosem a ústy, nejlépe po jednom a musíte dodržovat sociální odstup, tedy minimálně dva metry.

  • 5.Na brýle jako na okna

    Na brýlová skla můžete také použít sprej na čištění oken. Malé množství naneste na hadřík a vyleštěte brýlové čočky. Pozor ale na obruby! Na ty by se čisticí sprej neměl dostat, obzvlášť pokud jsou plastové.

    Foto:  profimedia.cz

  • 6.Když čočky, tak jednodenní

    Pokud používáte kontaktní čočky, je lepší je teď na nějakou dobu nenosit a místo nich nasadit dioptrické brýle. Časté sahání do očí kvůli čočkám totiž zvyšuje riziko možné infekce. Pokud se ale bez čoček neobejdete, upřednostňujte ty jednodenní, před jejich vkládáním i vyjímáním si důkladně umyjte ruce a jinak se snažte do očí nesahat.

    Foto:  istock.com

  • 7.Brýlemi k prevenci

    Víte, že ochrana očí, stejně jako rukou a nosu a úst, může zpomalit šíření nákazy? Virové kapénky se totiž mohou dostat i do očí, proto je částečně mohou ochránit dioptrické nebo sluneční brýle. Skla brýlí ale nezapomeňte často dezinfikovat přípravky na alkoholové bázi. 

    Foto:  Shutterstock

     

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa