Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš vyměnil Prymulu za Hamáčka. Opozice: Konečně! A test chytré karantény startuje

Aktualizováno -
30. března 2020
18:10
Autor: ČTK, kal - 
30. března 2020
08:00

Novým šéfem Ústředního krizového štábu se stal ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který tak střídá epidemiologa Romana Prymulu. Prymula by se měl soustředit na startující projekt takzvané chytré karantény, který v pondělí začal na jižní Moravě. Změnu odsouhlasila vláda, a s krokem souhlasí i opozice, připomíná, že ministr vnitra měl být šéfem od začátku - Babiš se tomu ale nejdřív bránil.

Na jižní Moravě v pondělí začíná testování takzvané chytré karantény, která má pomoci v boji proti nemoci COVID-19. K vyhledání a izolaci lidí nakažených novým koronavirem poslouží hygienikům údaje od mobilních operátorů a bank. Do akce se zapojí také armáda. Vytvoří mobilní týmy odebírající vzorky od lidí, kteří se dostali do kontaktu s nakaženým. Pokud se projekt osvědčí v praxi, mohla by chytrá karanténa v Česku nahradit plošná restriktivní omezení komplikující každodenní život a dopadající na ekonomiku.

Základem chytré karantény je zmapování pohybu infikovaného člověka za posledních pět dní, a to podle údajů z mobilního telefonu a platební karty. Data, jejichž získání je podmíněné souhlasem nakaženého, poslouží k sestavení mapy jeho pohybu. Hygienici pak nad ní s nemocným proberou, s kým se na různých místech potkal.

Lidem, se kterými byl nakažený v osobním kontaktu, bude nařízena krátkodobá karanténa. „Budou označeni za takzvané žluté osoby a do několika hodin přijede odběrový tým,“ vysvětlil náměstek ministra zdravotnictví a dosavadní předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula. Pokud lidé mají auto, mohou na odběr přijet sami. V případě pozitivního výsledku testu bude infikovanému nařízena běžná karanténa. Negativně testovaní lidé se budou moci vrátit k běžnému životu.

Babiš: Pokud projekt uspěje, virus porazíme

„Máme limit, který je dán třemi dny. To znamená, každý člověk by měl být v tomto systému ošetřen do tří dnů,“ uvedl Prymula na webu vlády.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli v České televizi řekl, že pokud projekt chytré karantény uspěje, tak Česko virus porazí. Vrchol epidemie Babiš očekává v dubnu.

„Velí tomu brigádní generál Petr Procházka, který byl pověřen náčelníkem generálního štábu. Generál Procházka velí celému centrálnímu řídícímu týmu. Ale předpokládáme, že projekt bude zastřešovat současný předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula. Bude zplnomocněncem vlády, projekt bude stejně jako krizový štáb fungovat pod vládou,“ uvedl pak Andrej Babiš pro pondělní Lidové noviny.

„Kvůli systému chytré karantény budeme dělat i určité personální změny. Náměstek Prymula by se věnoval zejména tomuto projektu,“ zmínil šéf kabinetu. Na dotaz, zda se vedení Ústředního krizového štábu ujme ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), Babiš opáčil: „Ano, vedeme o tom debatu. Profesor Prymula se musí soustředit na systém chytré karantény a hlavně na zdravotnictví a na epidemiologické záležitosti. Dnes bychom to měli vyřešit.“ Vláda nakonec v pondělí odpoledne změnu schválila.

Fiala: Pryč se sebestřednými chaotiky

Hamáček už řekl, že je připraven se úkolu ujmout. A změně tleská i sněmovní opozice. Šéf lidovců Marian Jurečka (KDU-ČSL) na twitteru například napsal: „Tak dnes už dle premiéra má vést centrální krizový štáb Jan Hamáček, to měl, pane premiére, podle zákona od samého začátku! To, že vám to dojde po měsíci je smutný fakt, na který jsme všichni doplatili!“

„Ministr vnitra Jan Hamáček se měl stát šéfem Ústředního krizového štábu už před 14 dny. Tehdy to nedovolilo premiérovo ego. Je dobře, že se tak pravděpodobně stane, protože ne náhodou to tak statut ÚKŠ určuje, je to ale zároveň příkladem nekoncepčnosti a nahodilosti rozhodnutí,“ dodala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Přisadil si i předseda ODS Petr Fiala: „Andrej Babiš nám dal za pravdu v tom, co říkáme už měsíc. A to mu připomněl i Senát. Stát je na krize dobře připraven. Jen ho nesmí řídit nezodpovědní a sebestřední chaotici, kteří nerespektují pravidla.“

Šéf Pirátů Bartoš napsal, že Babiš komplikuje situaci nepřehledností vydávaných opatření, nedostatkem koordinace a zaměňováním mediálních prohlášení za skutečné krizové řízení. „Ministr Hamáček, který byl před týdnem zašlapán do země a přehlasován ministry za ANO, se vrací na místo, kde má správně být už několik týdnů,“ uvedl Bartoš. Dodal, že Piráti už několik týdnů upozorňují na to, že štáb má řídit ministr vnitra.

Předseda KSČM Vojtěch Filip, jehož strana kabinet ANO a ČSSD toleruje, považuje změnu za premiérovu záležitost a za ústavně korektní z pohledu organizace práce. „Je to při dobré koordinaci distribuce ochranných prostředků žádoucí. A doufám, že z pohledu řešení epidemiologických rizik zůstane profesor Prymula rozhodující autoritou,“ uvedl.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ostuda ( 1. dubna 2020 22:33 )

těžko se tady teď hledají nějáký normální noviny kde se člověk něco dozví. ale nedávno jsem náhodou dostal ty papírový, a tam napsáno bylo celkem dost a normálně

naidka ( 1. dubna 2020 21:45 )

Já píšu jenom na Blesk, na iDnesu jsem jenom četla, ale to je už dávno.

ostuda ( 1. dubna 2020 21:08 )

jo, to bylo zamlada. a pamatovat si musí ti, co si to neumějí vygooglovat anebo se zeptat🐒
na idnesu jsem byl kateřina pérova než mě vyškrtli protože tam to mají vyhražené pouze pro ty klišové korektní.
no a co ty? jak se jmenuješ na idnesu? tam mají taky už prémium, takže nic

naidka ( 31. března 2020 14:47 )

Mně se líbil tvůj nick podplachetkouosoba, než jsem náhodou přišla na to, že na iDnesu píše nějaká Plachetková. Se divím, že si na to nepamatuješ, takový všeříkající nick.

ostuda ( 31. března 2020 09:13 )

mám krátkou paměť, mě napadá jen buďto pták ohnívák anebo polednice

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa