Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi na zákazy a doporučení kašlou: Naháči vyrazili na pláž, skialpinisté do hor a výletníci naštvali starostu

Aktualizováno -
29. března 2020
15:02
Autor: DH - 
28. března 2020
19:28

Slunečné počasí dělalo během sobotního dne pořádné starosti středočeským policistům, a hlavně obyvatelům obce Želízy na Mělnicku. I přes nařízenou celorepublikovou karanténu sem na výlet vyrazily stovky lidí, mnozí ve skupinkách a údajně i bez roušek. A problémy s turisty se netýkaly jen středních Čech. 

Desítky aut po celé vesnici a stovky turistů, rodiny s dětmi a skupinky lidí. Na to jsou místní v obci Želízy ve Středočeském kraji zvyklí, přímo uprostřed vesnice totiž stojí parkoviště pro ty, kteří chtějí navštívit nedaleké skalní útvary, takzvané Čertovy hlavy. Bohužel, lidé sem ale míří i v době světové pandemie koronaviru, kdy platí v Česku mimořádná opatření a raději by občané měli zůstávat ve svých domovech.

„Cesta na Čertovy hlavy je plná lidí, nikdo nedodržuje rozestup, chodí skupiny i po deseti a více lidech, už na cestě si polovina lidí roušky sundává. O tom, že parkují na zákazech vjezdu, snad ani nemusím mluvit,“ napsala paní Jana.

Středočeská policie zasahovala opakovaně

Na sociálních sítích pak začalo kolovat několik fotografií plného parkoviště aut. Místní proto na turisty zavolali policii. „V obci Želízy na Mělnicku kontrolovali od ranních hodin opakovaně mělničtí policisté místní parkoviště, kde se během dne neustále shromažďovali lidé, kteří se ve skupinách pohybovali jako turisté v přírodě a dle oznámení občanů, bez roušek,“ potvrdila zásah policejní mluvčí Lucie Nováková Blesku.

Lidé na facebooku sdílí fotografie slunících se spoluobčanů. Jiní rovnou volají policii. Lidé na facebooku sdílí fotografie slunících se spoluobčanů. Jiní rovnou volají policii. | Facebook

Jak se ale ukázalo, turisté buď roušky měli na sobě, nebo si je při příjezdu mužů zákona rychle nasadili. „Policejní hlídky na místě však bez roušek nikoho přímo nepotkali a věc koncentrace více osob na místě řešili s občany domluvou,“ doplnila Nováková.

Blesku se podařilo kontaktovat i místního starostu, který připustil, že se s podobným chováním během karantény setkávají často. „Policie nemá právo ani páky s nimi cokoli dělat, pokud mají roušky. Skupinky řeknou, že spolu bydlí v jedné domácnosti,“ řekl pro Blesk Zprávy Milan Zajíček.

Starosta Želízů se prý snaží turistům vysvětlit, že obec není příroda, ale marně. „Parkoviště, které je uprostřed obce, od neděle uzavřeme. Ať lidé parkují za vesnicí, nebo kdekoliv jinde, ale ne v zastavěné části obce,“ dodal. Připustil ale, že vyhradit turistům nějaké místo na parkování mimo zastavěnou část vesnice nemůže. „Pole jsou obdělávaná, jinde pozemky nemáme,“ připojil Milan Zajíček.

Nudisté v Pardubicích

Na pomyslná kolena dostala v pátek v Pardubicích tamní policii skupina vyznavačů nahého opalování, takzvaných nudistů. „Bohužel ale opalující se občané byli ve větším počtu na jednom místě a někteří neměli ani roušky,“ uvedla policejní mluvčí Markéta Janovská. Zásah podle ní skončil domluvou. 

„Po příjezdu policistů si všichni dali říci a vládní nařízení respektovali. Občané mohou být na místech k tomu určených bez oblečení, nicméně musejí mít zakrytá ústa a musejí dodržovat počty, ve kterých do přírody smějí jít," dodala. Během neděli hlídky znovu k rybníku dorazily, ale k jejich potěšení byli návštěvníci ukázněnější. 

Pražané se slunili ostošest

Bohužel, policejní mluvčí připustila, že obec Želízy není jediná, která se s podobnými problémy potýká. „V rámci Středočeského kraje jsme podobných oznámení přijali několik desítek a následně je na místě s občany řešili,“ uvedla Lucie Nováková.

Jiné to například nebylo ani v Praze, kde se opět zaplnily Riegerovy sady. Fotografii toho, jak to tam vypadalo, sdílel poslanec Dominik Feri. „Riegráče, dnes 16:00. Ještě jednou: prosím, zkusme ta pravidla dodržovat,“ napsal k fotce. Podobně to vypadalo i na Bašce ve Frýdku-Místku, fotografii toho uvidíte v galerii. 

 

Další místem, kde lidé nedodržují zákaz vycházení, byly v sobotu i Krkonoše, kde musela horská služba, hasiči a vrtulník zachraňovat skialpinistu, který se středně těžce zranil po pádu u Studniční hory. 

 

Policejní mluvčí proto apeluje na občany, aby i přes hezké počasí zbytečně neopouštěli svá obydlí a nevystavovali tak riziku sebe nebo ostatní.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

nemocna ( 29. března 2020 23:58 )

Policie by měla mít mnohem větší pravo moce takto se jim všichni vysmívají a jsou drzí! všechny kdo neposlouchá a ohrožuje druhé na životě střískat pendrekem, pokuta je k ničemu z mnoha ani není vymahatelná, dejte policií všechna práva jako byla za komunistů a bude tady pořádek

dietr ( 29. března 2020 12:46 )

Ti strážníci se chovají jako idioti, mají hlídat veřejné prostory ale u vody nebo v lese nemají co buzerovat.

rubi ( 29. března 2020 12:23 )

Ve Španělsku uplný zákaz vycházení nemohou ani s dětmi do parku. Nikam jen doma

valdom_hayzle ( 29. března 2020 11:51 )

Lopaty vymrdaný, nalaďte si netflix, nechte si dovézt žrádlo na gauč a nezáviďte každému, kdo jde do přírody

EM1234 ( 29. března 2020 11:31 )

To je ta nová generace - CO SE JÍ NIC NEMŮŽE STÁT. A ažb se stane tak skuhrahí jak ...........

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa