Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Policisté darovali respirátory zdravotníkům: Sami je nemáme, zlobí se příslušníci

Autor: chal - 
27. března 2020
13:16

Policie Libereckého kraje se pochlubila svým štědrým darem kolegům zdravotníkům. V úterý jim předala 500 kusů respirátorů třídy FFP3 s tím, že lékaři a záchranáři čelí vyššímu riziku než policisté. Na rozhodnutí si ale začali stěžovat řadoví policisté – za chybějící respirátory totiž podle nich nepřišla adekvátní náhrada.

Když severočeští policisté 25. března oznámili, že kolegům ze záchranné služby a lékařům věnovali 500 respirátorů nejvyšší kvality FFP3, dostalo se jim na sociálních sítích od lidí velké uznání. „Liberečtí policisté předali záchranářům jedny z nejpotřebnějších pomůcek. Respirátory FFP3 v počtu 500 kusů, původně určené pro přímý výkon služby, teď potřebují právě hlavně zdravotníci v první linii. Jsme v tom společně,“ informovali policisté.

V reakcích na darování stovek ochranných pomůcek se ale objevily i hlasy negativní. Šlo o řadové policisty, podle kterých za darované respirátory nepřišla adekvátní náhrada. „My na hranicích s Německem, v první linii a v kontaktu s německými a českými občany, je určitě nepotřebujeme. Jsem rád, že nám je vzali a ničím nenahradili... Jsme v tom společně, ale policisté na hranicích zřejmě ne,“ ironicky napsal na policejní facebook Jirka B. Policistu v komentářích podpořili i další kolegové. „To samé u nás na polských hranicích,“ okomentoval jeden z nich.

„Předali - krásný eufemismus pro nucené odebrání bez adekvátní náhrady. Pro někoho možná krásné gesto, pro mě ale výraz absolutní krize, když se jedna složka IZS musí obětovat pro druhou, aby ta mohla jakž takž fungovat," přidala se Anna B.

Alespoň malou náplastí mohl být pro policisty dar od členů organizace Czech SAR Team, která jim často pomáhá například při pátrání po pohřešovaných osobách. Dobrovolníci ve spolupráci se svými fanoušky vybrali částku 27 tisíc korun, za kterou pro policisty nakoupili vitamíny nebo proteinové tyčinky. „Zboží jsme nakoupili podle přání policistů, celníků a vojáků, kteří v této mimořádné době slouží v první linii na hranicích,“ uvedl Daniel Karták, jednatel spolku Czech SAR Team, pro policejní web.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa