Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Výrazné zlepšení u nakaženého taxikáře! „Zázračný“ lék zabírá, odpojili ho od mimotělního oběhu

Aktualizováno -
27. března 2020
09:21
Autor: pom, veef - 
24. března 2020
12:51

Z Všeobecné fakultní nemocnice přišla skvělá zpráva - stav taxikáře (53), který začal v úterý dostávat zázračný lék Remdesivir, se výrazně zlepšil! Lékaři ho dokonce mohli odpojit od přístroje ECMO, který zajišťuje mimotělní okysličování krve. V pátek dopoledne dostal čtvrtou dávku léku, dostávat ho bude celkem deset dní, každý den jednu infuzi. 

Stav nakaženého taxikáře, který v úterý ráno začal dostávat lék Remdesivir, se výrazně zlepšil! Ještě ve čtvrtek byl připojen na mimotělní oběh, teď ale mohl být z podpory odpojen, potvrdila Blesku mluvčí nemocnice Marie Heřmánková.

Podmínkou toho, aby americká firma Gilead Sciences, jež remdesivir vyvinula, lék schválila, je těžké jednoorgánové selhání. Nakažený taxikář (53) má podle jeho ošetřujícího lékaře Martina Balíka postižené plíce. „Měl časně provedenou tracheostomii (zákrok, kdy se v průdušnici na krku vytvoří otvor pro dýchání, pozn. red.), je to navíc komplikovaný pacient se spoustou komorbidit (současný výskyt více nemocí, pozn. red.),“ uvedl v úterý odpoledne na tiskové konferenci. 

Lék začali lékaři pacientovi podávat v úterý hned poté, co ho do Všeobecné fakultní nemocnice doručila přepravní společnost DHL. Dostává ho intravenózně pomocí infuze, léčba má trvat deset dní, tedy do 2. dubna, přičemž každý den dopoledne dostane pacient jednu 30minutovou infuzi, potvrdila už dříve Blesku Heřmánková. 

„Léčba probíhá standardním způsobem jako u nás na kardiocentru každá léčba pacienta s kardiocentrálním selháním. Tzv. metoda ECMO, napojení na mimotělní oběh, ho stabilizovala a umožnila mu přežít do té doby, než lék dorazil,“ uvedl Balík. ECMO přístrojů pro nejvážněji postižené pacienty s COVID-19 je v Česku 74, k péči o další vážné případy jsou třeba plicní ventilátory nebo podávání kyslíku.

Nové schéma

Firma Gilead Sciences, jež lék vyvinula, kvůli nadměrně vysoké poptávce pozastavila schvalování žádostí o lék s výjimkou těhotných žen a lidí pod 18 let. Teď chystá nové schéma, aby se lék dostal k většímu počtu lidí. „Firma bude muset s námi asi ve spolupráci s intenzivisty, infektology a nepochybně ministerstvem vytvořit jakýsi mechanismus a indikační schéma, podle kterého se tento lék dostane těm nejpotřebnějším,“ doplnil Balík.

Video  tisková konference  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Totéž uvedl v úterý ráno virolog Tomáš Cihlář, jenž vede tým, který v americké firmě Remdesivir vyvinul. „Mechanismus závisí na tom, že jednotlivé státy vyčlení klíčovou nemocnici, která bude spádová pro nejtěžší případy. Nemocnici se poskytne určité množství dávek léku a podle protokolu se distribuuje mezi pacienty. Nový protokol je koncipovaný, během následujících dnů se bude zavádět,“ řekl Cihlář pro Český rozhlas Plus.

Kdo lék zaplatí?

Jak bude lék hrazen? „Musím přiznat, že jsem se tím v tuhle chvíli nezabýval, ale myslím, že by se měly alokovat zdroje z pojišťoven,“ uvedl Balík na dotaz Blesk.cz. „Nicméně když vidím, jak stát rozhazuje peníze, tak ty desítky, maximálně stovky ampulí, které jako ČR maximálně dostaneme, nebude asi problém uhradit,“ dodal. První dávka léku, kterou nyní dostává taxikář, by podle ředitele Davida Feltla měla být zdarma. To, že je lék zdarma, Blesk Zprávám potvrdil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

pekinez ( 27. března 2020 13:41 )

ku.wa, to máme ale smůlu, že jsme tě tu tenkrát neměli, abys nám všem takhle chytře poradil

hejpockej ( 27. března 2020 12:31 )

kdyby to ministerstvo zdravotnictvi nezanedbalo, tak dneska nejsme v tyhle situaci. Mame rousky, respiratory a hlavne dostatek leku co doposud byli normalne k dostani (treba ten blbej chlo­hydro­xychlo­roqu­ine co ted neni a asi nikdy nebude). Kdyby ministerstvo zajistilo dostatek, tak ho muzeme nakazenym nemocnym lidem preventivne predepsat a je vystarano, ale ono je holt lepsi a levnejsi nechat tomu volny prubeh a pak davat lidi na ventilatory na JIPce.

iFender ( 27. března 2020 12:24 )

Hrusinsky Jan nas "Koblizkare" a celou vladu s premierem Babisem urazel a oznacil Corona virus jako "Chripku LIGHT".Ovsem ,protoze ho zname tak jeho omluvu neprijmame stejne nebyla uprimna.Je pekne "vyvarenej"!

bafy81 ( 27. března 2020 12:23 )

Protoze je zrovna on na tom nejhůře? Maji ho nechat umřít a čekat, jestli se třeba nenajde časem nekdo jiný?

Mucinek5 ( 27. března 2020 11:48 )

Az uvidi v televizi Haška jak cvrnka mincemi tak se mu pritizi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa