Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Oběd za stovku pro lékaře, seniory, bezdomovce: Lidé jídlem pomáhají druhým při boji s koronavirem

Autor: veef - 
23. března 2020
20:52

Pro ty, co neumějí šít roušky a zároveň jim pracovní povinnosti brání přihlásit se jako dobrovolník, tu je další možnost, jak se rychle a efektivně zapojit do pomoci druhým. V aplikace Nesnězeno může každý zakoupit stokorunový kupon pro seniory, lékaře nebo lidi bez domova. Aplikace pak sama zařídí logistiku, vybrané jídlo vyzvedne a doručí potřebným.

Aplikace tuto službu začala nabízet v sobotu 21. března. V první vlně jsou zapojené restaurace a nemocnice či další organizace v Praze, Brně a Olomouci „Zdravotníci ze sebe vydávají úplně všechno, kolikrát na jídlo ani nemají čas. Zprostředkovat kvalitní a výživné jídlo nám přišlo jako povinnost,“ říká Michaela Gregorová z Nesnězena a dodává. „Senioři jsou zase zcela izolovaní, mají doporučení vůbec nevycházet. A lidé bez domova? Ti jsou na tom v současné chvíli asi nejhůře. Jednáme s různými charitami, jako třeba Pragulic, a vymýšlíme, jak nejjednodušeji jídlo k těmto lidem dostat.“

130 000 Kč hned první den

Češi opět dokazují, že v těžkých časech umí držet při sobě. „Je to neuvěřitelné! Za jediný den lidi nakoupili kupony za 130 000 korun. Balíčky s jídlem začínáme rozvážet hned v pondělí. První objednávky jsme v Praze domluvili s restaurací v Karlíně. Jídlo od nich dostanou zdravotníci v Motole a Na Homolce,“ vysvětluje Michaela Gregorová z Nesnězena. Zároveň dodává, že je to i pomoc pro samotné podniky, které musejí být jinak zavřené nebo fungovat ve velmi omezeném provozu.

Aplikace se o vše postará

Novinka funguje tak, že jakmile se přes aplikaci nastřádá dost stokorunových darů pro některou ze tří skupin, Nesnězeno jídlo objedná v restauraci a na svoje náklady zajistí distribuci. „Zatím máme největší problém dojednat spolupráci s organizacemi, které se věnují seniorům. Jsou totiž totálně přehlcené jinou agendou. Proto budeme rádi, když se nám kdokoli z těchto organizací ozve, abychom mohli pomoc řešit napřímo,“ vyzývá Gregorová.

Aplikace Nesnězeno vznikla v roce 2018. Původně ale sloužila k tomu, aby lidé mohli „zachránit“ jídlo z restaurací, které by jinak skončilo v koši. Vždy se jedná o kvalitní jídla z daného dne nebo pochoutky, kterým se blíží datum expirace a restauratér by je proto musel vyhodit. Zbylé porce meníček i dalších chuťovek nabízí aplikace se slevou minimálně 30 %. Za dobu existence se podařilo v celé České republice zachránit 47 945 porcí jídla.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa