Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mezi paštikami ve večerce na starém stroji šíjí roušky! Vietnamští prodejci z Černého mostu je rozdávají zdarma

Aktualizováno -
23. března 2020
06:49
Autor: diz, VaB - 
23. března 2020
06:20

Kromě pandemie koronaviru je to také neskutečná vlna solidarity, který v současných dnech hýbe Českem. Tím spíše u těch, u kterých by to nejspíše málokdo čekal. Vůči svým sousedům nezůstala netečná početná komunita Vietnamců, kteří žijí v České republice. Třeba ti, kteří provozují malou večerku Hana na Černém Mostě v Dygrýnově ulici, nabízejí zákazníkům rukavice i vlastnoručně šité roušky. Zdarma!

Přitom rozdávání roušek není to jediné, co večerka nabízí. Na svých dveřích má obchod vyvěšenou výzvu lákající policisti, hasiči, záchranáře i strážníky na kávu a pití zdarma, jako projev solidarity vůči těm, bez jejichž každodenní činnosti by to v Praze nejspíše bylo k nesnesení. „Zatím nikdo nepřišel. Počítáme ale s nimi,“ sdělil Huong Ngo Viet, majitel večerky.

Roušky pro všechny

Jeho paní na prodejně prakticky od rána do večera šije roušky. Jejich počet se odvíjí od toho, kolik za den přijde zákazníků. „Včera jsem jich za den ušila zhruba 40 až 50, před tím kolem 30,“ svěřila se redaktorovi Blesku prodavačka, která už šestý den v kuse prakticky všechen svůj volný i pracovní čas vyplňuje šitím.

Ve vietnamské večerce na Černém Mostě šijí roušky pro své sousedy. Pro členy IZS mají pak kafe a vodu. Ve vietnamské večerce na Černém Mostě šijí roušky pro své sousedy. Pro členy IZS mají pak kafe a vodu. | Blesk: Václav Burian

Látky si shání sama, i když tu a tam jí už prý někdo nějaký kousek přinesl. Větší má ale pochopitelně odbyt ušitých roušek, které najdou uplatnění v řadě pražských domácností. „Lidé si je odnášejí rádi. Někteří vezmou dvě, jiní tři,“ těší ji. Tím spíše, že i v dnešní vypjaté době se najdou lidé, kteří roušky prodávají za nekřesťanské peníze.

Solidarita hory přenáší

Vietnamská večerka na Černém Mostě není jediná, kdo podal ruku těm, kteří jsou v nouzi, kteří měli třeba problém se sháněním respirátorů či roušek. V uplynulém týdnu vznikla dobrovolná skupina švadlen, kterou založil spolek vietnamských rodičů. Zhruba 200 lidí šije roušky, které pak dodávají především do zdravotnických institucí.

„Nové látky primárně objednáváme z online obchodů. Dále sledujeme facebookové profily galanterií, radnic a přeposílané zprávy od členů, abychom věděly, kde nabízejí látky zdarma na šití roušek. Šicí stroje, nitě a jehly nám také bezplatně dodalo několik velkoobchodů z tržnice Sapa. Finanční prostředky na nákup nových látek na šití roušek do nemocnic jsme čerpali z naší veřejné sbírky,“ vysvětlila dříve pro Blesk.cz Ami Luong.

Iniciativa vznikla na základně urgentní žádosti Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze Podolí. Porodnice měla akutní nedostatek zdravotnických potřeb. „Plánujeme, že až bude dostatečný počet roušek pro zdravotnický personál, budeme roušky distribuovat i mezi občany,“ sdělila Luong.

joun ( 25. března 2020 14:37 )

Ne, od Vietnamce. Ti je prodávali na tržištích ještě za víc, než jim je zavřeli.

joun ( 25. března 2020 14:35 )

Ruda 43: Vaše příspěvky svědčí o inteligenci...a je jedno zda je to Čech anebo Vietnamec. Jenom bych dodal, že ženy z naší firmy, ať Češky nebo Ukrajinky šijí už od začátku pandemie roušky, samozřejmě po práci. Nosí je rovnou do nemocnic a na další potřebná místa. Nemusí si dělat žádně PR a reklamu večerek jako vietnamská komunita. Kdyby byli tak nezštní, tak to budou dělat i bez reklamy. Můj názor je, že ta vychytralá komunita v Česku zase využila příležitost, jak se zviditelnit a napravit si svou reputaci. Po pandemii začnou se živit poctivě anebo zase v jejich bytech budou pěstovat marjánku a vařit perník? Opravdu pomáhají, hlavně našim dětem...

ruda43 ( 23. března 2020 20:29 )

Když to máte těžký,na hubě se ten nějakej hadr nosit musí..

ruda43 ( 23. března 2020 20:27 )

Hahaha..Úředníci z hygieny maj teď tutově jiný starosti..

ruda43 ( 23. března 2020 20:25 )

No ba,ani se nedivím že tenkrát fašouni dostali ty naše český paragány co voddělali Haydricha..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa