Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Pokrytectví, útok na herce a dík Číně.“ Zeman varoval Čechy kvůli koronaviru a dopálil opozici

Aktualizováno -
19. března 2020
23:23
Autor: simao, Mii, ČTK - 
19. března 2020
19:32

Prezident Miloš Zeman na FTV Prima vystoupil se svým projevem k Čechům během pandemie koronaviru. Vyzval, aby lidé nezlehčovali epidemii, ale zároveň nepodléhali panice ani strachu. Zároveň se však spletl - to, když si chtěl rýpnout do herců, přicházejících o „kšefty“. Posílal je totiž do domovů důchodců, aby tam raději přinesli trochu radosti. Jejich návštěva je však nyní vládou zakázaná.

„Počet nakažených se výrazně zvýšil a nelze v nejbližších dnech vyloučit ani první smrtelné případy. Na druhé straně jsou už i první případy uzdravených,“ upozornil v projevu, vysílaném na FTV Prima, Miloš Zeman

Varoval Čechy před dvěma extrémy. „Ten první spočívá v tom, že tuto epidemii budete zlehčovat. Například jakýsi divadelní principál zcela nedávno prohlásil, že koronavirus je jenom lehká chřipka, a kritizoval opatření vlády. Ten druhý extrém pak spočívá v tom, že propadnete panice a strachu,“ upozornil Zeman a vyzýval Čechy naopak k odvaze.

Lidi také vyzval, aby věnovali pozornost radám odborníků. „Nesmírně vítám spontánní aktivity dobrovolníků, kteří se sdružují, aby pomohli svým spoluobčanům, ať už jde o pomoc důchodcům nebo rodinám s dětmi, které nemá kdo hlídat, případně pomoc mediků v nemocnicích a podobně,“ uvedl Zeman.

Herce hnal do důchoďáků. Mylně

Nebyl však jen pozitivní. Jak je jeho zvykem, neodpustil si několik rýpanců. Na mušku si vzal i herce, ale spletl se při tom. Doporučil jim, aby vyrazili rozdat trochu radosti do domovů důchodců - do nich je však vstup zakázán.

„Dokonce i herci, z nichž někteří si stěžovali, že nemají kšefty, by udělali lépe, kdyby například navštívili domovy důchodců a přinesli tam trochu radosti,“ nabádal Zeman.

Na vládní tiskovce následně došlo i na dotaz na Zemanovu výzvu ohledně herců a seniorů. „Samozřejmě, pokud se kdokoli dobrovolně zapojí třeba do hlídání dětí anebo něčeho takového, tak je to správně. Pokud jde o seniory, tak je to riziková skupina, která by měla být v tuto chvíli co nejvíce izolovaná,“ reagoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Rýpnutí do opozice: Raději mlčte

Zeman si vedle toho rýpl i do opozice. „V době, když jsem byl předsedou opoziční strany, a byla zde ekonomická krize, řekl jsem, že když teče do lodi voda, musí všichni k pumpám. Chtěl bych rovněž naši opozici vyzvat k tomu, aby podporovala opatření vlády, a pokud toho není schopna, tak aby alespoň po dobu karantény mlčela,“ vzkázal opozičním představitelům prezident.

Opozice stejně jako prezident Zeman počáteční tvrdá opatření vlády v mimořádné situaci schvalovala, nyní jsou však stále častější hlasy týkající se toho, že vláda podle řady opozičních představitelů zaspala při shánění ochranných pomůcek - roušek a respirátorů.

Zeman děkoval Číně

Rovněž Zeman se pozastavil nad nedostatkem zdravotnických prostředků. Děkoval však při tom Číně.

„Chtěl bych proto poděkovat Čínské lidové republice, která nám jako jediná země pomohla v dodávce těchto prostředků. Poslali jsme sedm letadel Travel Service do Číny, pokud jsem správně informován, první dodávka testovacích přípravků již dorazila do České republiky a k dispozici je i letadlo Ruslan, velkokapacitní letadlo, které tuto pomoc bude zajišťovat v budoucnosti,“ upozorňoval prezident.

U opozice vyvolal lístost

„Je mi líto, že v tak kritické situaci není prezidentem člověk, který umí spojit národ. Mluví pokrytecky o tom, že musíme táhnout za jeden provaz a svými výroky dělá přesný opak. Nejdřív vynechá Českou televizi a pak si kopne do novinářů i herců. Smutné, leč od něj nepřekvapivé,“ reagovala na Zemanův projev Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Očekával jsem, s jakým projevem prezident vystoupí. Oceňuji, že občany vyzval, aby nepropadali panice, ale ani nepřistupovali k pandemii lehkovážně. Je mi ale líto, že i v takovéto situaci musíme vyslechnout napadání opozice, medií a nebo herců,“ poznamenal šéf ODS Petr Fiala a dodal: „Rozumná opatření vlády od počátku podporujeme. Mohu pana prezidenta ubezpečit, že opozice rozhodně nebude mlčet a přihlížet zmateným krokům vlády, naopak budeme trvat na řešení situace jak s nedostatkem zdr. pomůcek, tak požadovat rychlou ekonom. pomoc zaměstnancům, OSVČ i firmám.“ 

Jurečka: Zbytečné rýpnutí do herců

Předseda KSČM Vojtěch Filip projev považuje za vyvážený. „Ani nezlehčil situaci, ani nestrašil občany, ale vyzval k poctivému přístupu k realizací opatření, která mohou vyvést naši společnost z pandemické nákazy,“ napsal ČTK Filip.

Šéf lidovců Marian Jurečka ČTK napsal, že se Zemanem souhlasí v tom, že je třeba se snažit o maximální jednotu. „Čekal jsem větší sounáležitost s tisíci lidmi, co v těchto dnech šijí roušky a dodávají je tam, kde jsou potřeba,“ uvedl.

Dělají to podle něj například i herci v Olomouci. „Šijí i pro zdravotníky, tak mi rýpnuti do herců přišlo zbytečné,“ dodal. Jurečka ocenil, že prezident promluvil. „Mohlo to být dříve a věřím, že v příštích těžkých dnech bude připraven vystoupit také a ne až v lepších časech, jak řekl v závěru,“ konstatoval.

Šéf STAN Vít Rakušan uvedl, že projev neobsahoval nic nečekaného. „Pochvala Číny, kritika opozice a novinářů. Pokud chtěl říkat toto, nemusel říkat nic. Spíše to vypadá, že vystoupení mělo dokázat, že je pan prezident - po tolika dnech, kdy k tomu byl na sociálních sítích jeho mluvčí vyzýván - vůbec vystoupení schopen,“ míní Rakušan.

Kde byl prezident?

Zeman se svým projevem vystoupil v době, kdy se Češi ptali, kde se vlastně nachází. Zatímco se totiž národ potýká s epidemií potenciálně smrtící nemoci, z Lán dosud příliš zpráv o koronaviru nepřišlo. O nákaze se v humorném tónu zmínil pouze téměř před 14 dny při oslavě svého 7. roku na Pražském hradě. 

I tehdy prezident varoval před panikou a nechápavě kroutil hlavou nad lidmi, kteří skupovali v supermarketech ve velkém potraviny. Koronavirus také přirovnal k nemoci šílených krav. Od té doby ovšem jedinou zprávou z jeho strany byla schůzka jeho expertního týmu s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO), o které informoval na své facebookové stránce. Vláda mezitím vyhlásila stav nouze, přikázala povinné nošení roušek a počet nemocných se začal pohybovat v řádech stovek. 

Manželka Zemanova kancléře Alex Mynářová však popírá, že by Zeman v posledních 14 dnech „zmizel“. „Prezident republiky i v této době řeší běžnou agendu - jen za poslední týden podepsal 7 zákonů, jmenoval rektora univerzity, sešel se s ombudsmanem, s ústavními činiteli atd.,“ vysvětlovala žena Vratislava Mynáře. 

kurna1 ( 21. března 2020 14:11 )

hovado

jaromir123 ( 20. března 2020 16:20 )

Zahoď čínskou klávesnici a bude tady klid - napořád.

pfoto1 ( 20. března 2020 11:34 )

Kdepak, svět zachráním z gauče

pfoto1 ( 20. března 2020 11:18 )

Konečně praktická podpora hodna tohoto umělce

pfoto1 ( 20. března 2020 11:14 )

Hláška z messengeru, která má v sobě všechno důležité: Poprvý můžeš zachránit svět ležením u telky. Tak to neposer!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa