Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tatínkům se zavírají porodní sály. Riziko pro dítě je minimální, uklidňují experti

Autor: Nikola Forejtová - 
18. března 2020
17:05

Benešov, zlínská nemocnice, ale také porodnice U Apolináře zavírá tatínkům dveře na porodní sál. Snaží tím snížit riziko nákazy novým druhem koronaviru. Řada porodnic ale podobné opatření prozatím neplánuje. Podle expertů pak mohou těhotné ženy být v klidu. Neexistuje totiž větší riziko nakažení nebo závažnějších symptomů. Upozorňují ale, aby se těhotná žena pořádně připravila, pokud se u ní projeví symptomy onemocnění. Musí totiž obeznámit porodní asistentku a nemocnici, kde má naplánovaný porod.

Porodní a gynekologická oddělení uvádí do chodu některá přísnější opatření, aby tak co nejvíce zabránila přenosu nového druhu koronaviru. Řada tatínků tak nebude moct být u narození svého potomka. 

„Do odvolání není povolena přítomnost otce a jiného doprovodu u porodu – doprovod předá paní k porodu porodní asistentce a okamžitě opouští budovu,“ uvádí tak například pražská porodnice U Apolináře na svých stránkách. Upozornění o změně podmínek rovněž zaslalo registrovaným rodičkám. 

„Neochráníme je, když pošleme jednoho domů“

Blesk Zprávy obvolaly i další porodnice. „U nás tatínkové k porodu smí. Samozřejmě sem nepustíme nikoho, kdo má příznaky nějakého respiračního onemocnění, nebo je v karanténě, nebo nedejbůh nemocný,“ prozradil primář gynekologicko-porodního oddělení nemocnice Kolín Aleš Toman. 

„Já jsem přesvědčen a přiznávám, že ty názory nejsou jednotné, že maminka je se svým manželem natolik spjatá, že i kdyby byl nemocný otec, tak bude nemocná i ona. Neochráníme je tím, že jednoho z nich pošleme domů,“ míní dále primář s tím, že podle jeho informací se středočeské nemocnice drží obdobné linie.

Za pravdu mu pak dává nemocnice Kladno. „Kladno je na tom zatím dobře. U nás zatím pouští,“ sdělila Blesk Zprávám tisková mluvčí nemocnice Stanislava Kubincová. 

Podobně je na tom i porodnické oddělení v pražském Motole. „Aktuálně k 18. březnu zatím tatínkové k porodu mohou, jak se ale situace bude vyvíjet, nyní nemohu s jistotou říci,“ uvedla Blesk Zprávám mluvčí Jana Merxbauerová. 

Jiná písnička se ale hraje v porodnici v Benešově. „Benešov nepouští, tam to možné není,“ doplnila Blesk Zprávám mluvčí středočeského kraje Helena Frintová.

Většina nemocnic pak klade důraz na to, aby lidé nadále vcházeli do zdravotnického zařízení v rouškách. Klaudinova nemocnice v Mladé Boleslavi pak vyzývá maminky, aby přítomnost svého partnera na sále co nejvíce zvážily. 

„Každá další přítomná osoba neúměrně zvyšuje riziko nákazy všech ostatních přítomných, nejen na porodním sále, ale na celém porodnickém oddělení,“ píší na svých stránkách.

Těhotným větší riziko nehrozí

I přesto, že se onemocnění COVID-19 nadále šíří a ke středečnímu ránu hlásilo Česko 464 nakažených, experti se snaží nastávající i novopečené maminky uklidnit. „Riziko úmrtí na COVID-19 pro dítě je zcela minimální (určitě nižší než riziko úmrtí na chřipku). V Číně z celkového počtu analyzovaných 45 tisíc případů a více než 1 tisíc úmrtí zemřelo 1 dítě (ve věkové kategorii 10-19 let),“ píše například Česká vakcinologická společnosti ČLS JEP. 

„Situace je velmi špatná, ale nikdo by neměl mít strach o své dítě. Na druhou stranu: děti toto onemocnění mít mohou a mohou jej rozšiřovat na rizikové skupiny, proto by toto uklidnění nemělo být podnětem ke snížení opatrnosti,“ dodává ČSL JEP.

Uklidnění maminkám přidal i předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, který sdílel na svém profilu na sociální síti materiál z pera Lumíra Kantora z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí. „U těhotných žen neexistuje větší riziko nakažení COVID-19 nebo závažnějších symptomů než u jiných dospělých stejného věku,“ píše se v dokumentu. 

Píše se zde také to, že neexistují důkazy, které by potvrzovaly přenos viru na nenarozené dítě během těhotenství nebo přenos na novorozeně při porodu. „Průběh nemoci bývá u novorozenců, kojenců a malých dětí zpravidla mírný,“ píše dále ECDC. 

Přesto by měly maminky být podle expertů obezřetné a především by se měly obeznámit s chodem jejich porodnice během nouzového stavu. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa