Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Koronavirus zabil tátu (†45) dvou dcer. „Máme zlomené srdce,“ teskní jeho žena

Autor: Darina Jíchová - 
18. března 2020
14:40

Craig Ruston (†45) se stal nejmladší obětí koronaviru způsobujícího nemoc Covid-19 ve Velké Británii. Smrt muže z anglického města Kettering silně zasáhla jeho rodinu, zejména jeho manželku Sally a dvě dcery. V Británii se rychle šíří koronavirus, lékaři evidují téměř dva tisíce nakažených všech věkových kategorií, počet obětí stoupl na 71, uvedl list Daily Mail.

„Můj skvělý Craig zemřel včera v 6:20 ráno, máme zlomená srdce,“ oznámila na facebooku truchlící Rustonová, její manžel poslední dva roky bojoval s nemocí motorického neuronu (MND). Onemocnění spadá mezi neurodegenerativní nemoci, stejně jako Alzheimerova či Parkinsonova nemoc.

Zdrcená manželka: Miloval svět

„Miloval svět, byl hodný, laskavý a milující. Byl nesmírně inteligentní, dokázal přijmout informaci a pak ji srozumitelně poslat dál. Miloval vědu i dějiny,“ vzpomínala na manžela v dojemném příspěvku. Zmínila se o tom, že boj s MND nebyl lehký, ale že Ruston to nevzdával. „Možná znáte jeho blog, kde popisoval život s MND, svoje zkušenosti s léčbou, co pomáhá, co ne,“ dodala.

„Craig nebyl připravený zemřít, měl tolik práce, cílů a snů. Minulý týden v úterý se mu udělalo špatně, objevila se u něj infekce, u které se potvrdilo, že jde o koronavirus. Museli jsme všichni na šest dní do izolace,“ napsala Rustonová.

„Craig už takhle trpěl jednou z nejhorších nemocí, jak se tenhle Covid-19 opovažuje ho zabít potom, co vytrpěl? Co překonal? Po své smrti chtěl poskytnout mozek vědě, konkrétně výzkumnému centru Oxford Brain Bank, které se zaměřuje na MND, i po smrti chtěl dál pomáhat,“ dodala žena.

Nemocný muž chtěl pomáhat i po smrti

„Bohužel kvůli koronaviru se jeho poslední přání nesplní. Pro všechny, kteří Craiga znali a nestihli se rozloučit, miloval vás. Můj drahý Craigu, navždy tě budeme milovat, tvá úžasná Sally a holky,“ zakončila svůj srdceryvný vzkaz.

Ruston je jednou z 15 nových obětí koronaviru v Británii. Než u něj byla diagnostikována MND, pracoval jako návrhář obuvi pro firmy Dr. Martens, Hunter Boots a Fred Perry. Od roku 2018, kdy kvůli nemoci musel přestat pracovat, píše svůj blog „Já a moje MND“, z anglického Me and My MND. Jeho úmrtí potvrdila také nemocnice v Ketteringu.

„S lítostí oznamujeme, že v pondělí 16. března zemřel pacient s nemocí Covid-19, muž byl dlouhodobě vážně nemocný. Rodinu jsme o jeho smrti informovali,“ uvedly úřady. Není přesně jasné, kde se Ruston nakazil. 

Britové nesmí z domu, senioři až tři měsíce

Vláda Velké Británie v posledních dvou dnech zcela změnila svou strategii v boji se šířícím se koronavirem. Hlavní zdravotnický poradce Patrick Vallance připustil, že v současné době by v zemi mohlo být až 55 tisíc nakažených.

Premiér Boris Johnson vyzval Brity, aby nevycházeli ze svých domovů, ven by měli jít pouze v „absolutně nutných případech“, seniorům poradil, aby domy neopouštěli po dobu tří měsíců. V zemi začala masivní produkce plicních ventilátorů, které chybí v nemocnicích.

Video  Babiš, Hamáček i Prymula nasadili roušky. Češi se dočkali omluvy za jejich nedostatek.  - abl
Video se připravuje ...

fido2 ( 18. března 2020 15:05 )

Psali, že nejlépe připraveni na koronavirus je USA a Velká Británie...lež

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa