Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Do pražské MHD jedině s rouškou: Většina cestujících je zodpovědná, hlásí strážníci. Autobusy budou jezdit jinak

Autor: ČTK, pom - 
17. března 2020
11:20

Provoz na zhruba čtvrtině autobusových linek pražské MHD bude kvůli koronaviru ukončen o asi hodinu a půl dříve než obvykle. Celkem 38 linek tak bude až do odvolání jezdit pouze do 22:30. Vozy budou nově vždy zastavovat i v zastávkách na znamení. Od úterního rána musí mít všichni cestující povinně zakrytý nos a ústa. Dodržování nařízení kontrolují strážníci, až 95 procent lidí ho respektuje.

Lidé s ústy a nosem zakrytými rouškou či šálou jsou k vidění v pražské městské hromadné dopravě. Až 95 procent cestujících zákaz vstupu do autobusů, tramvají a metra bez roušky, který v pondělí vydal primátor Zdeněk Hřib (Piráti), respektuje.

Na jeho dodržování dohlíží až stovka strážníků, první den podle jejich mluvčí Ireny Seifertové mají působit preventivně a cestující na nařízení upozorňovat. „Hlídky zaznamenaly 245 případů, kdy cestující neměli nos a ústa zakryty povinnou rouškou. Většina z těchto hříšníků respektovala upozornění strážníků, 40 cestujících bylo z městské hromadné dopravy vykázáno,“ uvedla mluvčí s tím, že mezi těmi, kteří opatření nerespektovali, byli převážně cizinci.

Praha už také zakázala nástup a výstup z autobusu předními dveřmi, u řidičů si ani nyní nelze koupit jízdenky. Teď Dopravní podnik oznámil, že autobusové linky v hlavním městě budou jezdit jen do 22:30.

„Mimořádná opatření vlády, vyhlášení stavu nouze a karantény mají významný dopad na poptávku po přepravě v MHD. Po 22:00 se propad pohybuje mezi 76 až 79 procenty, v autobusových spojích v centru města v této době jezdí jednotky cestujících, v okrajových částech dokonce úplně prázdné spoje,“ uvedla mluvčí pražského Dopravního podniku Aneta Řehková.

Zastavují všude

Kromě zkrácení doby provozu bude u některých linek pozměněn jízdní řád. To se týká autobusů číslo 101 a 108. Upraven bude tak, aby byly zajištěny spoje na směnný provoz pro Ústřední vojenskou nemocnici ve Střešovicích. Zcela mimo provoz je linka AE na Letiště Václava Havla.

Dalším novým opatřením je automatické zastavování autobusů ve všech zastávkách, které byly dosud na znamení. Opatření platí od středečního zahájení provozu ve zhruba 04:30. Cestující tak nebude muset mačkat tlačítko stop a řidiči budou automaticky zastavovat na každé zastávce. Ve vozech pak navíc bude vypnuta klimatizace a vnitřní cirkulace vzduchu.

Vedení Prahy od dnešního rána nařídilo cestujícím nastupovat do všech vozů MHD se zakrytými ústy a nosem. Pokud to nedodrží, mohou být řidičem vykázáni. Kvůli ochraně řidičů byl již zakázán nástup do vozů předními dveřmi a zrušen prodej jízdenek u řidičů.

V Česku bylo k dnešnímu ránu 383 potvrzených případů nákazy koronavirem, což je o 39 víc než v pondělí večer. Stále platí, že se vyléčili tři lidé. Laboratoře už provedly dohromady 6302 testů.

VIDEO: Jak si doma ušít roušku?

Video  Návod, jak ušít roušku.  - youtube.com/Daya
Video se připravuje ...

Janina Samkova ( 18. března 2020 10:42 )

Roušky z Číny nám tak dovezou konorovirus a to rovnou umřeme protože tam zemřelo dost a tohle je rychlá smrt. Co mám dělat já mám silné astma a když mám roušku nebo šátek tak nemůžu dýchat

moudivlacek ( 17. března 2020 13:33 )

Před hodinou v busu frajírek bez roušky, ale co by měl ten řidič ještě dělat? Tahat se s ním? Ještě by ho napadl.

6x6je36 ( 17. března 2020 11:48 )

Naprosto souhlasime s nařízenim vlady a nejlepšiho premiera po roce 1989 panem A.Babišem 👍👍👍👍👍
Naopak přeji každemu,kdo umyslně tato nařizeni porušuje a bezduvodně pomlouvá,aby tento virus osobně chytil a odstonal!
Vaši vysmátí spokojení kobližci 😂😀👍
Bravo pane Babiš a pane Hamáček👍👍👍
Naše hlasy máte jisté!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa