Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nakažený brigádník na letišti v Praze: Pomáhal odbavovat letadla, s cestujícími v kontaktu nebyl

Autor: ČTK - 
16. března 2020
18:37

Zaměstnanec handlingové společnosti na pražském letišti je nakažený novým typem koronaviru. Jde o brigádníka, který nepřišel do kontaktu s žádnými cestujícími. Firma je součástí skupiny Letiště Praha a zajišťuje odbavení cestujících a letadel. Mluvčí Czech Arilines Handling Kateřina Pavlíková uvedla, že hygienická stanice nerozhodla o karanténě dalších pracovníků. Letiště dezinfikovalo prostory, ve kterých se zaměstnanec pohyboval.

„Jeden z našich zaměstnanců měl pozitivní test na nákazu koronavirem. Jedná se o brigádníka, který v žádném případě nepřišel do kontaktu s žádnými cestujícími. Jsme s ním ve spojení a věříme, že bude náš kolega brzy v pořádku,“ mluvčí Czech Airlines Handling Kateřina Pavlíková. Další podrobnosti o jeho zdravotním stavu či o něm samotném nebude firma poskytovat.

Karanténa

Firma podle mluvčí postupovala podle doporučení hygienické stanice. „Dle informací, které máme k dispozici, hygienická stanice nerozhodla o karanténě dalších pracovníků," dodala Pavlíková. Firma pracovníkům poskytuje řadu ochranných pracovních pomůcek od rukavic přes respirátory po dezinfekční prostředky. V lednu spustila edukační kampaň o hygienických pravidlech a rizicích onemocnění COVID-19, součástí jsou i postupy pro zaměstnance.

Czech Airlines Handling zajišťuje odbavení cestujících a letadel pro řadu leteckých společností, každoročně odbaví více než polovinu všech pohybů a cestujících na mezinárodním Letišti Václava Havla Praha. Podle údajů za rok 2018 zaměstnává téměř 600 lidí a za rok odbavila na pražském letišti téměř 60.000 příletů a odletů.

Na pražském letišti postupně ubývají kvůli opatřením proti koronaviru lety. Během soboty byla zrušena řada spojů například do Frankfurtu, Vídně, Curychu a dalších míst zejména na západě Evropy, rušení letů pokračovalo i v neděli. Letiště postupně omezuje provoz kvůli vládnímu zákazu pro cestování do zahraničí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa