Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

„Zůstaňte v klidu, přejde to,“ prohlásil Trump o koronaviru. První dáma mlčela

Autor: Darina Jíchová - 
11. března 2020
21:30

Nejvyšší představitelé Spojených států včetně prezidenta Donalda Trumpa čelí kritice kvůli jejich postoji k epidemii koronaviru. Trump se dokonce nechal slyšet, že „to přejde“. Počet nakažených přitom ve středu 11. března přesáhl tisíc případů. Místo toho, aby prezident řešil bezpečnostní opatření, věnuje se ekonomickým otázkám, ekonomika USA totiž kvůli koronaviru zaznamenala propad. Varování před epidemií nepřišlo ani od první dámy Melanie Trumpové, ta se ve svém posledním veřejném vystoupení před Sdružením rodičů a přátel školy (PTA) ve Virginii o koronaviru ani nezmínila, uvedla stanice CNN.

„Zachovejte klid, to přejde,“ komentoval Trump možnou epidemii koronaviru v USA, země už má přitom 1031 potvrzených případů a 28 obětí. Demokrati Trumpa a jeho administrativu za tento přístup ostře kritizují, stejně jako američtí epidemiologové. Zajímavá byla i rétorika, kterou Trump používal během tiskové konference. „Ten virus, o kterém teď všichni mluví,“ slovům koronavirus nebo nemoc Covid-19 se vyhýbal.

Video  Drsné záběry utrpení při koronaviru: Takhle vypadají těžké případy, pacienti hledají úlevu na břiše  - Reuters, LA7 PIAZZAPULITA
Video se připravuje ...

Trump a republikáni se zatím plně zaměřují na ekonomiku. „Jsme připravení a děláme skvělou práci,“ pochválil se prezident. Trump svůj vlažný postoj ke koronaviru vysvětlil tím, že v USA v současné době umírá víc lidí na chřipku. Mezitím například guvernér New Yorku Andrew Cuomo vyslal do okresů Westchester a New Rochelle Národní gardu, aby zajistila oblasti s větším počtem nakažených.

Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) už provedlo přes 8 tisíc testů a jeho vedení vzkázalo, že nemá dostatek personálu. Analytici sestavili počítačový model, podle kterého by situace v USA mohla být tak katastrofální jako v Itálii.

„Situace vyžaduje spolupráci.“

Demokraté pod vedením Nancy Pelosiové připravují plán na zvládnutí nejen ekonomické, ale také epidemiologické krize. Jejich řešení by mělo zavrhovat například placenou nemocenskou pro lidi v karanténě, ať už domácí nebo v nemocnici, a bezplatné testování na koronavirus. O plánu by demokraté měli hlasovat tento týden.

Šéf republikánů Mitch McConnell by byl rád, kdyby obě strany na ekonomickém plánu spolupracovaly. „Potřebujeme spolupráci obou stran. Tato situace přímo volá po dvoukomorové dohodě, uvidíme, jak to dopadne,“ uvedl McConnell, dodal, že je připravený vyjednávat s demokraty. Trump oproti tomu obvinil Pelosiovou z toho, že ona a její straníci nic nedělají.

Trump se ještě nenechal testovat

„Naše řešení bude velkolepé,“ slíbil prezident. „Postaráme se o všechno, o americký lid i americkou ekonomiku,“ prohlásil před novináři. Detaily plánu ale nenabídl. Viceprezident Mike Pence následně tisku sdělil, že on ani prezident zatím nepodstoupili testy na koronavirus, přestože imunologové doporučili všem osobám starším 60 let, aby se nechaly otestovat.

Prezident ve svých 73 letech navíc patří do rizikové skupiny, na přelomu února a března se účastnil konference, kde se pohyboval i muž, u kterého se koronavirus potvrdil. „Prezident nemá žádné příznaky a těší se skvělému zdraví. Jeho lékař ho bedlivě sleduje,“ vysvětlila tisková mluvčí Stephanie Grishamová. Trump se domnívá, že svět je „totálně oslepený“ koronavirem.

První dáma o koronaviru před učiteli pomlčela

K epidemii se zatím vůbec nevyjádřila ani první dáma, která tento týden vystoupila na konferenci PTA. Před stovkami shromážděných učitelů a prezídiem PTA se Trumpová o koronaviru vůbec nezmínila.

Přitom pokud by USA přijalo bezpečnostní nařízení po vzoru Evropy včetně Česka, školy by byly mezi prvními institucemi, které by byly uzavřeny. Toto opatření přijala už preventivně řada amerických škol, celoplošně ale vyhlášeno nebylo. Trumpová místo toho mluvila o kyberšikaně.

Video  Boj mezi Trumpem a demokraty: Prezident nepodal ruku Pelosiové, ta roztrhala jeho řeč  - Reuters
Video se připravuje ...

latecia ( 11. března 2020 21:53 )

Je to psychopat lidske zivoty neresi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa