Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Školáky k babičce a dědovi nedávejte, varoval kvůli koronaviru epidemiolog rodiče

Autor: lc - 
11. března 2020
13:00

Uzavření základních škol do odvolání pořádně zamotalo hlavy rodičům. Kdo se postará o děti? Jasnou volbou je svěřit potomky prarodičům. Před tím ale v rozhovoru pro Blesk.cz varuje epidemiolog Rastislav Maďar, vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity. „Smyslem karantény je ochránit zranitelnou a rizikovou část populace, tedy starší a chronicky nemocné osoby. Osobně mám obavu, že uzavření základních škol může mít i určitý opačný efekt,“ uvedl.

Statisíce lidí v Česku teď řeší, jak zabezpečit hlídání dětí, které nemohou do školy. Logickou volbou pro řadu z nich je povolat babičku nebo dědu, aby s tím pomohli. Proč to není dobrý nápad? 

Zákaz základních škol povede k tomu, že rodiče, kteří nemohou chybět v práci, dají své děti k prarodičům na hlídání. Přitom je ale budou rodiče v průběhu karantény navštěvovat nebo si je vyzvedávat. Rodiče se tím pádem budou pohybovat v místech s možným výskytem nákazy, a když se uvidí se svými malými dětmi, jejich kontakt bude intenzivní a blízký.

Tím může dojít k přenosu viru, a protože od malých vnoučat nemohou dodržovat odstup ani hlídající prarodiče, může to následně způsobit otevření cesty k přenosu nákazy tímto směrem. Takže zatímco dětem ani rodičům nákaza nemusí způsobit vůbec žádné příznaky, mohou být teoreticky v budoucnu rizikem pro dědečka a babičku.

Epidemiolog Rastislav Maďar  varuje před hlídáním dětí prarodiči a přiznává, že jde o ožehavé téma. Epidemiolog Rastislav Maďar varuje před hlídáním dětí prarodiči a přiznává, že jde o ožehavé téma. | Blesk:TONDA TRAN

A co když zdravé dítě odvezu k prarodičům třeba na týden a nebudu ho navštěvovat?

Když se to udělá ze začátku v tomto období, kdy ještě není nijak dramatická situace, tak je riziko přenosu nákazy nízké. To doporučení je spíše nedělat z toho systémové opatření do období, kdy se u nás může situace zhoršit. Záleží ale i na osobním riziku, kde daný člověk v minulých dnech byl, s kým byl v kontaktu, jestli nemůže být nakažený už teď a přenést to na rizikového člověka.

Aktuálně je to málo pravděpodobné, nemůžeme ale rozhodně říci, že víme, kde všude virus je, a že máme podchycené všechny kontakty.

A pokud se situace u nás zhorší?

Pokud se situace u nás zhorší, senioři by měli ideálně omezit kontakt s jinými lidmi na vzdálenost několika metrů. Stále však existuje šance, že u nás k zásadnímu rozšíření epidemie nedojde, a tím pádem se o seniory nebudeme muset bát až tak moc.

Mnoho lidí totiž jiné řešení než prarodiče nemá a představa, že by tam dítě na několik týdnů odstěhovali a neviděli se s ním osobně, asi není pro většinu rodičů akceptovatelná.

Jak jednat v případě, že některý prarodič má třeba výrazně sníženou imunitu? K němu asi nedávat dítě vůbec?

Teď ještě riziko přenosu není vysoké, ale časem se bude zřejmě zvyšovat. Já bych své dítě k velmi nemocnému rodiči nedal vůbec, ani teď. Je potřeba chovat se směrem k seniorům a imunitně oslabeným spíše opatrněji. Zbytku populace velmi pravděpodobně virus neudělá vůbec nic zásadního, nebo budou bez projevů nemoci.

Video  Zákaz návštěv seniorů by neměl trvat dále než čtyři týdny, míní odborník.  - Markéta Volfová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa