Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Poslední let z Bergama do Brna: Martina se do Česka vrátila kvůli koronaviru po 30 letech

Autor: Hynek Zdeněk - 
4. března 2020
15:16

Po dlouhých třiceti letech se ve středu vrátila z Itálie do České republiky Martina Chlubnová (50). Žila v Miláně. K návratu využila poslední letadlo, které letělo z Bergama do Brna. Vláda totiž rozhodla o omezení leteckého spojení s Itálií.

V Lombardii je situace kvůli koronaviru dost závažná. Jsou tam zavřeny všechny školy i muzea. Veřejná prostranství jsou prázdná a platí zákaz shromažďování. Dohlížejí na to policisté,“ řekla Blesk.cz Chlubnová.


Do České republiky se po letech chtěla vrátit autobusem, linky byly ale zastaveny. „Ambasáda v Římě mi poradila, že z Bergama poletí poslední letadlo do Brna, tak jsem si rychle koupila letenku. Byl to jediný let z toho letiště, všechny ostatní byly zrušeny,“ dodala Češka.

V letadle cestovala jen s deseti dalšími cestujícími. „Částečně Češi, Italové a ostatní cizinci. V Itálii na letišti nebyla žádná bezpečnostní opatření kvůli koronaviru, v Brně jsme dostali letáček, jak se máme po příletu chovat,“ doplnila Chlubnová, která nyní doufá, že ji příbuzní neodmítnou...

Martina Chlubnová se v Itálii usadila  v roce 1990. Od té doby tam trvale žije. K návratu do vlasti ji přiměla obava z šířícího se koronaviru.

Obnovení možná v dubnu

Letadlo z Bergama mělo startovat ve středu 4. března v 11 hodin, odbavili ho ale dřív. Do Brna mělo přiletět přibližně ve 12.30, přistálo o 21 minut dřív. Lombardie s městy Milán či Bergamo leží na severu Itálie a má přibližně stejný počet obyvatel jako Česká republika. Aktuálně se jedná o lokalitu s největším výskytem koronaviru v Evropě.

Kdy poletí další letadlo z Brna do Itálie, není zatím jasné, možná začátkem dubna.  Další lety Jihomoravský kraj zastavil kvůli koronaviru minimálně na 14 dnů.

VIDEO: Problematikou koronaviru se zabývá Bezpečnostní rada státu.

Video  Bezpečnostní rada státu ke koronaviru: Masové akce se neruší a další aktuality  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

valachia ( 4. března 2020 19:17 )

Najednou jsme těmto parchantům dobří. Přijet si spravit zuby, léčit se zdarma apod.Hajzli vychcaní. Tam by musela platit.

petr366 ( 4. března 2020 16:16 )

A proč nám sem leze?Platilali daně v Itálii tak ať se o ní postará italské zdravotnictví. Teď jsme ji dobří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa