Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Komentář: Česko má novou vládu bez Babiše. A se spoustou stejných problémů

Autor: Petr Holec - 
18. prosince 2021
05:00

Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Petra Fialy a Česko má po osmi letech první vládu bez Andreje Babiše, úhlavního nepřítele vládní pětikoalice ODS, TOP 09, lidovců, Pirátů a STAN. Nový kabinet to určitě nebude mít lehké: od pátku už totiž nepatří „drahota“, inflace, covid ani deficit státního rozpočtu Babišovi, ale Fialovi. Tak prostě funguje politika.

Všechny zmíněné věci používala nyní už vládní pětikoalice ve volební kampani a u lidí tím logicky vzbudila velká očekávání jejich snadného řešení. Jenže ani jedna z nich žádné snadné řešení nemá. A s výjimkou deficitu státního rozpočtu navíc do velké míry stojí i mimo gesci vlády: drahé energie, inflace i covid sužují nejen celou Evropu a Česko proto budou sužovat i dál. A to včetně našeho státního rozpočtu. Lidi ale tohle nikdy moc nezajímá: od nového premiéra prostě vždycky chtějí rychlé zlepšení.

Fialova vláda proto nemá ideální načasování nástupu, podobné momenty bývají politicky záludné. Babišova vládní osmiletka se překryla s permanentním ekonomickým růstem, který lidem bezprecedentně zvýšil příjmy i důchody. Nový kabinet teď ale po roce a půl pandemie přichází šetřit, což vždycky někoho bolí a jen málokdy vyhrává další volby. A že to málokdo ví tak jako ODS a TOP 09, jimž právě plošné rozpočtové škrty v jejich poslední společné vládě z let 2010-13 zaplnily demonstranty Václavák a pomohly prohrát následující volby.

Piráti jako test

Lídr trojkoalice SPOLU a šéf ODS Fiala by se proto měl z téhle historie poučit, poslední dva premiéři ODS totiž dovládli předčasně. Sněmovní většina jeho vlády navíc nebezpečně klame tím, že za ní nejde skutečná většina voličů. V tom poslední volby zkreslily politickou situaci a nová vláda na to musí myslet, jestli chce dovládnout. Babišovo ANO sice čeká premiéra v opozici, stále ale zůstává nejsilnější sněmovní stranou a nyní už bývalý premiér to dobře ví. Svou volební prohru proto určitě nenechá bez odplaty.

Novou vládu ale nevyzkouší jen „drahota“, inflace, covid nebo rozpočtové škrty. Poprvé vládne takhle spojených pět stran, což bude Fialův kabinet denně testovat nejen politicky, ale i lidsky. A už brzy ho v tom čeká první test: zatímco ODS, TOP 09, STAN i lidovci do vlády vstoupili jako vítězové voleb, když zvýšili počet svých poslanců, ještě na jaře virtuální vítězové Piráti do ní vpluli jako absolutní poražený. A proto i jako nejslabší článek.

První vláda Petra Fialy po svém jmenování prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. První vláda Petra Fialy po svém jmenování prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. | Twitter Tomáše Zdechovského

Epochální změna

Piráti si v lednu zvolí nové vedení a nikdo ještě neví, jaká strana ze sjezdu vlastně vzejde. Můžou to být víceméně stejní Piráti vedení dál Ivanem Bartošem, který stranu přivedl do vlády. Taky ale tuhle méně vyzpytatelnou partu plnou toxicky originálních nápadů můžou ovládnout levičáci a odpůrci angažmá v pravicové vládě a z vládní pětikoalice tak záhy může být čtyřkoalice. To by ale měl Fialův kabinet přežít, i bez Pirátů ve sněmovně vládne většinou. A určitě i politickou shodou.

Nová vláda slibovala „epochální“ změnu, už její delší nástup k moci ale ukázal, že i jí budou trápit úplně stejné problémy jako všechny předchozí vlády. Ještě před jejím jmenováním padl jeden z jejích ministerských kandidátů a i na covid má k ruce úplně stejný mix receptů jako Babišova vláda, zázraky se v politice prostě nedějí ani před Vánoci. Přesto může být Fialova vláda úspěšná. Jen to teď nikdo ještě neví.

Danela ( 18. prosince 2021 20:45 )

Pěkný večer a hezký svátky

jajas ( 18. prosince 2021 20:43 )

Tak si ten nákup dobře naplánuj. Aby třeba zrovna nebylo zavřeno! To víš, všechno se furt mění! Dík za pokec.

Danela ( 18. prosince 2021 20:39 )

Dáme si spíš víno, já tvrdý nerada, jedině gin a tonik, ale ten nemám koupenej. Musím počkat na Silvestra.

jajas ( 18. prosince 2021 20:37 )

To chce štamprdli! My si s manželkou dali taky!

Danela ( 18. prosince 2021 20:32 )

Jsem a mám hotovo, jupíííí

Zobrazit celou diskusi