Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Poslanci dali politickou lekci České televizi. A pak utekli před koronavirem

Autor: Petr Holec - 
12. března 2020
06:05

Historie se opakuje, jen pokaždé jinak. Snad proto udělali poslanci z volby členů Rady České televize, z jejíž politizace se permanentně obviňují, frašku i tentokrát - jen jinou. Vše začal e-mail šéfa volebního výboru Stanislava Berkovce z ANO, který před volbou poslal ostatním poslancům a v němž kádruje kandidáty na radní. A pokračovalo to i samotnou volbou, když poslanci dokázali zvolit jen tři ze šesti nových radních.

Ironie je, že tři noví zvolení radní nejsou nijak toxičtí, jak se to snaží prezentovat někteří novináři i opoziční politici, kteří chtěli hlasování odložit: Roman Bradáč je bývalý šéf zpravodajské ČT24, Pavel Kysilka bankéř a pouze „zlatý hoch“ z Nagana Jiří „Guma“ Šlégr býval poslancem ČSSD, takže za sebou má jasnou politickou stopu. Problém je, že Bradáče ani Kysilku nijak nezatracoval Berkovcův „kádrový“ posudek. A taky to, že žádný z těchto tří není favoritem opozice.

Ta ale nemusí vůbec brečet. Zaprvé se vliv radních přeceňuje, protože je fakt, že ať už v Radě České televize seděl kdokoliv, vždycky měla názorově blíž k současné opozici. A nejvíc k TOP 09, jak v roce 2018 uvedla i analýza Fakulty sociálních věd Karlovy univerzity. Její profesor a teoretik médií Jan Jirák k tomu řekl: „Mám pocit, že až příliš často hodnotově odpovídá perspektivě, která je typická pro část pražské populace. Česká televize trošku hodnotově zůstává v době, kdy v Praze bylo pro pravici snadné vyhrávat.“

Navíc už před několika týdny stihla veřejná mediální „poprava“ některé finalisty volby, například moderátora Českého rozhlasu a televize XTV Luboše Xavera Veselého nebo ekonomku Hanu Lipovskou. I ti byli stejně jako třeba Bradáč k ČT kritičtí, za což si vysloužili ještě horší kádrování než to od Berkovce, který kvůli tomu nabídl svou šéfovskou funkci. Přitom právě za kritiku si radní ČT i platíme, protože odkývat si svou vlastní práci zvládnou na Kavčích horách celkem dobře sami. A málokdo to umí tak dobře jako její současní „generálové“ v ranním vysílání, kam chodí rozdávat radost z vlastního díla.

Politizace ČT se s snámi bohužel táhne už z doby slavného spacákového prostestu proti ODS, kdy si na Kavčí hory chodili v rámci vlastního marketingu lehnout i někteří politici, jejichž duch tu už zůstal. Kdo je dobrý a kdo naopak špatný, to vždycky záleží jen na tom, kdo právě vládne a kdo je naopak v opozici. Přitom ČT potřebuje stejně kritickou a nepolitickou debatu o své funkci veřejnosti i budoucnosti, jakou nyní i v Británii vedou o své slavné a globální BBC. I ta je příliš drahá, straní některým politikům a hlavně skoro vůbec nezajímá mladé lidi, kteří znají jen Netflix a HBO.

I proto premiér Boris Johnson navrhuje „dekriminalizaci“ neplacení povinných TV poplatků, což je samozřejmě první nepřímý krok k přímému radikálnímu řezu: zadarmo vám do televize sice přijdou i v noci politici, ostatní jsou tady ale zvyklí na nemalé peníze. I proto šéf ČT Petr Dvořák pojal volbu nových radních jako osobní misi za udržení téměř sedmimiliardového ročního rozpočtu televize, aniž by si sám kladl nepříjemné otázky.

Jako třeba to, proč mají na Kavčích horách stále soutěžit s komerčními televizemi v natáčení nejen „béčkových“ detektivek, v nichž i při zatýkání pořád mluví spisovně. Ano, politici se vždycky budou nejen ČT snažit ovlivnit ve svůj prospěch, i to bohužel patří k jejich práci. Jestli se ovšem ČT nezmění sama, pak ji nakonec možná změní všichni ti, co ji chtějí rovnou zrušit, protože je k nim právem kritická. Jen to bude ze špatných důvodů a výsledkem určitě nebude lepší služba veřejnosti.

Ale všechno špatné pro něco dobré. Poslanci sice dokázali zvolit jen půlku nových radních ČT, protože radši zase exhibovali, hned poté se ale rozpustili kvůli koronaviru. I jich je totiž víc než sto na jednom už tak nebezpečně nakažlivém místě. Česko tedy bude nějakou dobu o něco bezpečnější aspoň politicky.  

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

denisz ( 26. listopadu 2020 16:50 )

Zapamatujme si lidi (politiky, osobnosti aj.),co dnes tak
útočí na nové složení Rady ČT, konkrétně na Lipovskou
a pokrytecky říkají, že jim jde o ochranu nezávislosti ČT
a kritického zpravodajství, ovšem jen vůči premiérovi, ne
už vůči nim, oblíbeným stranám. Nejde ani tak o podivné
poměry v ČT, netransparentního hospodaření, ale jen
o to nevyvážené zpravodajství, pro veřejnost nepřijatelné.
Nejde jim o nápravu nepravosti a zla, ale o pravý opak.
Jde jim o nadstandartní vstřícný postoj ČT vůči jejím stranám
a vyvolávaní záští vůči druhé straně pana premiéra. Druhá
strana tedy, zcela demokratickou cestou přes parlament,
dosadila lepší čestnější radní, aby neblahý stav napravili.
Všechno je tedy v pořádku a na dobré cestě, jen ti darební
se budou pokrytecky vztekat : Ne objektivnost pro všechny,
ne informovat o všech politických stranách vyváženě stejně.
Je to proti účelu veřejnoprávního media, co veřejnost platí.

gejzovic ( 14. března 2020 15:53 )

Hlavne kdyz si pozvou na hodnoceni toho bl--- Jurecku jeho vladnuti na ministerstvu,co odhalila EU nejak vysumelo,mel by si utrit ty slinty

Milan Pikola ( 13. března 2020 11:43 )

České televizi fandím, oceňuji profesní kvalitu reportérů, komentátorů. Oceňuji skladbu programu, oceňuji i všechny kanály. No o co někteří očerňují, třeba 168, reportéry atd. se mi líbí též. Chápu, že to Babiše rozčiluje, ale ať se chová státnický a ne jako lhář s manipulátor.

Jabdabadu ( 12. března 2020 11:21 )

Zeman a Babiš NEJLEPŠÍ POLITICI PO ROCE 1989­❤❤❤❤❤❤­💋💋💋💋💋🍀­🍀🍀🍀👍👍👍­👍👍👍

marmat ( 12. března 2020 09:31 )

Díky za článek....ještě ale nemohu NĚCO najít...
Kolika poslancům byl e-mail Borkovce o "charakterech" a objektivitě uchazečů rozeslán/adresován !?
Jen ANO, vládě, nebo všem ???
Poměrně důležitý údaj.....

Zobrazit celou diskusi