Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Komentář: Koronavirus upozadil chvilkaře. Bude jejich skutečným koncem Křeček?

Autor: Petr Holec - 
2. března 2020
05:45

Antibabišovský spolek Milion chvilek pro demokracii znovu vytáhl do ulic, když s ním první březnový den v Praze demonstrovalo několik tisíc lidí kvůli zvolení Stanislava Křečka ombudsmanem. Jejich akci tentokrát mediálně upozadil výskyt koronaviru v Česku, i bez něj si ovšem chvilkaři musí přiznat jednu objektivní pravdu, jíž překryly dvě loňské plné Letné: politicky zatím nedosáhli vůbec nic.

Díky finančním příspěvkům lidí nyní už „profesionální“ demonstrační mašina vedená Mikulášem Minářem stále rozšiřuje své portfolio „dohledu“, když nyní bdí i nad opozicí, volbou členů Rad České televize a rozhlasu a naposled dokonce i nad výběrem ombudsmana.

Právě demonstrací proti volbě Křečka, jíž Minář a spol. zabalili do „agrofertizace“ státních institucí a spojili s děním v Polsku a Maďarsku, proti sobě ale nakonec poštvali i některé zástupce opozice, které chtějí pomáhat. A kterou vloni zaúkolovali „vítěznou“ integrací proti Babišovi.

Video  Střet aktivistů v Brně s policií: Kvůli ombudsmanovi Křečkovi  - Blesk: Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Křeček tak klidně může být začátek konce chvilkařů. Opoziční lídři samozřejmě chodili na jejich demonstace sbírat body a selfíčka, když už nějaký čas sami ztrácejí voliče.

Jenže každé účelové kamarádství jednou končí. Chvilkařů už má dost nejen nový místopředseda ODS a europoslanec Alexandr Vondra nebo šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, jenž Minářovi nedávno vzkázal, ať nezkouší z ulice diktovat demokraticky zvoleným politikům. Ani oni už prostě nechtějí potupně poslouchat samozvanou partu, co se nad politikou začala roztahovat jako nějaký nejvyšší výbor dobra.

Chvilkaři navíc zatím nemají na kontě jediný skutečný zásah, jejich efekt zůstává výhradně mediální: Babiš stále zůstává premiérem a opozice se spíš hádá, než vítězně integruje. Změna volebního zákona ve prospěch malých stran nemá ve sněmovně šanci a Křeček je ombudsmanem. A ani poslanci si nechtějí nechat od Mináře diktovat, koho mají zvolit do Rady České televize a rozhlasu, protože na rozdíl od chvilkařů je to jejich zákonem posvěcený džob.

Chvilkaři se logicky opili dvakrát plnou Letnou, jenže teď jim hrozí, že jejich činnost začně nést spíš kontraproduktivní efekt. Někteří poslanci jim totiž vzkázali, že Křečka volili i „kvůli“ nim.

Novou společenskou perspektivu navíc činnosti Milionu chvilek dává i poslední průzkum CVVM . Podle něj si 52 procent lidí myslí, že je důležité vyjadřovat své názory na demonstracích, protesty chvilkařů ale podporuje jen třetina lidí, zatímco 52 procent s nimi nesouhlasí. Téměř stejné procento lidí si taky myslí, že demonstrace nepřispějí k dosažení cílů chvilkařů.

To zatím dokazuje i realita: Minář Babiše „honí“ už od posledních sněmovních voleb a pořád nic! A když už něco, pak ANO spíš mírně posílilo, zatímco většina tradiční opozice bojuje o přežití.

Dvojka Milionu chvilek Benjamin Roll nedávno řekl, že tu s Minářem a jejich demonstračním „cirkusem“ budou ještě dlouho. Proč ne, peníze na to zatím mají. A lidé, které za ně zaměstnali, chtějí nejvíc ze všeho pořádat právě demonstrace, protože jsou vidět a udržují spolek v zájmu médií. Jestli ale chvilkaři brzy nedosáhnou aspoň jediného svého cíle, zůstanou tu možná dlouho bez lidí. Málokdo chce totiž pořád demonstrovat bez toho, že tím něco ovlivní.

Video  Ombudsman Křeček o střetu s aktivisty: Nepřijatelné chování  - Blesk: Jiří Nováček
Video se připravuje ...

EM1234 ( 10. března 2020 10:04 )

ale jen houšť, pokud nejsou vůči koroně očkováni, tož boží vůle je mocná a pomůže

hadisko ( 6. března 2020 10:52 )

ta pí.a co udala Babiše je napohled přestárla Greta!!!

gejzovic ( 4. března 2020 10:50 )

Vteto dobe je videt o co jim jde,penize zvitezi i nad zdravim

marmat ( 2. března 2020 13:53 )

Dokud si za nimi udělá na Letnou....aj. místa výlet ¨:
1/3 zvědavců, 1/3 pučistů a 1/3 podebraných EET,
tak má spolek přitažlivou "vůni padlých holek"...
takovou rajcovní

marmat ( 2. března 2020 13:38 )

Přeskakují z Babiše na Benešovou, Křečka,ještě větší svobodu a demokracii
Je TO fuška utrácet ty miliony, aby TO ještě někdo baštil.
Všechno zvládají těžko.Teologie jim moc nedala....
Myšlenky svého puče vždy ČTOU!!!
Mirka Němcová o Vánocích na Václaváku nám tak odhalila další zdroje

Zobrazit celou diskusi