Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Komentář: Lidovce má spasit „traktorista“ Jurečka. S kým bude po volbách tancovat?

Autor: Petr Holec - 
26. ledna 2020
05:50

A to už se zdálo, že je Marian Jurečka v KDU-ČSL mrtvý muž. Byl ministrem zemědělství i prvním místopředsedou strany, vedl lidovecké poslance a kandidoval i na předsedu partaje. V roce 2019 ho ale jasně porazil Marek Výborný a v KDU-ČSL se mluvilo o tom, že se „traktorista“ vrací domů na rodinný statek na Hané. Jenže teď se Jurečka vrátil, když se na mimořádném sjezdu stal šéfem strany. Po necelém roce tak v čele KDU-ČSL střídá Výborného, jenž na funkci rezignoval po úmrtí manželky.

Vždy ambiciozní Jurečka si své finální vítězství náležitě užil. On, stejně jako celá strana, ale ví, že je „deficitní“ volbou. I lidovce totiž postihl personální blackout a Jurečka je spíš předsedou z nouze než biblickým spasitelem. A stejně tak by jím byl i Jan Bartošek, jeho soupeř v boji o šéfa, jehož Jurečka eliminoval i z klání o „dvojku“ strany, když si první místopředsedkyní nechal zvolit neviditelnou senátorku Šárku Jelínkovou. Ani za jedním lidovci nestojí sešikovaní.

Výborného vystřídal v čele KDU-ČSL Jurečka (25. 2. 2020) Výborného vystřídal v čele KDU-ČSL Jurečka (25. 2. 2020) | Blesk:Michal Protivansky/CNC

Jurečka je navíc ve straně poměrně neoblíbený, v tradičně venkovské partaji ale u vlivných moravských delegátů nakonec zvítězila touha mít zase za šéfa Moraváka. I proto se svého nového předsedy bojí „čeští“ lidovci. Ti totiž dobře vědí, že „traktor“, který sedlák Jurečka rád používá i ve svých volebních videoklipech, v Praze ani jinde v Čechách moc neprodává. Jenže KDU-ČSL české voliče potřebuje, jak si ověřila v posledních dvojích sněmovních volbách.

Strana do počtu

I proto si lidovci tolik cenili svého expředsedy Pavla Bělobrádka, který je v roce 2013 přivedl zpátky do sněmovny: východočeský veterinář sice mluvil „česky“, uznávali ho ale i moravští sedláci a katolíci. Podle průzkumů volebních preferencí KDU-ČSL znovu hrozí vypadnutí ze sněmovny, a i chtěl louholetý mecenáš lidovců, pražský developer Luděk Sekyra, z KDU-ČSL udělat po vzoru německé vládní CDU-CSU celostátní stranu. Jeho plán ale zůstal u ledu. V posledních sněmovních volbách lidovci naplno uspěli pouze v moravských krajích, zatímco ve většině těch českých v podstatě neexistovali.

Video  Nový předseda KDU-ČSL Marian Jurečka  - Jaroslav Šimáček, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

KDU-ČSL je taky snad jediná partaj, jež voličům říká, že je vlastně jen pro rodiče, jak několikrát zaznělo i na jejím mimořádném sjezdu. Nic proti dětem, rodičovství ale není poslední dobou trhák a nejen v Česku; rodičů ubývá v celé Evropě. Lidovci se sice prezentují jako konzervativní strana, jejíž europoslanci mezi „sestrami a bratry“ počítají lesby a gaye, dlouhé roky ale prokazovali spíš liberální pružnost, když jako třetí strana potřebná do počtu seděli v pravicových i levicových vládách.

Lidovecké „béčko“ Čižinský zmátl opozici

Jenže časy se změnily a lidovci nyní přemýšlejí, jak se na někoho „nalepit“ ještě před volbami, aby znovu neskončili mimo sněmovnu. Ve straně poslední dobou mluví o ODS, jenže Jurečka má kromě ANO blízko i k Janu Čižinskému, šéfovi Prahy sobě. Bývalý lidovec, jehož Jurečka kdysi v rámci bratrské pomoci zaměstnal jako poradce na ministerstvu zemědělství a kterého stále považuje za lidovecké „béčko, nedávno ohlásil celostátní politické tažení, čímž zmátl opozici.

Nenápadný starosta Prahy 7, který stejně jako Jurečka pochopil, že „antiBabiš“ nefunguje, řekl, že volební hlasy posbírá pro současné opoziční strany. V rozhovoru mu ovšem ujelo, že je připraven být premiér, a jím určitě nebude bez vlastních hlasů. „Důležité je vystoupit z bloku demokratických stran. Není na místě myslet na to, s kým budeme tančit na tanečním parketu,“ řekl po svém zvolení Jurečka. ODS, TOP 09 a STAN by teď mohl ubýt partner ke společnému politickému tanci. Vlastně by tak jen pokračovala tradiční lidovecká boží otevřenost.

Video  Proslov Marka Výborného na sjezdu KDU-ČSL  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gejzovic ( 27. ledna 2020 12:21 )

TO jsou ti co si ani do pusy nevidi

gejzovic ( 26. ledna 2020 18:21 )

jak to bude unej se stretem zajmu.Jak to tak vypada,stred zajmu jenom u nekoho

Novak1 ( 26. ledna 2020 17:01 )

Marian? Není to nahodou slovenské jméno? Na Wiki nemá Jurecka radeji uvedeny rodice. To bychom tu meli dva Slovaky Jurecku a Babise. Muze to nekdo zjistit? Abych mu nekrivdil.

gejzovic ( 26. ledna 2020 16:47 )

nikde jsem v zaberech nevidel kamarada sudetaka,to asi az budou mit spolecnej sjezd

sixtin ( 26. ledna 2020 11:31 )

Lidovci jsou naprosto zbytečná a zcela nevolitelná politická strana. Po celou svoji historii skáčí sem tam, kde to zrovna nese, nebo kde se domnívají že to ponese...

Zobrazit celou diskusi