Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komentář: Klaus ml. vykradl Trumpa a představil Trikolóru. Bude to bolet nejen ODS

Autor: Petr Holec - 
11. června 2019
05:02

Přinejmenším jeden ze svých slibů Václav Klaus ml. splnil, když v pondělí představil vlastní hnutí Trikolóra. Už jeho název napoví, že syn bývalého prezidenta, premiéra a zakladatele ODS Václava Klause mentálně míří do svých blogů, v nichž se poslední dobou stále více vrací do doby bezstarostného dětství, kdy jezdil s chlebem s máslem na favoritu a každý měl jen jedno pohlaví.

Dost ale legrace. Trikolóra určitě bude bolet nejen ODS a SPD Tomia Okamury. Začněme „Moravákem z Tokia“, protože právě s ním má Klaus ml. spoustu společného osobnostně i politicky. Stejně jako Okamura je i nedávná pražská volební kometa ODS, jíž ze strany vyloučili letos v březnu, absolutně neloajální, narcistní a neřízená střela, která letí s politickým proudem, co ji právě nejlíp nese. Dnes je to vypjaté vlastenectví, i proto Trikolóra nejvíc tvrdí národní muziku.

To dokazuje i to, že Klaus ml. bezostyšně vykrádá volební kampaň amerického prezidenta Donalda Trumpa a trochu i brexit.

„Přišel čas vzít si naši zemi zpátky,“ řekl při představení svého hnutí. Být jím, čekám záhy nemalou fakturu od Trumpa, který se stejnou rétorikou (Take our country back) vyhrál americké prezidentské volby a jenž nenechá žádný dolar jen tak ležet na ulici. A složenka by mohla přijít i od guruů brexitu, kteří pro změnu vyhráli britské referendum o vystoupení Británie z EU se sloganem „Taking our country back“.

Aspoň ale Klaus ml. ušetřil do začátku za reklamu a může se věnovat politice. Trikolóra nejspíš bude armáda jednoho muže podobně jako SPD, její pěšáci ale přece jen nebudou žádní Okamurovi „zabrušovači“ a „vybrušovači“. Na rozdíl od Okamury, jehož poblouzněné spřízněné duše vykolejují kvůli imaginárním migrantům vlaky jako důchodce Balda, je Klaus ml. bývalý ředitel elitního gymnázia a do strany zatím zlanařil hlavně lidi z ODS, což je tradičně spíš strana „inteligence“.

Bát by se ho proto měl hlavně bezbarvý šéf ODS Petr Fiala, jehož Klaus ml. zastínil v posledních sněmovních volbách. Ten sice říká, že ho zakladatel Trikolóry nezajímá, protože se ho na něj prý nikdo neptá, možná by se ale měl on sám poptat ve vlastní partaji: ke Klausovi ml. hned nepřeběhla jen bývalá poslankyně ODS Zuzana Majerová Zahradníková, ale i celá šestajovická ODS, někdejší zlínský hejtman ODS Libor Lukáš či brněnský starosta ODS Petr Kotzian. A další budou nejspíš následovat.

Ostatně vše pro to dělá i zakladatel ODS a otec Klause ml., který Fialovi mydlí schody, kde může. Trikolóra má podle Klause ml. stát na třech pilířích, které vycházejí z jeho blogů. „První se jmenuje Žijeme v České republice. Díváme se na svět českýma očima, je nám bližší Jaroslav Novák z Pelhřimova než lachtan v Antarktidě. Hájíme evropské hodnoty ve smyslu neafrické a nearabské,“ představil je Klaus. ml. Druhý pilíř má název Bohatství vzniká z práce a třetí Braňme normální svět.

I Klaus ml. je samozřejmě populista, jenž se opil sám sebou a který proto na facebooku vyzývá k vystoupení Česka z EU, i když by to byla ekonomická sebevražda. Populismus ale dnes prodává a Klaus ml. klidně může utrhnout kritická procenta, aby se z Trikolóry stali noví lidovci, co po volbách korunují vládu. Ostatně po posledních sněmovních volbách to byl v ODS právě on, kdo vyzýval ke spolupráci s ANO. A mimochodem: i Okamurovi se všichni dlouho smáli, dokud za sebou nenechal i většinu tradičních stran.   

tulipan ( 18. června 2019 10:38 )

at to bolí kohokoliv jen at zmizí tradiční ODS tune­lářu,­kmotru­,kři­váku Fiali,­Staj­nury,­Němco­vé,Ben­dy,Kup­ky,Sko­pečka co jméno to neštěstí,sajrajt politiky ODS!!

vladimir1950 ( 11. června 2019 19:36 )

Nikomu, kdo je z Klausova klanu se nedá věřit. Toť vše!

dr.x.crement ( 11. června 2019 17:02 )

Tož se mi zdá,že zase jeden spásonosný osel zahýká,zahýká a konec..........

ivoadler ( 11. června 2019 16:49 )

Mně se nové strany líbí. Jen houšť a větší kapky. Jsem moc zvědavej, co na to řekne Fiala, který kdekoho poučuje. Přitom ta "úžasná" ODS je dneska až třetí. Panu Fialovi doporučuji místo poučování ostatních vlastní sebereflexi. A brzo! Nebo se dočká nepříjemných překvapení.

jipetr ( 11. června 2019 14:50 )

-----Najítt nahe zeeny ve vaší oblasti na toto : gg.gg/zeny2019

Zobrazit celou diskusi