Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Komentář: Zeman rozdal ježíška. Poděkoval svým voličům a vyzval lidi, ať věří jemu

27. prosince 2018
06:10

Styl vánočního projevu prezidenta Miloše Zemana udala už lehce sovětská televizní upoutávka na něj. Zhruba tempem jeho chůze Zemana prezentovala podobně „dynamicky“, jako kdysi televize ukazovaly předlistopadové pohlaváry. Prezident na úvod vysvětlil, že vánočním termínem zaprvé navazuje na prvorepublikovou tradici a zadruhé, že by mu jen pár hodin po silvestru lidé nemuseli věnovat „plné soustředění“.

Nebylo to snadné ani několik dnů před ním. Těžko totiž říct, co nám vlastně Zeman chtěl na Vánoce rozdat. Jeho projev určitě nebyl žádnou filozofií á la Václav Havel, to spíš téměř půlhodinovým tweetem jeho „viceprezidenta“ Jiřího Ovčáčka. A taky určitě nepatřil všem, jak se na Vánoce čeká. Zeman, jenž po své první volbě slíbil, že bude prezidentem „dolních deseti milionů“ Čechů, hned v úvodu projevu poděkoval svým voličům. A hlavně jim věnoval i jeho zbytek.

Prezident v projevu slíbil své další krajské výjezdy, při zmínce o EU poděkoval skupině V4 za zrušení migračních kvót a taky vzdal hold odvaze šéfů ANO, ČSSD a KSČM za to, že sestavili jím preferovanou vládu. Načež začal odříkávat své předvolební evergreeny včetně přímé volby hejtmanů, primátorů a starostů. Skoro jako by v tom tempu jedno slovo za minutu zapomněl, že prezidenstké volby už byly a že v nich dokonce lidem už poděkoval za své zvolení.

Ano, Zeman se v projevu dotkl i pravdy.  A sice když mluvil o těch, co pořád demonstrují proti výsledkům demokratických voleb, s čímž má ostatně právě on ještě větší osobní zkušenost než premiér Andrej Babiš i všichni jeho předchůdci v čele vlády, ať už byli z ODS nebo ČSSD. Prezident to označil za „pohrdání vůlí voličů“. Proč ne, táhne se to s námi už od poloviny 90. let. Zvlášť na Vánoce by se tohle moudré kázání ale poslouchalo, kdyby i on sám ve svém výročním projevu neděkoval jen svým voličům.

Místo toho jsme se dozvěděli, že si Zeman zamiloval termín „lepšolidi“. To jsou hlavně neúspěšní politici a komentátoři, takže pár vlídných slov měl prezident i pro mě. „Lepšolidi“ podle něj pořád všem radí, i když sami ničemu nerozumí. Na důkaz toho Zeman zmínil i nedávný průzkum agentury CVVM, podle nějž téměř nejmíň lidí věří médiím – hůř jsou na tom jen církve. A právě proto by lidé měli spíš než televizi věřit Zemanovi. Bůhví, i on to totiž říkal v televizi...

A nejen to. Prezident se vysmál i BIS, když zesměšnil varování před špiony. To je ovšem jiná: tajní agenti obvykle nepatří k „lepšolidem“, na to ve tváři na rozdíl od nich nemívají dost dobra. Zeman pro jistotu přidal i „kauzu“ huawei, kdyby náhodou všem nebylo jasné, o jakých špionech mluví; výroční zpráva BIS zmínila hlavně ty ruské a čínské, a Zeman zrovna do Ruska a Číny jezdí nejradši. „Važte si lidí, kteří v životě něco dokázali,“ vzkázal nakonec prezident národu méně doslovně. I tak všichni hned věděli, o kom mluví. Jen když mluví o sobě, hraje Zemanovi ve tváři takové uspokojení jako při těchto slovech.     

xiioma ( 27. prosince 2018 19:13 )

titan33

dzentlman ( 27. prosince 2018 12:55 )

Václav Havel se musí v hrobě otáčet, kdyze vidí to, co sedí na hradě.

oldedek ( 27. prosince 2018 12:43 )

"Přečtěte si celé vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana..." mi radili v jednom nadpisu …. Jen tak z pilnosti jsem to zkoušel - nedá se to - to je taková jalovina, že mi je Zemana až líto ... A to říkal Kecáček, že si to prej připravoval tři týdny ...?!?

Taurus70 ( 27. prosince 2018 11:16 )

Opet rve postizena mensina ze to neni jejich president ,je zvoleny demokraticky vetsinou takze jen kricte,to je tak jedine co vam zbyva😂😂😂😂😂

bublina55 ( 27. prosince 2018 11:00 )

Svatá pravda - novinářská žumpa!!! Štěstí, že normálně myslících lidí je většina, a díky jim máme vzdělaného prezidenta, kterému záleží na ČR jako celku a kterého nám okolní státy závidí. Štěstí, že náš prezident dokáže být za každé situace nad věcí. Štěstí, že Praha s jejími "lepšolidmi" není v celkovém dění rozhodující. Pane prezidente - hodně zdraví, štěstí a pohody v novém roce 2019

Zobrazit celou diskusi