Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zemanovo vánoční poselství: Povinná volební účast, hysterická vlna a „lepšolidi“

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
26. prosince 2018
14:16
Autor: trm, ČTK - 
26. prosince 2018
12:55

Ve středu pronesl na zámku v Lánech prezident Miloš Zeman první vánoční poselství svého druhého volebního období. Hlava státu bilancovala volební rok a slíbila, že bude ve svém druhém období usilovat o obranu České republiky, slíbil i další výjezdy do českých a moravských krajů. Prezident zároveň přišel s tím, že by se mohla po vzoru první republiky obnovit povinná volební účast. Zeman pochválil vládu Andreje Babiše (ANO) a nenechal si ujít rýpnutí do demonstantů, kteří proti kabinetu protestovali.

Pro Miloše Zemana šlo už o šestý projev v pozici českého prezidenta. Zatímco jeho předchůdci hovořili na Nový rok, u Zemana se ustálilo Vánoční poselství. Důvody jsou podle něj dva. Jednak to, že vánoční poselství má historický základ už v období první republiky. Ale i to, že lidé nejsou po Silvestru plně soustředění. „Domníval jsem se, že po silvestrovském veselí by určitá, jistě malá část naší populace, by nemohla v plném soustředění sledovat novoroční projev,“ řekl s nadsázkou Zeman.

Zeman bilancoval i volební rok 2018. Poděkoval svým voličům, kteří mu pomohli k tomu, aby na Hradě působil druhé období po sobě. Slíbil, že i dál bude jezdit mezi, ale svých slov, „normální“ občany do krajů. A rád by zvýšil i volební účast. „Dlouhodobě doporučuji, opět po vzoru první republiky, abychom se vrátili k myšlence povinné volební účasti, která není časově náročná,“ doplnil Zeman, který také podporuje přímou volbu starostů. 

Zeman ocenil premiéra Andreje Babiše (ANO) a předsedy ČSSD Jana Hamáčka a KSČM Vojtěcha Filipa, že našli odvahu k vytvoření a podpoře současné vlády. „Vládě přeji úspěch v její práci a opozici přeji, aby byla konstruktivním kritikem vládních návrhů a předkladatelem vlastních alternativ,“ řekl prezident.

Hysterická vlna a „lepšolidi“

Demonstrace, na nichž lidé na podzim žádali demisi vlády a zejména premiéra Babiše, jsou v době svobodných voleb pohrdáním vůle občanů, myslí si prezident. Protesty, které se konaly hlavně v pražských ulicích, označil za hysterickou vlnu. „Jsem toho názoru, že demonstrovat za svržení vlády má plné oprávnění v situaci totalitního režimu, a sám jsem se dvou takových demonstrací zúčastnil. Myslím si, že je pochopitelné, že lidé budou demonstrovat proti něčemu konkrétnímu, například ve Francii proti zdražení cen pohonných hmot nebo v Maďarsku proti novele zákoníku práce, ale demonstrovat za svržení, tedy demisi vlády v podmínkách svobodných voleb podle mého názoru pohrdáním vůlí voličů,“ myslí si Zeman.

A ještě dál zašel, když mluvil o vyhození kytic od politiků na Národní třídě 17. Listopadu. „ Ti, kdo hází květiny do odpadkových košů, jsou podle mého mínění primitivní hlupáci,“ tvrdí prezident. Kritizoval i takzvané „lepšolidi“, kteří sami sebe považují za lepší, všem radí, své názory považují za nadřazené, a přitom sami nic nedokázali.

Video  Zemanovo vánoční poselství: Povinná volební účast, hysterická vlna a „lepšolidi“   - TV Nova
Video se připravuje ...

Špiónománie a manipulovatelné bytosti

Varování před čínskými špiony v Česku dělají podle Zemana z českých občanů nesvéprávné a manipulovatelné bytosti, které se nedokážou samy ubránit. V té souvislosti mluvil o „špiónománii“, kterou označila vedle protestů proti vládě za také za jednu z hysterických vln.

„Víte, ti, kdo nás neustále varují před špiony, z nás tak trochu dělají nesvéprávné a manipulovatelné bytosti, které se nedokáží samy ubránit. Když jsem posuzoval tuto hysterii, tak mě zaujal výrok jednoho nejmenovaného ústavního činitele, který mi říkal, Miloši, ale Číňani tady opravdu provádějí technologickou špionáž, oni se sem jezdí seznamovat s tím, proč naše vlaky jezdí tak pomalu, když jejich vlaky jezdí 300 km/h,“ řekl prezident.

Rozsáhlou aktivitu čínských zpravodajských služeb upozorňovala ve výroční zprávě za loňský rok Bezpečnostní informační služba (BIS), kterou poté Zeman kritizoval. Minulý týden varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE. Případ projednávala i Bezpečnostní rada státu (BRS).

Zeman ocenil zahraniční misi české armády v Afghánistánu. Vojáci v zemi podle něj chrání bezpečnost českých občanů a jednají v českém národním zájmu.  „Dlouhodobě plně podporuji naše zahraniční mise v rámci boje proti mezinárodnímu islámskému terorismu, zejména pak v Afghánistánu,“ uvedl Zeman. V případě odchodu spojenců z Afghánistánu by tamní území nepochybně znovu ovládlo hnutí Tálibán. „Které již jednou vytvořilo z této země základnu k teroristickým útokům,“ zdůraznil Zeman.

Varoval i před zpomalením ekonomického růstu. Příčinami podle něj mohou být vznikající obchodní či celní války mezi Spojenými státy a Čínou, chystaný odchod Velké Británie z Evropské unie a nedostatek pracovních sil. Za jednu z cest k lepší ekonomické situaci považuje zvýšení produktivity práce například prostřednictvím robotizace.

Budoucnost v robotech

„Zatímco první dva faktory nemůžeme ovlivnit, ten třetí ano,“ tvrdí Zeman k obchodním válkám, brexitu a nedostatku pracovníků. Dodal, že chápe návrhy na dovoz zahraničních sil, a zopakoval, že zdravým lidem, kteří odmítnou nabízenou práci, by měly být odňaty sociální dávky. „Ale to je všechno pouze krátkodobé řešení, dlouhodobé řešení vidím ve zvýšení produktivity práce, a to konkrétně formou robotizace,“ řekl prezident.

Zeman zmínil, že robot není jen „android či monstrum s chapadly“, ale také počítačový algoritmus. „Který se už dnes uplatňuje v bankovnictví a snižuje výrazně počet bankovních úředníků. Považuji za nesmyslné, abychom této tendenci bránili například zavedením daně z robotů, což by jenom tento proces zbrzdilo a snížilo naši šanci dostat se mezi opravdu nejvyspělejší země,“ uvedl.

 

Podívejte se i na loňské Zemanovo poselství

Video  Zeman přednesl své poslední vánoční poselství: Rýpl si do Sobotky a kvót  - TV NOVA
Video se připravuje ...

 

bobin135 ( 27. prosince 2018 19:50 )

kradlous ( 27. prosince 2018 18:16 )

Ti jakoby prezidenti co byli před Zemanem to byla obrovská ostuda národa.Havel prominent západu a Klaus měl jenom starost co bude s těmi co tunelovali a kradli.Proto nakonec obludná osvobozující amnestie.

boxer ( 27. prosince 2018 18:02 )

Nesmíš věřit všemu co ti vtloukali do hlavy o Havlovi ve škole!

kradlous ( 27. prosince 2018 17:35 )

Nic než souhlasit.

kradlous ( 27. prosince 2018 17:33 )

Havel to byl začátek drancování majetku republiky kterému velel papatunel Klaus.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa