Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Zeman se zaštítil padlými vojáky. Ani sportovci se na to nemohli dívat

Autor: Petr Holec - 
29. října 2018
17:20

Nemohlo to dopadnout jinak. Prezident Miloš Zeman už předem avizoval, že stoleté výročí vzniku demokratického Československa oslaví méně demokratickým nepozváním svých kritiků z řad vysokých politiků, rektorů i státních zástupců, a jako obvykle své slovo dodržel. A stejně tak ohledně vyznamenání svých kamarádů včetně „krále totalitního popu“ Michala Davida, finančního predátora Pavola Krúpy nebo šiřitele mediálních konspirací Erika Besta. Až žijí trollové!

V živém komentáři České televize zaznělo, že Zeman přivedl do Vladislavského sálu svou manželku Ivanu, ve skutečnosti ovšem ona spíš přivedla jeho. I povadlý prezident jako by slavil sté narozeniny. Celou dobu se o manželku očividně opíral a během svého projevu ji následně jen vyměnil za pultík. I sám Zeman jako by tušil, že jeho seznam vyznamenaných znovu zavání blamáží, jak už velí hradní tradice, a proto se hojně zaštítil vyznamenáním vojáků padlých nejen v Afghánistánu.

Anebo předních sportovců, z nichž si metál osobně převzal jen bývalý tenista Radek Štěpánek. Petra Kvitová, Petr Čech i Ester Ledecká za sebe radši poslali alternace.

Máloco vám o důstojnosti hradní slavnosti k 100. výročí vzniku státu řekne to, když medaili za „zásluhy o stát“ z rukou prezidenta pro jistotu nepřevezmou ani sportovci, kteří se jinak tak rádi vyznamenávají. Kromě jiných tak Zemanovi zbyl i zmíněný Best, jenž si medaili samozřejmě odnesl hlavně za to, že stejně jako Zeman kritizuje miliardáře Zdeňka Bakalu.

A stejně tak i finanční nájezdník Krúpa, jehož vyznamenání prezidentovi rozmlouval i premiér Andrej Babiš. Evidentně ví o Krúpovi víc než Zeman. Ten si totiž ani v den 100. výročí vzniku státu, kdy příčetní politici obvykle aspoň předstírají národní jednotu, neodpustil osobní mstu svým kritikům.

Nenechme se znechutit závistivými trpaslíky,“ řekl Zeman během ceremonie a hned svá slova dodržel. Zaprvé dal metál za zásluhy státu Davidovi a zadruhé i Jiřímu Krampolovi, jehož nazval „hercem a bavičem“. Snad si prezident právě je oblíbil, protože i on je už několik let předním bavičem. Proč ne: David i Krampol rozdávají celý život radost, jak říkáme hezky česky; první hlavně svými klávesami, zatímco druhý televizním imitováním Japonců (ještě před érou Tomia Okamury) nebo zkoušením lidí z hlouposti. Jestli ale takhle vypadají skutečné „zásluhy o stát“, tak si metál za zásluhy o Kazachstán zaslouží i britský komik Sacha Baron Cohen. I on rozdal tolik radosti.

Sté výročí vzniku Československa dalo Zemanovi neopakovatelnou šanci překonat sám sebe a aspoň jednou večer na Hradě předstírat, že je prezidentem všech. Ostatně kdysi nám to slíbil. A navíc když si teď 28. října vypůjčil milá slova „tatíčka“ Masaryka o „zemi, kde si lidé dokáží vyměňovat názory“. Někdy se takovým zemím taky říká demokracie. Zeman si bohužel i na sté státní výročí znovu vyměňoval názory jen sám se sebou, případě hlavně se svými obdivovateli. Skoro jako by se znovu inspiroval Saudskou Arábií, o níž teď rád pouští bonmoty. Ti, co si státní vyznamenání i zasloužili, si takovouhle „ceremonii“ určitě nezasloužili.

 

mamlas ( 31. října 2018 13:44 )

Přesně tak, Ledecká jasně v TV řekla, že je to kvůli Zemanově viróze Vždyť se kvůli té viróze ani bez opory neudržel na nohou

andrae ( 30. října 2018 03:42 )

Pri cteni jsem se prenesla do poloviny 80.let minuleho stoleti. Jako kdyby ho napsal jeden z tech normaliacnich soudruhu novinaru. Stejna slova, stejna dikce, stejne zaujeti. Proste soudruh Petr Holce.

culllinan ( 30. října 2018 00:34 )

můj ty bože komu jsi zase rozum vzal,slovy klasika by měl komentátor zlomit brk a jít pracovat tam kde tomu bude rozumět a bude k něčemu užitečný,v tom případě je to práce s lopatou,tolik nenávisti, špinění a slovy obyčejných lidí mladého fracka, který nedokáže nic jen si dovolit kopat do hlavy státu,pak ať se nediví, že se brání proti takové špíně nebo si každý myslí, že do něj si může kopat každý a on bude jen držet ústa, at se nikdo nediví, že posléze došel k závěru na hrubý pytel hrubá záplata,prezidenti vládli i z invalidního vozíku,různí prezidenti měli různé choroby,proč se nestrefoval do Havla, když byl po x operacích a nebyl schopen chodit atd..Ty jsi nedokázal ještě nic jen špinit a urážet, novinář a komentátor by měl být zcela nestranný a nezávislý, už jen to, že jsi z bulváru je řečeno vše a já jsem nestranný občan,kterému se nelíbí kým je prezident obklopen, x názorů jsou v rozporu s mými atd.Ale respektuji rozhodnutí většiny, která ho zvolila, kdysi by si nikdo nedovolil kopat do Havla nebo Klause že toho nejhoršího pro tento stát udělali daleko více než on, proti Havlovi je žabař,co teprve ted vyplouvá na povrch,arogantní Klaus a jeho excesy až po jeho poslední kousek a to amnestie hlavně pro stíhané tuneláře to byl vrchol jeho počínání a za ním se zavřela hlubina s miliardami a největší zloději jsou doted vysmátí a desetitisíce lidí těm zbyly jen oči pro pláč, Havel s tou svou láska zvítězí se zavřel na Hradě kde dělal mejdany a nechal zcela položit naše největší zlato a to je zbrojní průmysl,byli jsem na 4 místě na světě a měli jsme obrovské zisky, už nikdy se nedostane tam kde jsem byli a mohl mít stát z tohoto miliardy a nechal položit i těžký průmysl a jen se sklenkou v ruce seděl ve svém majetku, který jak prohlásil, že se o něj nikdy hlásit nebude a tam psal opilecké bláboly,kterému jen on říkal, že je to hra. Dramatik na Hradě to byla učiněná pohroma pro tento stát,Zemanovi v tomto nelze vyčíst ani slovo, ten se stará co by ekonom o nové trhy

imiznda ( 29. října 2018 23:51 )

nechápu za co ti tři sportovci měli vyznamenání dostat,možná po skončení kariéry

justa ( 29. října 2018 22:41 )

Měli byste se stydět, za takové komentáře. Sportovkyně Ledecká jasně řekla, proč nemohla přijít (odvysílala to televize).

Zobrazit celou diskusi