Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rušit dnes KSČM? Nesmysl, míní Babiš. Ignorovat Rusko by bylo pitomé, zmínil Zeman

Autor: zst - 
28. října 2018
22:00

Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje možnost zrušit v současné době KSČM, která mj. podporuje jeho vládu, za nesmysl. Ke stejné možnosti po revoluci se vyjadřovat nechtěl. Rusko za hrozbu nepovažuje, stejně jako prezident Miloš Zeman. Oba to řekli v dvojrozhovoru pro Českou televizi ke 100. výročí založení Československa.

Nemusíme s Ruskem souhlasit, ale musíme s ním mluvit. To nejpitomnější, co můžeme udělat, je ignorovat jeden druhého,“ prohlásil k nebezpečí, které podle řady odborníků představuje Putinův režim, prezident Miloš Zeman v České televizi.

Z největšího nepřítele pak označil mezinárodní terorismus, který je podle něj z velké části islámský. „Největší nepřítel je terorismus. Reálný nepřítel je terorismus a různí fanatici. V tomto směru Evropa spolupracuje,“ souhlasil také český premiér Andrej Babiš.

Musíme s Ruskem mluvit. Například situace v Sýrii, kterou jsme podcenili - je v našem zájmu, aby tam byl mír. Nechápu Rusko jako hrozbu. To, že zabrali Krym, je nepřijatelné, sankce jsou, ale musíme najít politické řešení. Všichni komunikují s Ruskem,“ dodal také šéf hnutí ANO.

Komunistická nostalgie

Jak je možné, že po hrůzách minulého režimu, vzpomínají někteří stále na tuto dobu s nostalgií? Ptala se obou státníků také moderátorka Světlana Witowská. „Pokusím se to lidsky pochopit, ale také se tomu divím. Počet voličů KSČM klesá, jsou to většinou starší až staří lidé. Nemají sílu se adaptovat,“ reagoval Zeman. „Má to souvislost s mládím, vzpomínkami. Všichni měli podobný životní standard,“ doplnil Babiš a byl dotázán, zda by hlasoval po revoluci pro zakázání komunistické strany, kdyby měl tu možnost. Babišova vláda se totiž ve Sněmovně o hlasy komunistů opírá.

Nebyl jsem politikem, ani jsem tu nebyl. To mohu těžko posoudit. Václav Havel k tomu přistupoval tak, že nejsme jako oni,“ neodpověděl Babiš na otázku. Dnešní KSČM podle něj nemá s minulým režimem nic společného. „Je to jiná strana, možná měli změnit název,“ řekl ministerský předseda. Rušit dnešní KSČM označil za „nesmysl“. „Není tam žádná diktatura, chovají se jako standardní politická strana,“ vysvětlil svůj názor.

Členství v EU a NATO

Spojenectví nesmí být jen fráze, musí to být konkrétní čin. Pro mě to je naše účast v Afghánistánu. Protože když Tálibán ovládne Afghánistán, tak se bude opakovat historie, že tam vznikne teroristická základna, a není vyloučeno, že jeden z těchto teroristických útoků zamíří i sem. Bráníme tam české národní zájmy,“ zdůraznil v rozhovoru také vrchní velitel ozbrojených sil důležitost mise, během které v posledních měsících zahynuli 4 čeští vojáci.

Proti ostatním státům by pak Česko mělo podle Zemana hájit smysl pro humor. „V Sovětském svazu byl na ulicích instalován automat, kde se muži mohli oholit, něco jako telefonní mušle. Kritici tohoto nápadu říkali, že každý člověk má různý obličej, konstruktér oponoval, že to platí do prvního použití tohoto přístroje. Někdy se vůči nám takto chová i Evropská komise, která chce, aby vše bylo uniformní,“ rýpl si také prezident.

Evropa je na křižovatce. EU je skvělý projekt, ale musíme se vrátit ke kořenům a čtyřem základním svobodám a to nefunguje. Máme plno omezení pro naše firmy, řidiče, živnostníky. Musíme navrhovat řešení, nám se podařilo zrušit kvóty, že nám nebudou cpát migranty... Musíme se poučit z brexitu - méně Evropy,“ zařadil také trochu euroskeptickou vsuvku premiér Babiš.

Jedna změna?

Miloš Zeman: Já bych zrušil Senát.

Andrej Babiš: Zavést většinový parlamentní systém a přímou volbu starostů a primátorů.

Video  Přehlídka 2018: Během oslav 100 let vzniku ČSR se předvedla armáda, policie, hasiči, záchranáři i strážníci (28.10.2018)  - Blesk Zprávy / Lukáš Červený
Video se připravuje ...

deratizater ( 29. října 2018 06:37 )

Obkecat se dá všecho i nemravná účast na okupaci cizích.Proroctví o tom že se stane Afghanistám když ho opustí okupanti základnou teroristů je obyčejný blábol.Teroristé se výhradně profilují z mgrantů kteří nyní žijí legálně na území únie.Podsouvat to že Talibanec opásaný bombama sedne do letadla a v Praze vyhodí do vzduchu Karlův most je čistá fantasmagorie.Anexe proběhla bez refarenda v Kosovu tam ho amektovali Američani a udělali si tam největší vojenskou základnu taková je realita.Na Krymu proběhlo mezinárodně sledované referendum o znovu připojení k Rusku nikoliv anexe.Kdyby se tak nestalo tak by se tam usadili Američani a udělali by si z Krymu další vojenskou základnu.Bohužel v dněšním světě pravda nevítězí ,vyhrává lež.

asijo ( 29. října 2018 03:03 )

V dnešní době je nutné ignorovat Brusel,ne Rusko.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa