Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejen rum a vodka: Zabavili 50 litrů smrtící griotky s metanolem, vyrobené doma!

Z Lašského rumu vyrobil doma muž pět desítek litrů smrtelně nebezpečné griotky
Z Lašského rumu vyrobil doma muž pět desítek litrů smrtelně nebezpečné griotky  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
2. října 2012
10:27

Celníci měli opět žně, tentokrát na Blanensku. Zabavili celkem 50 litrů alkoholu, obsahujcího nebezpečný metanol. Šlo o smrtelně nebezpečnou griotku, kterou si muž vyrobil doma. Z rumu, který koupil od podomního obchodníka. Problémy však má i jedna z likérek, spojovaných s metylovou kauzou.

Griotku si muž vyrobil doma z destilátu, který byl již dříve uveden na seznam potenciálně nebezpečných alkoholů - Lašský tuzemák koupil prý od podomního prodejce, po kterém pátrá policie, jak potvrdila mluvčí celníků Lada Temňáková.

Alkohol doma namíchal ze zakoupeného rumu, své vlastní ovocné pálenky a přísad. Výrobce však naštěstí projevil zodpovědný přístup. Předtím, než griotku "poslal do oběhu" se rozhodl zjistit, zda neobsahuje smrtící metanol. A trefil bingo...

"Naštěstí před konzumací griotky odevzdal vzorek z ní do soukromé laboratoře ke zkoumání na obsah metanolu a počkal si na výsledek," potvrdila mluvčí s tím, že laboratoř po zjištění nadlimitního množství metanolu kontaktovala celníky. Mluvčí zároveň varovala právě před podomními obchodníky s destiláty.

Pokuta pro likérku Drak? Vylili chlast do kanálu

Další problémy však má i jedna z likérek, zavlečená do metylové kauzy - Drak z Chvalčova na Kroměřížsku, v jejíž lahvích našli metanol celníci také. Výrobce však vinu odmítl, přímo v jeho provozovně metanol rozbory neobjevily.

Firma však čelí obvinění, že do kanálu vylila značné množství alkoholu. Jednatel společnosti Pavel Čaniga to nepopřel: "Měli jsme dostat nové kolky, a tak jsem nechal zaměstnance vypláchnout před novou výrobou 104 tisícilitrových nádrží. Ulehčil si práci a dostal pokutu. Byla to blbost, zvláště v této době. Hned jsme tady měli hygieniky i kriminálku," řekl ČTK.

Na otravu metanolem zemřel po konci prohibice v uplynulých dnech další člověk. Jedná se již o 27. oběť. Vyšetřovatelé se zatím shodují, že naprostá většina pančovaného alkoholu pocházela ze skaldiště v Opavě a za jeho distribucí stáli metyloví mafiáni Rudolf Fian aTomáš Křepela.

Zobrazit celou diskusi