Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Takhle si žil metylový boss Fian: Z paneláku do luxusní vily!

Autor: Ivana Žáková, mokk - 
2. října 2012
05:00

Tady žil muž podezřelý z výroby smrtícího metanolového koktejlu. Rudolf Fian (42) se do žlutě zářící vilky v Dolní Lutyni přestěhoval se ženou a dvěma dětmi krátce před prázdninami. Sousedi ho tu ale neznají.

Vilu hlídá kamerový systém. Má upravenou zahradu, bazén, venkovní posezení a skluzavky pro děti. Ještě počátkem září tam bylo hodně živo. Dneska vypadá opuštěně. Zůstala v ní jen Ingrid Fianová se svými dětmi (5 a 12), která přestala komunikovat se světem. Život se jí doslova zhroutil, když jejího muže zavřeli a obvinili, že nese vinu na smrti sedmadvaceti lidí.

Rychlé stěhování

Hlavní organizátor metanolové aféry Rudolf Fian bydlel více než deset let v panelovém domě v Karviné-Ráji. Letos se náhle přestěhoval s rodinou do obce Dolní Lutyně u Orlové, kde žije jeho matka. „Dům si ale určitě pronajal. Napsaný na něj není,“ řekla Blesku sousedka. Stejně jako ostatní sousedé ani ona Fianovy blíže vůbec neznala.

Podle sousedů ulici před domem často blokovala nejrůznejší auta. „Za více než čtvrt roku nebyli schopni se nám vůbec představit. Žili si jen pro sebe a s nikým se nebavili. Jezdilo tam denně tolik lidí, že jsem vlastně ani nevěděla, kdo se tam vůbec přestěhoval,“ potvrdila včera další sousedka. Blesk se snažil včera s rodinou zatčeného Rudolfa Fianacelý den spojit, na zvonění však nikdo neotevíral.

Jak poznáte, který pít a který alkohol raději vylít!

Metanol v alkoholu má už 27. oběť. Lidé stále mají strach. Proto jeden z nejčastějších dotazů na výrobce a prodejce alkoholu zní: Mám doma lahve alkoholu a nejsem si jistý, jestli ho mohu pít. Blesk přináší tři nejzásadnější otázky a odpovědi ke konzumaci alkoholu. Mohu začít kupovat alkohol silnější 20%? „Výrobky, které jsou v prodeji, jsou prověřené. Zejména ty vyrobené v roce 2012 prošly bez výjimky kontrolou a mají rodný list, tudíž jsou nezávadné,“ uvedl Petr Pavlík, prezident Unie výrobců a dovozců lihovin, s tím, že kolek je pouze doklad o spotřební dani. Mezi lahví se starým a novým kolkem není žádný rozdíl. Jak poznám, jestli je lahev bezpečná? „Podle Unie výrobců a dovozců lihovin je každá lahev s kolkem, nehledě na to, jestli je nový nebo starý, uvolněná k prodeji jako nezávadná. Má totiž již do ložený původ a je tak bezpečná. Rok výroby lahve bývá uveden na etiketě v takzvané šarži, kde po písmenu L následuje číslo, které znamená rok výroby.“

Mohu nahlédnout do rodného listu lahve? „Nemůžete. Má ho totiž u sebe uložený prodejce jen pro potřeby kontroly státních orgánů. Prodejci si mohou rodné listy nově také pořídit prostřednictvím webové stránky www.certifikacelihovin.cz.“

Jed byl i v povidlech

Dokonce z vlastních povidel se mohla otrávit celá rodina z Ostravska. Na základě výstrah přinesl do toxikologické laboratoře muž (23) dvě lahve rumu. „Lahve neměly kolky, a proto si chtěl jejich obsah prověřit. Rozbory ukázaly, že rum je vysoce toxický. Kromě metanolu obsahoval i další zdraví škodlivé látky,“ sdělila Blesku policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Policie majitele rumu okamžitě informovala, aby jej v žádném případě nepil. V rodině zavládlo hned zděšení, protože rum sice nikdo nepil, ale byl použit jako přísada v povidlech. Ta naštěstí také nikdo neochutnal.

marieelle ( 3. října 2012 11:58 )

Kapitalismus se šil po 89 roce hodně horkou jehlou. Tedy z koholkoliv,kdo má ostré lokty a klidně i soudruh, který zahodil knížku. Šlo o to "zbudovat"třídu zbohatlíků, o které by se politici mohli opírat/ jako Jelcin o ropné magnáty v Rusku/ Pro ně se pak po léata tvožili podmínky , modelovaly zákony. Pouhá výměna ministrů nbebo celé vlády to nebude taedy řešit. Loutkoherci budou fungovat nadále.

rendyx111 ( 2. října 2012 13:17 )

londynskypes: a kdo z cechu obycejnych na nej asi ma??? -přestaň chlastat Ty,socanská lůzo a obyčejnej čecháčku,meleš h..na a pak trapně lžeš,bydlíš někde v nájmu na perfierii,

londynskypes ( 2. října 2012 11:45 )

rendyx111 my bydlime v dome ty socko a nechlastame jako ty!

edea ( 2. října 2012 11:13 )

manolla1 http://www.janalorencova.cz/clanky/sedmnact-mrtvych-coby-vystupni-kontrola-kvality-alkohol u/#

edea ( 2. října 2012 11:12 )

londynskypes.-Tos fakt přehnal.Všichni poslanci přišli do Poslanecké sněmovny z paneláku anebo z bytu z první republiky mimochodem velkých a výborně řešených.Na příklad Topolánek z ostravského prvorepublikového bytu.A myslíte si ,že si na všechno vydělali poctivě??To je představa iluzorní.Ale nakonec dělají to,co jim dovolíme. http://www.janalorencova.cz/clanky/sedmnact-mrtvych-coby-vystupni-kontrola-kvality-alkoh olu/#

Zobrazit celou diskusi