Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Odposlechy Ratha a jeho bandy: Krmili prase! Mysleli tím ČSSD?

Autor: simao - 
14. září 2012
08:54

Spojení David Rath a ČSSD sice již neplatí, při zveřejnění další části odposlechů však opět vyplývá na povrch. I když se tomu stranické vedení brání, seč může, Rath a jeho kumpáni probírali ve svých rozhovorech poměrně čile i to, jak "živí" z úplatků krajské volby.

"Kauza Davida Ratha nemá nic společného s naším hospodařením a financováním," brání se vytrvale šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. Je si dobře vědom, že jakákoliv další spojitost s případem zadrženého a trestně stíhaného politika ubírá jeho partaji na předvolebních preferencích.

Odposlech 1:

Jenže přepisy odposlechů hrají proti němu. I ty, které nově zveřejnila MF Dnes. Když se třeba 26. března sešli David Rath, jeho nejbližší kumpánka Kateřina Pancová, toho času šéfka kladenské nemocnice, a podnikatelka Ivana Salačová, přišla na přetřes opět i volební kampaň ČSSD. Část peněz z úplatků měla údajně směřovat na její financování.

Salačová: "Já potřebuju vědět, jestli z toho chcete nějaký peníze. To je (navýšení) za osm milionů."

Pancová: "No tak to asi jo."

Salačová: "Takže šest set tisíc jsem vám schopná dát na ruku."

Pancová: "Hmm. Jako my teď živíme volby jako prase, jo. Fakt jako živíme krajský volby."

Odposlechy 2 a 3:

O několik dnů později pak z rozhovoru Pancové s Rathem vyplývá, jak se "porcovalo prase". Tedy že docházelo k dělení nekalého výdělku na několik položek. Jedna z nich nesla i označení "volby".

Pancová (naznačuje na papíře rozdělení peněz ze zakázek): "Tam jsme udělali tohle."

Rath: "Ano"

Pancová: "A ty jsi chtěl ty a já."

Rath: "Jo, jo jo."

Pancová: "Protože tady jsou volby, jo?"

Rath (opět přitakává): "Jasně."

Kott (později, již bez Ratha, popisuje Pancové): "Tak já říkám (Rathovi), já ti příští týden donesu. On: Víš, já to potřebuju, teď začaly ty volby a todle. Já říkám: Davide, mně je to jasný, dělil jsem to jako obvykle."

Bestie se musí nakrmit

Barvy sociální demokracie hájil v minulosti ostatně nejen Rath, ale i Pancová a Petr Kott. "No jo, musíme tu bestii nějak nakrmit," posteskl si 3. května podle policie Rath, když přebíral úplatek. A na mysli má patrně právě stranu...

Tohle spojení je však nadále opředeno nejasnostmi. David Rath však nepopírá, že o volbách se svými kumpány mluvil. Jak ale řekl nedávno ve Sněmovně: Nechce být "užitečným idiotem" této vlády, a tak to nechtěl před kolegy poslanci rozpitvávat. Jeho slova by však mohla ČSSD spíše uškodit.

henkieh ( 14. září 2012 10:26 )

Na Rátha se voda dovařila ten se jen tak z toho už nevyRáthuje, měli by v té politice chytit všechny gaunery a udělat výměnu za normalní poctivý lidi, jenže kde je vzít, jak je někdo u korýtka tak z poctivce je saň

Zobrazit celou diskusi