Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vzácné pandy vrátily Japoncům úsměv na tvář

Autor: evak, ČTK, jaj - 
2. dubna 2011
06:10

VIDEO - Japonsko zažívá teď velmi krušné chvíle. Tsunami smetla vše, co jí přišlo do cesty. Nad obyvateli visí hrozba stále se zvyšující radioaktivity. Počet nalezených obětí pořád stoupá. Přesto všechno se v pátek mohli Japonci potěšit z představení vzácných pand.

Mezi tisícovkami návštěvníků v tokijské zoologické zahradě Ueno, kde vítali pětiletého pandího samečka Ž' Ž' a stejně starou samičku Š' Š', byly asi tři stovky obětí tsunami. Dvojice černobílých chlupáčů měla být předvedena veřejnosti už před dvěma týdny, jejich japonský debut byl ale odložen kvůli přírodní katastrofě z 11. března.

"Nálada v Japonsku je teď hodně pochmurná. Doufám, že se na pandy přijde podívat víc lidí a potěší se z nich," vyjadřuje přání jeden z návštěvníků zahrady.
Ž' Ž' a Š' Š' nejsou první pandy v tokijské zoo. Předchozí obyvatel tamního pandího výběhu Ling Ling zemřel stářím v roce 2008. Pandy chovají také jiné zahrady v Japonsku.

Ve volné přírodě přežívá již jen asi 1600 pand velkých, podle některých zdrojů 2000, dalších 200 jich je drženo ve výzkumných střediscích. Několik stovek jich je chováno v zoologických zahradách a rezervacích nejen v Číně, ale i ve světě. Všechny pandy však jsou do zahraničí fakticky jen zapůjčeny a zůstávají majetkem Číny.

Situace je stále kritická

Pandy jsou světlým bodem neveselé nálady v Japonsku. Počet obětí už překročil deset tisíc. Radioaktivita ve Fukušimě stále vykazuje hodnoty nad povoleným bezpečnostním limitem. Oblast, kterou bylo nutno evakuovat, už je do vzdálenosti 40 km od Fukušimy. Přesto byla zvýšená radiace naměřena až v okruhu 75 km! Podívejte se, jak hrozivá vlna tsunami smetla během pěti minut celé město a odstartovala tak hrozivou katastrofu, se kterou se bude Japonsko vypořádávat ještě několik desetiletí.

Video  Japonské tsunami během pěti minut vymaže město z povrchu země  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi