Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kvůli migraci je v Bruselu zle, název funkce kolegy Jourové budí vášně

Autor: for, ČTK - 
10. září 2019
22:30

Pochybnosti novinářů a následně i řadu pobouřených reakcí vyvolal název funkce nastupujícího řeckého eurokomisaře Margaritise Schinase, který bude mít na starosti „ochranu evropského způsobu života“. Pojmenování portfolia, které zahrnuje školství, bezpečnost či dohled nad migrací, je podle kritiků „groteskní“, „urážlivé“ a připomíná rétoriku krajní pravice.

Nové označení pro jeden z postů v budoucí Evropské komisi v úterý odhalila její předsedkyně Ursula von der Leyenová, když informovala o rozdělení kompetencí v příštím funkčním období výkonného orgánu EU. Podle agentury AFP název Schinasovy nové funkce vyvolal rozpaky mezi novináři, neboť nebylo ihned jasné, co se za ním skrývá.

„To je slogan krajní pravice! A proč je v tomto portfoliu migrace? Potřebujeme chránit naši demokracii před klimatickými změnami atp., ne před migranty!“ reagovala na twitteru Evropská odborová konfederace (ETUC), když se situace vyjasnila. O použití rétoriky krajní pravice psal také mluvčí lidskoprávní organizace Amnesty International Stefan Simanowitz.

„Urážlivé a falešné,“ hřmí parlament

Kritické ohlasy zazněly rovněž z řad poslanců Evropského parlamentu. Podle předsedkyně frakce zelených Ska Kellerové spojování ochrany evropského způsobu života s migrací a ochranou hranic „vyvolává strach“. „Doufáme, že předsedkyně von der Leyenová nevidí rozpor mezi podporou pro uprchlíky a evropskými hodnotami,“ dodala europoslankyně v prohlášení.

Německá politička von der Leyenová (16. 7. 2019) Německá politička von der Leyenová (16. 7. 2019) | Reuters

Nizozemská liberálka Sophie in 't Veldová zase Schinasovu novou funkci označila za „falešné portfolio“, neboť evropský způsob života podle ní spočívá v tom, že jednotlivci si mohou svůj způsob života svobodně zvolit. „Naznačovat, že Evropané potřebují ochranu před vnějšími kulturami, je groteskní a tento způsob komunikace by měl být zavržen,“ dodala.

Von der Leyenová uvedla, že život v Evropě je postaven na principu „důstojnosti a rovnosti pro všechny“. Schinas bude podle ní v komisi stát v čele snahy „učinit naše komunity jednotnější a soudržnější“. „V rámci této činnosti budete koordinovat práce na zlepšování integrace migrantů a uprchlíků do společnosti,“ vzkázala šéfka přítí EK Schinasovi.

Migraci nicméně bude mít na starosti i švédská eurokomisařka Ylva Johanssonová v rámci svého portfolia nazvaného „vnitřní věci“. Tuto skutečnost na twitteru komentoval britský člen europarlamentní frakce socialistů Claude Moraes: „Pojmenovat migrační portfolio Evropské komise 'ochrana našeho způsobu života' je hluboce urážlivé. A jestli je tohle o migraci, co bude dělat komisař pro vnitřní věci? Cítím v těchto podivných a zvláštních názvech zmatek.“

 

agfor ( 11. září 2019 03:48 )

Název funkce ještě neznamená, že dotyčný poslanec ji bude plnit v jejím rozsahu.

beavis1 ( 10. září 2019 23:40 )

Pojmenoval bych to "ochrana před muslimskou verbeží, co vyrazila rozvrátit a vyžrat Evropu po zničení vlastní země"...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa