Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Expertka o Klusovi a jeho podpoře Palestiny: Vysekáváte si, co vám vyhovuje. Jak se zpěvák ohradil?

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
11. dubna 2024
05:00

Symbolika krvavých rukou na Hudebních cenách Anděl byla jedním z diskutovaných témat Epicentra Blesk Zpráv s ředitelkou Herzlova centra izraelských studií na Univerzitě Karlově, Irenou Kalhousovou, a zpěvákem, hercem a iniciátorem otevřeného dopisu české vládě a prezidentovi, Tomášem Klusem. Odznak se symbolem ruky a srdce, který na své outfity během udílení cen připnulo několik umělců, podle odborníků odkazuje na krvavý lynč, který spáchali v roce 2000 Palestinci na izraelských vojácích, kdy si vrazi smočili ruce v krvi svých obětí a oslavovali jejich vraždu.

„Slyšel jsem už celou řadu výmluv z jejich strany o tom, že jde o mírový symbol, nejde o mírový symbol, jde o symbol, který Palestinci velice rádi používají jako znak masakru Židů. A chápu, že čeští umělci se inspirují za oceánem, ale bylo by dobré si o tom napřed něco zjistit,“ vysvětlil bezpečnostní analytik Milan Mikulecký v Epicentru před týdnem historický kontext využití této symboliky. Tomáš Klus argumentoval s tím, že nechtěl „drolit pozornost pomoci a chtěl tmelit skupiny dohromady“, a proto se symbolikou a jejím vyjádřením přihlásili k americké iniciativě Artists for Ceasefire. 

„Mně osobně přijde absurdní pomýšlet na to, že někdo, kdo upozorňuje na katastrofickou humanitární situaci bez ohledu na politické konotace té věci, by zvolil jako symbol něco, co uráží nebo dehonestuje nějakou jinou skupinu lidí, a nechci se babrat v tom, jestli je to ruka oranžová nebo červená, to je opravdu stínohra, která s tím nemá co dělat, jako je to jenom hra s časem, hra se symboly a rozhodně věřím, že ani světová iniciativa neměla v úmyslu nic takového,“ obhajoval použití tohoto symbolu Tomáš Klus.

Přiznal také, že tohoto kroku zpětně lituje ve smyslu toho, že to odvedlo pozornost od obsahu otevřeného dopisu české vládě a prezidentovi a od merita jeho sdělení. Diskuzi o symbolech pak označil za zbytečnou mlhu. „Proč v tuhletu chvíli jsou v Izraeli taky demonstranti, kteří si pomalovávají ruce červenou barvou. Myslím si, že to nemá smysl do téhleté míry rozebírat, protože my jsme tam udělali gesto, kterým jsme se přihlásili k humanitě a k apelu na soucit a tohle se vůbec nerozebíralo, řešilo se to, jestli jsme nebo nejsme antisemité a jestli jsme podporovatelé terorismu, a to je přece, to je nefér,“ míní zpěvák.

Symboly a gesta jsou důležitá

„Já bych tedy úplně nesouhlasila s tím, že symboly a gesta nejsou důležitá, já si myslím, že prostě jsou, a to je možná někdy ten problém, že v rámci nějaké velmi pozitivní iniciativy a opravdu snahy k něčemu přispět, tak se udělá nějaké gesto, které někomu dalšímu ublíží,“ reagovala specialistka na Blízký východ Irena Kalhousová a zároveň upozornila na to, že v některých případech se v rámci obhajoby takového gesta předkládají fakta, která jsou velmi sporná, nebo dokonce nepravdivá, „a to si myslím, že je výsledkem toho, že se najednou do konfliktu, který trvá desetiletí a nese s sebou obrovsky těžkou zátěž pro obě ty strany, že se najednou na to vrhnou lidé, kteří se tím konfliktem intenzivně zabývají dva týdny a ještě se jako o tom konfliktu informují přes sociální sítě, přes obrázky a krátká sdělení.“

„Vy mluvíte o tom symbolu, vy jste řekl, že to není důležité, že to je jenom mlžení, ale ten symbol má nějakou poměrně důležitou zprávu. Vysílá zprávu, která se týká události v roce 2000 a to je pro vás událost, která už v tuto chvíli není důležitá, protože nesouvisí bezprostředně s tím konfliktem z posledních šesti měsíců, ale pro ty lidi, kterých se to týká, ten konflikt nezačal 7. října,“ vysvětlovala historické souvislosti, které se podle jejích slov netýkají jen Izraelců a Palestinců.

Vraždění dětí

„Je to komplikovaný konflikt a vy si vysekáváte informace, které vám vyhovují (…). Vy hodně mluvíte o dětech, ale co třeba izraelské děti v Gaze? Já jsem neslyšela jediné slovo, že vy byste se třeba v rámci té iniciativy pral za to, aby oni byli propuštěni, Ten jeden byl zajat, když mu bylo devět měsíců. Já jsem vás neviděla na shromáždění tento víkend k šestiměsíčnímu výročí únosu těch izraelských civilistů. Abyste tam vyjádřil podporu těmto dětem,“ opřela se ostře Irena Kalhousová s tím, že pokud jde Tomáši Klusovi o děti, tak by neměl dělat rozdíl mezi tím palestinským a izraelským. S tím zpěvák souhlasil a připomněl, že se k tomu i jako písničkář vyjádřil v jedné ze svých písní, kde se vypořádává se svými emocemi spojenými s vražděním dětí. 

„Já vám jako fandím, ale zase si úplně nemyslete, že to je vaše petice, která tady konečně rozproudila debatu, ta debata tady je, já jsem součástí té debaty asi 15 let, na odborné úrovni se tady vede debata, myslím si, že v médiích se vede debata. To, že vy to nesledujete, to, že vy jste si toho všiml prostě, když vám o tom vaše žena řekla, když se vrátila po návštěvě z Barcelony, jo, to bych zůstala nohama na zemi,“ konfrontovala Kalhousová zpěváka informacemi, které sám zmiňoval v úvodu pořadu.

Tomáš Klus popsal i těžké momenty, které kvůli svým postojům v poslední době prožívá a které podle jeho názoru potvrzují chybějící vyrovnanost diskuze ve veřejném prostoru: „Já to teď zažívám na vlastní kůži, že v momentě, kdy se tady zastanete Palestinců, tak tady neexistuje prostor pro to, abyste nebyl pranýřován za to, že se zastáváte teroristů, že podporujete Hamás a že jste antisemita, tohle tady panuje, takže ta diskuze evidentně nebyla vyvážená, byla ryze proizraelská.“

emil stika ( 13. dubna 2024 13:35 )

skutky Izraelských vrahů musí být potrestány

dynaty ( 12. dubna 2024 22:48 )

myslíš si že lidstvo někdy zmoudří? 😕

dynaty ( 12. dubna 2024 22:37 )

🙂 no a po zániku Osmanské říše se tam namontovali angličani a dopadlo to jak to dopadlo

dynaty ( 12. dubna 2024 22:30 )

🙂 👍 👍 👍 👍

dynaty ( 12. dubna 2024 21:32 )

👍 souhlasím, máte pravdu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa