Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Záchranář o otravách bonbony s kanabinoidy. Jak HHC na děti působí?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
8. února 2024
15:27
Autor: Pavlína Horáková, hol - 
8. února 2024
14:30

Sušenky, želé nebo gumoví medvídci, po kterých ale může vaše dítě zkolabovat. V Česku se zatím bez regulace prodávají cukrovinky s HHC, které mají v posledních týdnech na svědomí hospitalizace stovky dětí a mladistvých. Vláda po středečním jednání uvedla, že dočasně zařadí psychomodulační látku HHC a obdobné produkty na seznam návykových látek a to zhruba do měsíce. Co přesně užití kanabinoidů způsobuje? Proč kolabují malé děti a jak se u nich otravy projevují? O to v dnešním Epicentru Pavlíny Horákové promluvil záchranář a zástupce mluvčí Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy Karel Kirs.

Hit nejen mezi mladými, hrozba, která je dostupná téměř na každém kroku. Problém, který nyní rezonuje společností víc než kdy jindy. Nejen pražští záchranáři evidují extrémní nárůst výjezdů k lidem, kteří jsou intoxikováni nebo byli intoxikováni látkou HHC. Otázka je, proč se to děje?

„Jeden z těch důvodů může být, že až doteď tato látka byla k dispozici téměř tak říkajíc na každém rohu, nebo když se budeme bavit o Praze a samozřejmě ta snadná dostupnost té látky pak samozřejmě zvýší i incidenci intoxikací a nežádoucích účinků u těch daných lidí,“ uvedl záchranář v Epicentru.

Statistiky mluví jasně

Ministerstvo zdravotnictví připravuje to, že se HHC a podobné produkty dostanou na seznam návykových látek. Takový krok by uvítali i záchranáři. Od začátku roku jsou totiž už na čtvrtině případů oproti loňsku. Jejich statistiky mluví jasně. Podle nich tady jde o velký problém.

„Abychom nějakým způsobem přiblížili, že ten trend opravdu stoupá, tak za minulý rok jsme plus minus odvezli kolem sta pacientů s problémy týkající se požití HHC. A za letošní rok, to znamená od ledna do února, jsme už odvezli 25 pacientů,“ přiblížil alarmující situaci Kirs s tím, že nejen on, ale i kolegové, už přišli do přímého kontaktu s těmito případy. Častěji se objevují v blízkosti centra Prahy. Přičemž stavy těch pacientů bývají různé. Záleží prý na tom, o jak moc zkušeného uživatel jde.

Čeho je moc, toho je příliš

„Jak často přicházíte do styku s těmito látkami a také záleží na tom, jak tu látku danou užijete, záleží na tom, jestli jí kombinujete s alkoholem nebo s jinými návykovými látkami a psychotropními látkami. A od toho se ten stav odvíjí,“ vysvětlil Kirs s tím, že i na množství rozhodně záleží. „Pokud tu látku užije nějakým způsobem nadmíru nebo extrémně nesprávně, když to tak řeknu, tak samozřejmě se dostaví účinky, které neočekával, to ho samozřejmě vyděsí a může tam nastat pak několik stavů, které pacient logicky v tu chvíli nezvládne a zvolá záchrannou,“ uzavřel záchranář.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa