Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Mluvčí vězeňské služby: Vězni o Vánocích bilancují a vzpomínají. Sebevražd během svátků nepřibývá

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
20. prosince 2023
15:27
Autor: pah, hol - 
20. prosince 2023
14:30

Téměř 20 tisíc lidí stráví letošní Vánoce ve věznici. V České republice na sto tisíc obyvatel připadá 180 vězňů, což je čtvrtý nejhorší výsledek mezi zeměmi Evropské unie. Jak probíhají svátky klidu a rodinné pohody za mřížemi? Mohou mít vězni stromeček? Jak je to s vězenkyněmi a jejich dětmi? O tom dnes v Epicentru s Pavlínou Horákovou mluvila mluvčí Vězeňské služby ČR Markéta Prunerová.

Vánočka či mazanec, čočková nebo rybí polévka, filé, řízek, pro vegetariány smažený sýr a k tomu bramborový salát. Ani v českých věznicích se na Štědrý den čas nezastaví i odsouzení mají právo usednout ke svátečnímu obědu či večeři. Podle mluvčí vězeňské služby, jsou lidé za mřížemi v těchto dnech více komunikativní, zádumčiví a bilancují, hodně mluví s kaplany.

„Je to takové období bilancování a co se povedlo, v tomto případě spíš nepovedlo. Kdy odsouzení a i o obvinění hodně vzpomínají na rodiny, je to pro ně období opravdu vzpomínání,“ popsala Markéta Prunerová, to co prožívají vězni o Vánocích.

Kdo může opustit věznici?

Koledy se prý zpravidla ve věznicích příliš nezpívají, stromeček, i když jen ten umělý, může být. Dárky jsou málo obvyklé, spíše mezi ženami. Někteří mají možnost na přerušení trestu.

„Odsouzená osoba má dokonce dvě možnosti, jak opustit věznici na Štědrý den, a sice přerušení výkonu trestu a opuštění věznice v souvislosti s návštěvou. Těch případů je v řádu jednotek za rok, kdy mohou takhle opustit věznici. A obvinění  opustit věznici nemohou,“ vysvětlila Prunerová s tím, že jiní mají nárok na návštěvy. Matky dětí do tří let mají dokonce své nejmladší u sebe a to nejen o Vánocích.

Patří dítě za mříže?

Ženy tvoří bezmála 9 % vězeňské populace a tento počet mírně roste. Do vězení se dostanou zpravidla kvůli chudobě, závislostem a mnohdy i kvůli partnerovi, který na nich páchal násilí. Téměř každá z nich přitom vychovává dítě.

„Ve Světlé nad Sázavou máme oddělení, kde jsou matky s dětmi, jsou to zpravidla děti do tří let věku a matky musí splnit parametry výkonu trestu, aby tam mohly s dětmi být,“ uvedla mluvčí a dodává, že je to velmi dvousečné.

„Někdo říká, že děti za mříže nepatří, když přijdete na to oddělení matek s dětmi, tak nemáte pocit, že jste ve vězení. Ženy tam musí plnit v rámci programu zacházení nějaké své aktivity, pracujeme tam s nimi a myslím si, že je to velmi přínosné pro ty matky, tak pro ty děti, protože neztratí kontakt a není to o tom, že maminku zavřou a po třech let se vrátí domů a to dítě ji nezná a musí znovu buď najít nějaké vazby,“ Dodala Prunerová.

Sebevražd nepřibývá

Období, které patří pro vězně k těm nejtěžším v roce, je logicky velmi náročné na jejich psychiku a každý se s tím musí nějak vypořádat. Mnozí si dávají nová předsevzetí a sliby do nového roku. Podle mluvčí Vězeňské služby jsou plní očekávání, že Vánoce přinesou něco nového. Počet incidentů nebo sebevražd v období Vánoc nenarůstá.

„Co se týká případů sebepoškozování nebo sebevražd, tak spíše přicházejí až po tom novém roce. Já si pamatuju, jsou to 3 až 4 roky zpátky, kdy jsme v době předvánoční měli poměrně zvýšený počet sebevražd, co se týká letošního roku, tak celkově ten rok byl letos na sebevraždy bohatý, nicméně teď v předvánočním období nebyly,“ uzavřela Prunerová.

Uživatel_5650027 ( 21. prosince 2023 03:31 )

👍👍👍 na malým městě dělal machra,že na to má, že je podnikatel...až i místní policajti museli přestat zavírat oči, jak to bylo nápadný, aby nepřišli o práci! Každým překročením předpisu může být mrtvý člověk!!!

dyskrymynaclja ( 20. prosince 2023 20:58 )

Proč mařil?Nezná taxík?Já si dám pivo a za volant bych nesedl ani za 10kkč.Tomu se říká zodpovědnost.Když někoho 3 x chytnou,tak to porušoval 1000x.Policajti na cestách jsou vzácnost

RASPUTIN ( 20. prosince 2023 20:11 )

Skoro dvounásobný počet vězňů proti komunistické totalitě a to nás bylo přes 15 milionů. Demokracie se prostě činí 👍

Uživatel_5413502 ( 20. prosince 2023 20:06 )

Jak vidím komentáře tak se musím smát. Pro Čechy je osoba ve výkonu trestu kriminálník který nemá právo na nic. Jen pro vaši informaci jen počet odsouzených za řízení bez řidičáku a to bez alkoholu a omamných látek je v kriminále ČR nejvíc. Viz můj známý, vybodovaný za rychlost, podnikatel, zprvu si platil řidiče , poté párkrát v nutnosti sedl za volant, malé město, všichni se znají = 3x maření výkonu = 5 let. To není vtip. A odseděl si čtyři . Firma v haj-zlu, manželství skoro v haj-zlu a za co? A hovado co znásilní dítě jde od soudu domů s podmínkou. Takhle to v ČR funguje. A nejenom zde ale i v SRN, za znásilnění podmínka, za dva jointy 2 roky.

Michelin ( 20. prosince 2023 16:20 )

Pohodička ... 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa