Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Topolánek o Schwarzenbergovi (†85): Řekl, kde chce být pohřben. Státní pohřeb? Je to na rodině

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
13. listopadu 2023
14:54
Autor: pah, hol - 
13. listopadu 2023
12:35

Ve věku 85 let v sobotu zemřel Karel Schwarzenberg. Jaký byl politik a jaký byl přítel? V Epicentru dnes vzpomínal bývalý premiér Mirek Topolánek, v jehož vládě působil Schwarzenberg jako ministr zahraničních věcí. Promluvil o svém kamarádovi a jednom z největších českých patriotů, které znal. A se kterým už se znovu na zámku na Dřevíči setkat nestihli. Topolánek zmínil i Schwarzenbergovo přání ohledně toho, kde by chtěl být pohřben.

„Odešel kamarád a jeden z největších patriotů, které jsem znal,“ řekl v Epicentru Mirek Topolánek. V současnosti se přitom řeší varianta, zda bude Schwarzenberg pohřeb se státními poctami. Rozhodnutí je však na jeho rodině.

„Vím, že jeho přání bylo být pohřben na Orlíku, kde to miloval. Neumím říct, jak se k tomu postaví rodina, kdyby to byl ale opravdu státní pohřeb, zatím ho měl asi osm lidí. Jo, byli to prezidenti, tak si myslím, že je tam určitá šance,“ prozradil v Epicentru Topolánek.

Topolánek: Pohřeb? Je otázka, co rodina

„Jestli si někdo zaslouží jakoby mimo pořadí, mimo protokol státní pohřeb opravdu s lafetou a s jeho střeleckými salvami a se všemi poctami, tak to je Karel Schwarzenberg. Ale já si spíš myslím, že k tomu úplně dojít nemusí a že ta rodina bude mít asi jiný názor a tam je to rozhodující. Protože státní pohřeb s lafetou a se vším všudy znamená, že přijedou státníci z celého světa. To je velká diplomatická akce. Rozumím tomu, proč by to případně tato vláda, tento prezident, tato Sněmovna a tento Senát chtěli udělat. Ale otázkou, jestli s tím bude souhlasit jeho rodina, jeho syn, všichni nejbližší, jeho žena,“ pokračoval Topolánek.

„S Karlem bych se rozloučit chtěl, nicméně třeba se potkáme,“ uvedl Topolánek. Naposledy se spolu setkaly loni v létě a o to silnější to setkání bylo.

Syn si přál poznat svého Karla

„Byl jsem za ním na Dřevíč se svou ženou a s Nicolasem. Měli jsme tam na oběd a bylo to strašně milé. Syn Nicolas je introvert, ale strašně si přál poznat svého Karla, protože ho miloval,“ vzpomínal Topolánek.

V plánu byla ještě další setkání, k těm ale bohužel už nedošlo. „Pořád jsme si slibovali, že za ním ještě na Dřevíč zajedeme a pak ho odvezli do nemocnice. Už už jsme asi oba věděli… Já ty nemocnice úplně nemám rád. A Karel je člověk, který by si nepřál, abychom moc truchlili,“ pokračoval Topolánek.

Podle Topolánka měl Karel Schwarzenberg naprosto charakteristický akcent a humor i sarkasmus. Podle něj byl světlo do každé společnosti, kterou oblažil svou přítomností, i když prý dokázal být velmi kousavý a sžíravý.

„Určitě by tak trochu ironicky sledoval to, co teďka se kolem té jeho smrti děje, i když odešel velký Evropan, odešel český patriot, což nevím, jestli to úplně Češi vnímají, ale pro mě byl jedním z největších českých patriotů, které jsem v životě potkal,“ podotkl Topolánek s tím, že už Schwarzenbergovi nestihl gratulovat ani k nejvyššímu státnímu vyznamenání, Řádu bílého lva.

Věděl, že jeho dráha končí

„Věděl jsem, že už byl v nemocnici ve Vídni, a nevolal jsem mu. Byl jsem rád, že to vyznamenání dostal. Přebíral ho jeho syn a věděl jsem, že tak, jak on to vlastně čekal a předvídal, byl s tím podle mě vyrovnaný a někdy o tom docela nejapně žertoval, tak věděl, že ta jeho dráha se končí,“ uzavřel Topolánek.

stoura ( 14. listopadu 2023 05:32 )

Státní pohřeb? To snad ne, vždyť to byl Rakušák tak by to měl mít tam!!!

stoura ( 14. listopadu 2023 05:27 )

nemocna ( 14. listopadu 2023 01:56 )

Proč by měl mít státní pohřeb a ke všemu u nás? kterého blbce toto napadlo? to má vláda na vyhazování? co zase zdraží aby mohla uhradit toto divadlo? at si ho pohřbí rodina v Rakousku tam byl doma a ne u nás, zbytečné vyhazování peněz!!!

dyskrymynaclja ( 13. listopadu 2023 22:46 )

Rotný Topol vůbec nevypadá zdravě.Má 67 a vypadá na 80

Markiza ( 13. listopadu 2023 21:54 )

No to se ke knížeti vyjadřuje ten pravej Topolánek s tím svým mrzáčkem z Toskánska!!!! Celý svět se bavil tím jeho pindíkem, takovou ostudu Česká republika ještě neměla.Všichni se nám smáli co to máme za mrzáčky a korunoval to tím, že letěl do Ameriky předat těm vrahům Mašínům nějaký řád.ani neví o čem to bylo a teď se chce honem přiživit."Jeho synáček měl ráda Kááárla, já jsem mu nevolal, ale měl jsem ho taky rád, v nemocnici jsem za ním nebyl komu to vypráví ten prolhanec? To pak si uvrtá dítě s rádodajkou, zmlátí novináře, Dalíka odměnil za to, že to odsedl za něj . Nezapomenutelné kecy "Es komt der Tag" křišťálová noc a k Dalíkovi "kdyby lidi věděli co chceme dělat tak nás nikdy nevolili!" Vskutku charakter!!! Takové ho...o v čele vlády jsme ještě neměli.To je fakt. A´T táhne do (-!-)!!!ˇOžebračil jste vlastní národ!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa