Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Blažkovo ministerstvo chystá změny: Rozvody zlevní? Za konflikty si ale připlatíte, varuje náměstek

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
26. října 2023
15:33
Autor: Barbora Holá - 
26. října 2023
14:27

V Česku se rozvádí skoro polovina všech manželství. Rozvody jsou dlouhé, náročné a drahé. A právě to by se teď mělo změnit. Ministerstvo spravedlnosti přichází s reformou. Jaká bude? Koho se dotkne nejvíce? Nejen na tyto otázky se ve čtvrtečním Epicentru ptala Bára Holá náměstka ministra spravedlnosti Antonína Stanislava.

Reforma přichází v době, kdy se u nás podle statistik rozvádí každé druhé manželství. Počet rozvedených manželství v posledních letech mírně klesá. V roce 2022 bylo rozvedeno 19,3 tisíce manželství, což je meziročně o 1,8 tisíce méně. Reforma z pera ministerstva spravedlnosti by měla rozvody usnadnit těm, kteří jsou schopni se domluvit.

„Ten současný rozvod je z mého pohledu už překonaný a velmi formálně složitý, my se tedy snažíme, aby osoby, které spolu nechtějí žít, měly možnost se v rámci jednoho stání u soudu rozvést,“ vysvětluje náměstek Stanislav.

Nově by se měl zavést takzvaný smluvený rozvod. „To je právě ta situace, kdy se ty dvě osoby v podstatě na všem domluví. Domluví se na výchově, domluví se na majetku a tím pak odpadnou ty formální překážky v rámci rozvodového řízení, které klade současná právní úprava, jako je například zjišťování příčin rozvratu manželství, povinný výslech účastníků řízení, prokazování, že spolu více než šest měsíců nežijí, tak to si myslíme nebo domníváme, že je překonané,“ popsal Stanislav, jak konkrétně by se proces rozvodu měl zjednodušit.

Drahé hádky

Možnost smluveného rozvodu by měl mimo jiné šetřit kapsy účastníků. Za hádky a konflikty si však manželé mohou připlatit: „Náš návrh je, že u smluveného rozvodu by to začínalo na dvou tisících, pokud by to byl rozvod, v uvozovkách, konfliktní, tak by tam byla částka 5 000 Kč.“

Na druhou stranu se zvýší některé poplatky. Odvolání proti rozhodnutí soudu prvního stupně by nově mělo stát 5 000 Kč a poplatek za prodlužování rodičovského konfliktu o nezletilé dítě 3 000 Kč.

„To se navyšuje tak, aby to právě více motivovalo ty strany k tomu smluvenému rozvodu,“ uvedl náměstek ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). Jeho rezort by chtěl finální verzi reformy předložit vládě ke konci tohoto roku, a pokud vše projde podle plánu, měla by reforma platit od roku 2025.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa