Stráský podle anonymizovaných rozhodnutí, ze kterých ČT informaci získala, požadoval po ministerstvu spravedlnosti asi 1,3 milionu korun, 800 000 chtěl za nemajetkovou újmu, zbytek za nepřiměřenou délku trestního řízení a za náklady na obhajobu, znalecké posudky a ubytování. Ministerstvo mu však podle televize přiznalo zhruba 140 000 jako náhradu za ubytování a část nemajetkové újmy. Semecký žádal po státu 500 000 korun, ministerstvo mu dalo 100 000 korun, uvedla ČT. Oběma mužům se úřad také omluvil.

Při neštěstí si tři muži polámali kosti nebo obratle. Nejhůře dopadla žena, kterou záchranáři převezli do nemocnice s krvácením do mozku a břicha a se zlomeninami lebky, nosu, pánve, lopatky a stehenní kosti. Zřícenou lávku nahradila v říjnu 2020 vyšší i širší konstrukce, která vyšla na 150 milionů korun. Její životnost je podle magistrátu nejméně sto let.

Téměř 40 let stará lávka

Lávku pro pěší, která spojovala Troju s Císařským ostrovem, navrhl Stráský v roce 1983. Fungovat začala o rok později. Denně po ní procházely stovky lidí včetně rodin s dětmi mířících do nedaleké zoo. Podle státního zástupce spadla kvůli korozi nosných a předpínacích kabelů, kterou způsobilo pronikání vlhkosti do konstrukce a urychlilo působení posypové soli.

Vysokoškolský profesor Stráský se hájil právě tím, že správce lávky sypal na její povrch sůl, což nesměl. Poukazoval také na nevhodné opravy lávky, o nichž ho podle něj nikdo neinformoval. Odmítal, že by v konstrukci předtím byly praskliny. K závěru, že mužův projekt byl bez vad, dospěly i soudy. Semecký měl zase podle verdiktů sice řadu zpráv, které upozorňovaly na stav lávky, ovšem v žádné nebylo řečeno, že je ji potřeba uzavřít.

Fotogalerie
27 fotografií