Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Britský velvyslanec Matt Field o zvykání v Praze. Chystá se do Česka král Karel III.?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
18. října 2023
15:22
Autor: Martin Valeš, pah - 
18. října 2023
14:25

Velká Británie je i po brexitu blízkým spojencem Česka na mezinárodní scéně, společné postoje Praha a Londýn nacházejí i v nejvážnějších otázkách dneška jako je válka na Ukrajině či v Izraeli. Královská rodina má naši zemi podle velvyslance Spojeného království v České republice, Matta Fielda v oblibě. V Epicentru Blesk Zpráv vysvětlil mimo jiné i to, proč se k nám Karel III. v nejbližší době nechystá.

„Byl bych strašně rád, kdyby král přijel, a dobře víte, že už tu byl v minulosti několikrát jako princ z Walesu.  K vaší zemi má silný vztah, ale myslím, že teď má na stole desítky pozvánek. Ale držím nám palce, těším se,“ vysvětlil, proč se Česko s největší pravděpodobností návštěvy krále Velké Británie Karla III. nedočká.

Podle velvyslance Matta Fielda se mu naše hlavní město velmi líbí, král sám si ale cíle svých zahraničních cest podle tohoto kritéria nevybírá.

Zároveň připomněl, že ani princ William zatím do naší vlasti nezavítal. V roce 1996 dorazila na návštěvu Česka poprvé v historii tehdejší britská panovnice Alžběta II., ta zařadila Českou republiku do programu svého „středoevropského turné“ v březnu a do Prahy přiletěla společně se svým manželem princem Filipem, vévodou z Edinburghu z Polska. Využila tak pozvání prezidenta Václava Havla, který oficiálně navštívil Velkou Británii již v roce 1990.

Moc rád, vzpomínám na návštěvu králova bratra Philipa, vévody z Edinburghu, který přijel, aby tady podpořil mladé lidí a programy neformálního vzdělávání. Hlavně mi dělá radost, že se nám v Česku daří spolupracovat s nadšenými lidmi na různých projektech a že roste objem obchodu i investic a to v obou směrech,“ hodnotil Matt Field své desetiměsíční působení v Česku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa